GUIA Com t'afecta l'obligació de fitxar a la feina?

A partir d'aquest dilluns, totes les empreses han de registrar les hores d’entrada i sortida dels seus treballadors

Uns homes treballant en una obra
Uns homes treballant en una obra | Adrià Costa
NacióDigital
13 de maig del 2019
Actualitzat a les 14:07h
A partir d'aquest diumenge (dilluns, per a la majoria de persones), totes les empreses estan obligades a dur a terme un registre diari de l'entrada i sortida dels treballadors a la feina, així com de les hores efectives que fan. Es tracta d'una mesura que imposa el Decret llei 8/2019 del 8 de març, que té per objectiu la protecció social i la lluita contra la precarietat laboral. La llei determina que la jornada màxima ordinària són 40 hores laborals setmanals, i en cas d'incomplir-se l'obligació, la infracció més greu podria arribar als 6.250 euros per treballador afectat.

Les empreses, com a mínim, hauran de tenir el control dels horaris dels seus treballadors durant quatre anys. Davant d'aquesta novetat, empreses i treballadors d'arreu de l'Estat es mostren preocupats per la implementació d'aquesta nova normativa: a qui afectarà? Com es fa? I què passa si la meva empresa no em fa fitxar? Aquesta guia pràctica busca resoldre tots els dubtes que tinguis. 

Quina finalitat té aquest Decret?

Principalment, tenir un recompte de les hores extres dels treballadors i impedir, així, que les empreses no les paguin. A més, també és un mecanisme que permet a les empreses entendre si cal contractar més personal o si cal replantejar els torns. 

Les empreses que no tinguin mecanismes de registre seran multades?

De moment no es multaran aquelles empreses que no tinguin registre sempre i quan demostrin que estan gestionant la seva implementació. Si s'acredita que s'està negociant el registre amb els representants sindicals, tampoc seran multades. I com es pot acreditar? Doncs per exemple, amb les actes de negociacions amb sindicats. La mateixa ministra de Treball en funcions ja va dir que "hi haurà marge perquè totes les empreses puguin complir la llei". 

Quin sistema de registre es pot utilitzar?

Es podrà fer o bé amb un full on s'hi apunten les hores d'arribada i sortida amb la firma, amb rellotges de fitxatge, mecanismes que funcionin amb l'empremta dactilar, les targetes d'accés, una aplicació mòbil, la firma electrònica a través de la intranet o fins i tot, per reconeixement facial. Inspecció de Treball sí que ha puntualitzat que en cap cas valdran els quadrants d'horaris com a mecanisme de justificació. 

I si marxo per anar a comprar-me el dinar o a fumar, he de fitxar?

La teoria diu que el recompte d'hores fetes per cada treballador ha de ser el més fidel possible. La polèmica apareix aquí: què hauria i què no hauria de computar-se com a horari laboral? El text no especifica què és i què no és jornada laboral.

Treballo per una ETT; també he de fitxar?

Sí, estàs obligat a firmar el registre laboral. Ha de ser l'empresa on treballes la que posi el seu sistema de fitxatge i faci el control horari. 

Què passa amb aquelles feines que no són d'oficina? Com firmo?

Aquest és el gran debat que genera aquest Decret: què passa amb aquelles feines que, per exemple, comencen amb una reunió o un acte "fora" del lloc de feina? O les que acaben també fora de l'oficina? Això dependrà de cada empresa, però els mecanismes per portar un control del registre són variats, i per exemple les aplicacions mòbil podrien ser una possibilitat. 

Els caps de les empreses han de fitxar?

Els directius que tinguin una relació mercantil amb l'empresa, i aquells que tinguin un contracte d'alta direcció estan exempts.

Què passa si es detecten jornades laborals superiors a les que marquen els contractes?

Es podrà forçar l'empresa a ampliar la plantilla. L'empresa també podrà ser multada en funció de la infracció (entre els 620 euros i els 6.250). 

Els treballadors tenen accés als registres?

Sí, han d'estar disponibles per als treballadors, els seus representants legals d'Inspecció de Treball i de la Seguretat Social. 

I com sabran si la meva empresa fa fitxar els treballadors?

Inspecció de Treball començarà a partir del dilluns a comprovar, aleatòriament, que les empreses disposen del seu mecanisme. 

Només pot fitxar el treballador?

No, l'acte de fitxatge el pot fer el treballador o l'empresa. No és obligatòria la intervenció manual del treballador.