El CEINR acusa la manca de personal per poder desenvolupar tot el seu potencial

El Consell Comarcal hi vol posar una persona de l'ens un o dos dies a la setmana perquè faci tasques d'intervenció i secretaria, però la Generalitat diu que és il·legal treballar als dos ens alhora

Isaac Muntadas
16 de gener del 2019
Actualitzat a les 17:38h
El Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès té manca de personal
El Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès té manca de personal | CEINR
El Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès (CEINR) va ''coix'' de personal. Així ho ha manifestat la seva presidenta, Imma Constans, després de contestar una pregunta d'ERC, en el ple del Consell Comarcal que s'ha dut a terme aquest dimarts al vespre, sobre el funcionament de l'ens. La també consellera de CiU i alcaldessa de Queralbs ha relatat que la persona que feia tasques de secretaria i administració va marxar el mes de març de l'any 2018 per optar a una altra feina. És a dir, aquesta plaça va quedar deserta. Per tant, al CEINR només hi va quedar el director tècnic, Jordi Faus, i els treballadors que feien tasques al bosc. Com que aquest consorci està adscrit al Departament de Territori i Sostenibilitat, per procedir a incorporar un nou treballador que pugui fer els tràmits administratius i d'intervenció cal seguir la contractació autonòmica de la Generalitat de Catalunya. Aquests tràmits de contractació són ''molt feixucs'' i; de moment, s'estan encallant.

Des del CEINR es va fer una crida a tots els ens consorciats -ajuntaments que formen part del CEINR, el Consell Comarcal, la Generalitat i la Diputació de Girona- per veure si disposaven d'alguna persona que poguessin prestar per incorporar-se directament al consorci. No es va obtenir cap resposta, ja que lògicament, en el cas dels ajuntaments, van molt justos de personal i no poden desprendre's de cap treballador. Al veure que no s'havia obtingut cap resultat, el CEINR va iniciar un procés de selecció per contractar una persona però el concurs va quedar desert. Per sort, després de parlar amb la Generalitat es va poder contractar per urgència una persona durant tres mesos -més tres mesos de pròrroga-. Per desgràcia, el contracte d'aquest treballador finalitza el proper 31 de gener i no es pot renovar. Per tant, el procés s'haurà de repetir per veure si es troba alguna solució.
 

La presidenta del CEINR, Imma Constans, ha explicat que els tràmits de contractació són molt feixucs Foto: Isaac Muntadas


El Consell va tapar els forats provisionalment

Gràcies a un conveni signat amb el Consell Comarcal, el CEINR durant sis mesos ha disposat d'una persona que venia un cop a la setmana cada quinze dies per fer tasques de secretaria i, durant la setmana que no hi anava, en venia una altra que feia els serveis d'intervenció. Aquesta alternança de treballadors ha permès tenia al dia la gestió administrativa i la d'intervenció, i que els proveïdors cobrin el què toca en el termini establert. ''No tenim suficient personal i ara aquest servei s'ha acabat'', ha dit resignada.

Per tal de solucionar aquesta manca de personal, la secretària del Consell Comarcal i algun membre de l'ens es van reunir amb la Generalitat a Barcelona per plantejar-los si la persona contractada podia ser un treballador del Consell Comarcal. És a dir, des de l'ens comarcal es pretenia que un dels seus assalariats del departament d'intervenció que també tingués nocions de secretaria vingués a l'oficina del CEINR un o dos cops a la setmana. El problema resideix en què aquesta persona s'ha de dedicar totalment a aquesta feina i no pot estar treballant als dos ens alhora. ''La normativa de personal de la Generalitat no ho permet i és il·legal'', ha assegurat. D'altra banda, des del CEINR han buscat alguna gestoria externa que pogués fer aquest servei un dia a la setmana, però no n'han trobat cap que estigui acostumada a treballar amb una gestió autonòmica.

Per altra banda, el CEINR va convocar un concurs per una plaça de tècnic d'administració general que va guanyar-la una persona que complia tots els requisits i ''estàvem contents perquè pensàvem que tiraria endavant''. El problema és que aquesta noia era de Barcelona i va rebutjar la plaça perquè no volia venir a viure al Ripollès. Constans ha lamentat que, per desgràcia, a aquestes places s'hi presenta gent de fora la comarca i molt sovint no les accepten pel fet d'haver-s'hi de traslladar; en canvi, no hi ha gent autòctona que es presenti a les convocatòries.

Incomoditat a l'hora de treballar

La presidenta del CEINR ha relatat que és ''incòmode'' haver de treballar així perquè hi ha molta pressió. A més, Constans ha explicat que el director tècnic era una figura que havia de fer molt treball de camp, elaborar informes pels ajuntaments i veure a quines subvencions es podien acollir. ''Ja ho ha fet, però s'ha vist reduït per la falta de temps; perquè hi havia dies que no podíem atendre el telèfon ni ningú que obrís la porta de l'oficina'', ha assenyalat.

El representant d'ERC, Roger Bosch, ha dit que els preocupa aquesta situació perquè la gestió dels boscos de la comarca és molt important i que un ens com el CEINR quedi ''desemparat'' a nivell de personal és problemàtic. Bosch ha insistit en suplir aquesta persona amb algú del Consell; tot i reconeixent que és difícil. El portaveu republicà també ha apuntat que el nou president de l'ens, Eudald Picas, no tindrà els cent dies de gràcia que se solen donar a les persones que assumeixen un càrrec d'aquestes característiques perquè ''que hi hagi un canvi de president no vol dir que s'hagin de deixar de lluitar per les coses''. Bosch espera que el CEINR aviat torni estar a ple rendiment i assegura que si cal aportar recursos, que es faci
 

ERC està preocupada per la manca de personal al CEINR Foto: Isaac Muntadas