Qui és qui en la cursa per presidir la Comissió Europea

El favorit és el líder del Partit Popular Europeu, Manfred Weber, tot i que també té opcions el socialista Frans Timmermans; Oriol Junqueras opta simbòlicament a la presidència per l'Aliança Lliure Europea

Quatre dels candidats a presidir la Comissió Europea
Quatre dels candidats a presidir la Comissió Europea | ND
09 de maig del 2019
Actualitzat a les 12:33h
Aquest dijous comença la campanya electoral d'unes eleccions europees que Europa afronta en ple procés del Brexit i amb l'extrema dreta pressionant per desmuntar el projecte europeu. Els ciutadans votaran per conformar el Parlament Europeu, que al seu torn escollirà el president de la Comissió Europea a proposta del Consell Europeu, format pels caps d'estat i de govern. El Consell designarà un dels candidats principals de cada candidatura, que s'anomenen spitzenkandidaten, i ho ha de fer tenint en compte els resultats de les eleccions. 

Això és així des de l’any 2014, tot i que no sempre funciona. S’insta els partits a posar-se d’acord per designar un spitzenkandidaten, que serà qui encapçalarà la campanya electoral a tota la Unió Europea. El candidat principal designat pel Consell que aconsegueixi obtenir una majoria al Parlament Europeu serà escollit president de la Comissió Europea a través d’una votació a l'hemicicle. Més tard, el Parlament examinarà i aprovarà els comissaris, és a dir, els membres de la Comissió, que estaran obligats a retre comptes a la cambra.

Aquests són els principals candidats que es presenten per presidir la Comissió i prendre el relleu del popular (i polèmic) Jean-Claude Juncker: