Consells de salut

La insuficiència cardíaca, la gran desconeguda

Causes i recomancacions de la insuficiència cardíaca

per Nuria Robusté, 7 de febrer de 2019 a les 12:00 |
La insuficiència cardíaca és considerada per als experts internacionals com una autèntica epidèmia cardiovascular del nostre segle. El 10% de la població dels països desenvolupats, de més de 70 anys pateix insuficiència cardíaca. L'envelliment progressiu de la població, la major supervivència dels pacients després d'esdeveniments cardíacs i el millor control dels factors de risc cardiovascular (hipertensió arterial, diabetis...), han produït un augment progressiu del nombre de persones que tenen insuficiència cardíaca.

Una gran desconeguda per a la població


Un estudi realitzat amb gairebé 8.000 persones en 9 països europeus ha mostrat que, a Espanya, encara que el 91% dels enquestats havia sentit parlar de la insuficiència cardíaca només el 3% la va identificar correctament a partir dels seus símptomes i signes. El 90% pensava que la presència de la síndrome recomanava disminuir tota activitat física i el 34% considerava la insuficiència cardíaca com una conseqüència normal de l'envelliment.

Només el 9% creia que la insuficiència cardíaca produïa una despesa sanitària més gran que el càncer, el VIH o la diabetis. Finalment, el 67% afirmava que els pacients amb insuficiència cardíaca vivien més que els pacients amb càncer. Totes aquestes respostes demostren que la població té una idea molt equivocada del què és la Insuficiència Cardíaca i quines conseqüències té.

D'altra banda tenir en compte que la insuficiència cardíaca, és una de les causes principals d'hospitalització en persones majors de 70 anys, i és que 1 de cada 5 persones més grans de 40 anys desenvoluparan aquesta patologia al llarg de la seva vida.

Per tot el comentat abans, és importantíssim educar a la població afectada d'insuficiència Cardíaca, en el reconeixement dels símptomes i signes d'aquesta, per un diagnòstic precoç, coneixement dels medicaments que ha de prendre, dieta sense sal, exercici físic per millorar la seva qualitat de vida i supervivència.


També fer esment de les Unitats d'Insuficiència Cardíaca, que constitueixen en l'actualitat el millor abordatge global d'aquesta complexa malaltia. En aquestes Unitats es tracten tots els aspectes relacionats amb la malaltia: el seu diagnòstic, el seu pronòstic (individualitzat per a cada pacient), l'aplicació del millor tractament possible i educació sanitària.

Què és la insuficiència cardíaca?

La insuficiència cardíaca és una malaltia greu en què el cor no bombeja la sang adequadament. Això vol dir que la sang no pot portar suficient oxigen a tot el cos perquè funcioni normalment. La insuficiència cardíaca és una malaltia crònica i per això hi haurà èpoques en què estarà millor i èpoques de possible empitjorament.
Què causa la insuficiència cardíaca?
Hi ha diferents causes possibles:
- Les més freqüents són l'obstrucció de les artèries del cor i la hipertensió arterial.
- Altres causes poden ser la inflamació del cor, un mal funcionament de les vàlvules del cor, agents tòxics com l´alcohol, tabac, drogues.

Quins són els signes d'alarma?

- Necessitat de dormir incorporat
- Increment de sensació de falta d'aire
- Fatiga, cansament
- Peus, turmells o abdomen inflats
- Augment de pes per la retenció de líquids (més de 1Kg en un dia o més de 2 Kg en 2-3 dies)
- Disminució de la quantitat d'orina diària
- Tos seca persistent
- Dolor al pit
- Mareig o pèrdua de consciència

Si li han diagnosticat insuficiència cardíaca, és important que sàpiga que es tracta d'una malaltia crònica per a la qual no existeix cura. No obstant això, també ha de saber que incorporant algunes rutines senzilles al dia a dia, no té per què ser un obstacle per mantenir una vida saludable i activa.

Recomanacions

- Controli el pes diàriament: Pesis cada dia. Millor en dejú i sense roba. Si cal, apunti el pes perquè pugui observar els canvis d'un dia per l'altre. Recordi que l'augment de pes és un dels símptomes de l'aparició i empitjorament de la insuficiència cardíaca.
- Eliminar la sal dels àpats. Substituir-la per altres condiments: vinagre, llimona, herbes aromàtiques...

- Limiti la ingesta de líquids a 1,5 litres diaris. Aquesta quantitat inclou l'aigua, la llet, les sopes i tots els líquids que prengui diàriament.

- Realitzi exercici diàriament: caminar, anar en bicicleta o qualsevol altra activitat que li vingui de gust, però procuri realitzar com a mínim de 15 a 30 minuts cada dia.

- Eviti els hàbits tòxics com l'alcohol i el tabac.
- Vacunis contra la grip i el pneumococ. Les persones amb IC tenen més riscs davant d'aquestes malalties i per tant són més vulnerables. Millor prevenir.
- No s´oblidi de prendre la medicació. Per mantenir la malaltia sota control és imprescindible que segueixi el seu tractament tal com li ha indicat el metge.

- Evit prendre antiinflamatoris i comprimits efervescents. Consulti al seu metge si hi ha altres alternatives.
- Confiï en el seu equip mèdic. Ells l'ajudaran a controlar la malaltia.

- Si vostè està estable, pot portar una activitat sexual normal que no origini símptomes en excés

- I sobretot, davant de qualsevol signe d´alarma que aparegui de forma brusca, contacti amb el seu equip mèdic.


Nuria Robusté
Infermera

 

Arxivat a:
Consells salut
Participació