La Generalitat formarà més de 13.000 persones per lluitar contra la violència sexual en espais d'oci

El Govern posa en marxa un protocol que estableix les pautes d’actuació davant de l'assetjament sexual no penal i també de violències constitutives de delicte

La plaça Sant Jaume plena de gom a gom per rebutjar la violència masclista
La plaça Sant Jaume plena de gom a gom per rebutjar la violència masclista | ACN
30 de gener del 2019
Actualitzat a les 14:48h
Un pas més cap a l’eradicació de la violència sexual, i aquest cop, l’atenció recau en els espais d’oci. En paraules de la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, “Catalunya ha rebutjat reiteradament la violència masclista en casos com el de La Manada” i ara impulsa una nova mesura que busca garantir la llibertat i els drets de les dones: un protocol de seguretat que contempla, entre altres, la formació de més de 13.000 professionals en aquesta línia.

Actualment, un 12% de dones ha denunciat casos de violència sexual en entorns laborals, un 17% al transport públic, un 44% de les dones ha assegurat tenir por de sortir al carrer sola, un 22% de dones ha alterat les seves activitats quotidianes arran de la violència sexual i un 15% porta objectes per a protegir-se. Aquests són algunes de les xifres que Artadi ha destacat per denunciar que "les dones diem prou a un sistema que legitima la violència, fomenta rols basats en la jerarquia, limita drets i silencia discriminacions".

Aquest dimecres, Artadi i el conseller d’Interior, Miquel Buch, han presentat el protocol de seguretat contra les violències sexuals en espais d’oci, un document consensuat entre 27 entitats i la Generalitat que pretén establir les pautes d’actuació davant de conductes que atemptin contra la llibertat de les persones, en especial, les dones.

Un dels objectius de la mesura, segons Artadi, és que “ni la violència ni els agressors quedin impunes”. A partir de criteris interpretatius i operatius, les conductes d’assetjament sexual no previstes al codi penal però que es consideren d’una infracció administrativa, seran penades, ha explicat Buch.

Hi ha una sèrie de fets que, en no denunciar-se, es sostreuen de les conseqüències del sistema policial i judicial, i també hi ha fets que pel fet de no ser constitutius de delicte també queden impunes, ha dit Artadi. Exemples d’aquests són l’exhibicionisme, la masturbació en espais públics, el seguiment obscè i fer fotos de parts íntimes, segons recull el protocol. En altres paraules: totes aquestes accions seran multades a partir d'ara per primera vegada, gràcies al protocol.