ERC s'imposa per primer cop al Ripollès en unes eleccions espanyoles

Els republicans aconsegueixen una victòria històrica a 16 municipis de la comarca

Nit electoral d'ERC amb la plana major del partit eufòrica per la victòria
Nit electoral d'ERC amb la plana major del partit eufòrica per la victòria | Josep M. Montaner
Víctor Rodrigo / Oriol March
29 d'abril del 2019
Actualitzat a la 13:04h
Les eleccions espanyoles del 28-A no només eren una pugna per veure qui arribaria a la Moncloa. També amagava dues pugnes soterrades: quina era la força hegemònica dins l'independentisme i quin partit d'obediència estrictament catalana condicionaria el govern espanyol en un moment en què el referèndum pactat torna a estar el centre de qualsevol demanda sobiranisat. Si el gran guanyador a Espanya és el PSOE, qui pot treure pit de la victòria a Catalunya és ERC, que s'ha imposat per primera vegada en uns comicis d'aquest tipus des del 1936. La candidayura liderada per Oriol Junqueras des de Soto del Real s'ha imposat amb quinze escons, tres més que el PSC.

Al Ripollès, ERC també s'ha imposat per primer cop a unes eleccions generals. Els republicans han guanyat a tots els municipis menys a Vallfogona, Setcases i Campelles, i han obtingut un 35% dels vots, per un 26% de Junts per Catalunya que s'ha imposat en aquestes tres poblacions.

El tercer lloc l'ha ocupat el PSC, amb el 15% dels vots, i En Comú Podem s'ha situat en quarta posició, amb el 8% dels sufragis. La dreta unionista ha tingut poca incidència, amb un 5% dels vots per a Cs, el 35 per al PP i un sorprenent 2% a Vox.

Com al conjunt del país, la participació al Ripollès ha estat molt alta: un 79% i més de 15.300 vots. 

 
 
 
 
 

Les xifres obtingudes per Junqueras al conjunt del país -pràcticament un milió de vots- avalen, per tant, la seva estratègia al voltant d'eixamplar la base independentista, i suma sis escons respecte del 2016. Els socialistes catalans, liderats per la ministra Meritxell Batet -la veu catalana de Sánchez-, també han crescut fins als 12 escons i s'han situat molt a prop dels republicans en percentatge de vot. El triomf dels republicans encara pren més valor si es té en compte el resultat de Junts per Catalunya (JxCat).

L'espai postconvergent, liderat per Jordi Sànchez i Laura Borràs en aquests comicis, s'ha quedat amb set diputats i menys de mig milió de vots. El nombre total és lleugerament superior al del 2016, quan es va presentar Convergència amb Francesc Homs al capdavant, però en aquell moment la diferència entre socis de Govern no va ser tan àmplia. Borràs ha comparegut per felicitar els republicans -fins fa un mes compartia executiu amb ells- i ha assegurat que el país ha aconseguit un "molt bon resultat". La pugna seguirà a les municipals i a les europees del 26 de maig.

L'independentisme surt reforçat d'aquestes eleccions generals al Congrés dels Diputats, augmentant el percentatge d'escons i de vots en comparació amb els comicis de fa tres anys

L'independentisme surt reforçat d'aquestes eleccions generals al Congrés dels Diputats, augmentant el percentatge d'escons i de vots en comparació amb els comicis de fa tres anys. De fet, a partir de la constitució de la cambra baixa espanyola, hi haurà 22 escons al Congrés partidaris de la República catalana, cinc més que en l'anterior legislatura. Els republicans, això sí, tindran un paper preeminent en les negociacions amb Sánchez, que haurà de triar entre Podem i els nacionalistes o bé quedar en mans de Ciutadans.

Els comuns cauen, el PP s'enfonsa

En Comú Podem, vencedor en les dues últimes eleccions, s'ha quedat amb només set escons, de manera que n'ha perdut cinc. La candidatura d'Inés Arrimadas amb Ciutadans, la gran aposta de la formació a Catalunya, es manté amb 5 escons, els mateixos que fa dos anys i mig, de manera que no hi ha hagut cap efecte arrossegador de l'encara cap de l'oposició al Parlament, que haurà de decidir si fa el salt o no.

Tampoc hi ha hagut un efecte favorable a Cayetana Álvarez de Toledo, que només ha aconseguit un escó -el seu- al capdavant del PP a Catalunya. Una aposta fallida de Pablo Casado, que queda molt tocat després d'un resultat desastrós a Espanya. En part per l'èxit de Vox, que entra a la cambra amb força i obté un escó per Barcelona.

L'excepcionalitat de la jornada l'aposta una dada bàsica. El cap de llista d'ERC, Oriol Junqueras, i el cap de llista de Junts per Catalunya, Jordi Sánchez, han seguit els resultats electorals de la jornada des de la presó a Madrid, com els altres presos, en una jornada on han pogut estar en contacte a través del telèfon amb els seus respectius partits.