​Quim Torra presidirà el 80è aniversari del final de la guerra a Molló i Prats de Molló

El dissabte 16 de febrer es realitzaran diversos actes commemoratius, entre els que hi ha prevista una sortida pel Camí de la Retirada

El Camí de la Retirada travessa Coll d'Ares
El Camí de la Retirada travessa Coll d'Ares | Josep M. Montaner
Redacció
06 de febrer del 2019
Actualitzat a les 12:34h
El 13 de febrer de 1939, l’exèrcit nacional va arribar a Molló i al punt fronterer de Coll d’Ares, essent l’última contrada de Catalunya a caure davant el nou règim franquista. La situació va provocar que en les setmanes prèvies milers de persones, civils i militars republicans emprenguessin el camí de l’exili pels diversos colls ubicats a la zona del Pirineu Oriental. Es calcula que pel Coll d’Ares hi van arribar a creuar més de 100.000 persones fugint de la guerra i el nou règim que s’instaurava a Espanya.

Els ajuntaments de Molló i de Prats de Molló-La Presta (Vallespir), amb la col·laboració de diferents entitats i administracions, han organitzat per al dissabte 16 de febrer diversos actes per commemorar aquests fets. Hi participarà el president de la Generalitat, Quim Torra. 

A les 8 del matí, Torra visitarà l’Ajuntament de Molló, on serà rebut per l’alcalde i els regidors de la corporació, signarà el llibre d’honor i inaugurarà les obres de "Millora del Camí de la Retirada entre Molló i Coll d’Ares”, que formen part del projecte Patrimc@t i que ha rebut el finançament dels fons POCTEFA del programa FEDER de la Unió Europea, de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, de la Diputació de Girona i de l’Ajuntament de Molló.

Seguidament, a les 8:30 hores, està previst que el president de la Generalitat recorri un tram del Camí de la Retirada, recordant aquells que fa 80 anys van haver d’emprendre camins d’exili com aquest fugint dels horrors de la guerra i la dictadura. 

La sortida “Pel Camí de la Retirada de Molló a Prats de Molló” està oberta a tothom, i s’iniciarà a les 8:30 hores a la plaça del Conflent. La sortida té una distància de 14 quilòmetres, un desnivell de +555 metres/- 990 metres, una durada de quatre hores, i una dificultat mitjana.

Els que vulguin realitzar el camí, cal que portin esmorzar, aigua, abric i calçat adequat. Es retornarà de Prats a Molló amb un autobús gratuït. Les places són limitades i cal inscriure’s a l’Ajuntament de Molló (972 74 03 87 o a [email protected]). En cas de mal temps, cal trucar a l’Ajuntament per informar-se dels possibles canvis o anul·lacions.

Una vegada arribats a Coll d’Ares, el president i les autoritats faran una ofrena floral al memorial de l’exili que hi ha en aquest punt, així com visites a l’antiga capella de Santa Margarida de Coll d’Ares (antic hospital de campanya que va acollir molts dels ferits exiliats).

A Prats de Molló, el Torra té previst visitar el monument al President Macià, el cementiri de la vila i l’ajuntament.

A la tarda, a les 17:30 hores, a la Sala Polivalent de Molló es presentarà la “Cartografia del patrimoni militar de la Vall de Camprodon, del segle XX” a càrrec d'Alicia Guillaumes, tècnica del projecte Patrimc@t.

Per acabar la jornada, a les 18:00 hores, al mateix lloc, l’historiador i professor de la Universitat de Barcelona doctor Agustí Alcoberro pronunciarà la xerrada “Els exilis de la Història”.

Trobareu més informació d’aquests actes al web municipal.