L'equip de govern de Planoles es queda en minoria a quatre mesos de les eleccions

La regidora de CiU, Montserrat Viñas, passa a ser regidora no adscrita després que l'alcalde, Enric Gràcia, li retirés la confiança per l'endarreriment de les obres

Enric Gràcia (CiU) haurà de liderar el govern de Planoles en minoria durant quatre mesos
Enric Gràcia (CiU) haurà de liderar el govern de Planoles en minoria durant quatre mesos | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
17 de gener del 2019
Actualitzat el 26 de febrer a les 14:26h
A falta de poc més de quatre mesos perquè se celebrin les eleccions municipals del proper maig, l'equip de govern de Planoles de CiU s'ha quedat en minoria. L'alcalde de la població, Enric Gràcia, ha retirat la confiança i ha apartat del govern a la primera tinent d'alcalde i regidora d'Economia i Hisenda, Urbanisme i Via Pública, Montserrat Viñas, per l'endarreriment d'algunes obres importants del municipi. Així doncs, Viñas passa a ser regidora no adscrita i deixa l'equip de govern de CiU amb només tres regidors, els mateixos edils que l'oposició de Gent per Planoles. Per tant, hi ha el risc que l'equip de govern pugui perdre alguna votació; tot i que a aquestes alçades de mandat ja no hi ha temes rellevants perquè ja s'ha aprovat el pressupost de l'any 2019 amb els tres vots de l'equip de govern, l'abstenció de Viñas i dos vots en contra de GpP -faltava un regidor al darrer ple-.

L'alcalde de Planoles ha explicat que la decisió d'apartar a Viñas del govern es remunta a uns sis mesos enrere. Gràcia ha detallat a NacióRipollès que l'actual regidora no adscrita havia portat ''extraordinàriament bé'' la part econòmica del consistori per posar l'Ajuntament a punt, però que hi havia hagut diferències d'opinió pel què fa la cartera d'urbanisme. Segons el batlle de Planoles, les obres del municipi s'han allargat massa i temia que no es poguessin acabar abans del final del mandat. ''Per això vaig decidir treure-li aquesta part i repartir-nos-ho entre la resta de l'equip de govern per veure si ho podem acabar'', ha apuntat. Ara l'equip de CiU està format pel propi Gràcia, Pura Bober i Agustí Constans.

En principi, Gràcia ha dit que les obres que falten es podran acabar en aquests quatre mesos. Les més importants són la instal·lació d'una sitja de sal, arreglar el carrer Doctor Trueta de dalt abaix i; sobretot, tornar a fer funcionar l'enllumenat del nucli urbà de Planés, que porta més d'un any sense il·luminació nocturna ''i no vull marxar sense haver fet això''. Gràcia també li ha retirat a Viñas el sou que cobrava de l'Ajuntament, però li ha agraït la feina feta. ''Hem acabat bé, però calia un canvi per acabar-ho tot'', ha assenyalat. D'altra banda, l'alcalde planolenc ha reiterat que no es presentarà d'alcalde en els propers comicis; tot i que no descarta unir-se a una candidatura si l'hi ofereixen.
 

L'estat d'algunes obres i del mobiliari urbà preocupa a l'equip de govern i a l'oposició Foto: Cedida


L'oposició demana compromís

El cap de l'oposició de Gent per Planoles, David Verge, en declaracions a NacióRipollès s'ha estranyat de la decisió de prescindir de Viñas i ha assegurat que l'últim any s'han fet diverses obres a la població i ningú se n'ha queixat. ''Se'n va fer unes al Casino i la persona que el gestiona estava encantat amb la feina de la Montse, la qual també va estar molt a sobre d'uns treballs al parc infantil'', ha exemplificat. A banda de les obres mencionades per Gràcia, Verge hi ha afegit que cal arreglar el carrer Taga, una àrea de l'estació al costat de la Cantina i els lavabos de l'escola municipal. Sobre el fet que Planés porti més d'un any a les fosques, el regidor de GpP diu que ''debilita l'atractiu turístic del poble''.

Amb tot, Verge ha estat molt crític amb el compromís dels membres de l'equip de govern. ''D'una llista que eren 12, n'han acabat 3 amb tots els canvis que han fet'', ha criticat. El cap de l'oposició ha recordat que l'anterior alcalde, Josep Maria (Txema) Corcuera, va plegar abans de complir-se els dos anys de mandat; que el cinquè de la llista no va voler entrar ''tot i que s'ha posat a la comissió de festes i ha fet una bona feina''; que el sisè, tampoc va voler entrar i que el setè va entrar per ''acabar marxant al cap de nou mesos''. Actualment, hi ha un dels regidors de CiU que era el primer suplent. ''Tot això va passar perquè CiU va obligar a fer una llista i va trencar la que ja estava feta. Aquesta nova llista es va fer en un mes i no es coneixien ni havien treballat entre ells'', ha sentenciat. Per aquest motiu, Verge ha demanat que si hi ha algú més que vulgui presentar una candidatura, que ho faci aviat perquè sinó això pot perjudicar la gestió del poble en el futur.
 

David Verge (Gent per Planoles) ha demanat més compromís a les llistes que es presentin Foto: Cedida