Campdevànol comença a desplegar el nou sistema de recollida de residus

El sistema de càrrega bilateral fomenta la recollida selectiva, ja que a partir d'ara hi haurà illes senceres de contenidors i és més net que l'anterior

Un camió recollint un contenidor mitjançant el sistema de càrrega bilateral aquest matí a Campdevànol
Un camió recollint un contenidor mitjançant el sistema de càrrega bilateral aquest matí a Campdevànol | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
11 de gener del 2019
Actualitzat a les 16:35h
Ara fa uns quants dies que l'Ajuntament de Campdevànol ha començat el desplegament del nou sistema de recollida de residus. Feia més d'un mes que els nous contenidors havien arribat a la vila i estaven ubicats, de forma provisional, al costat de la pista poliesportiva del barri del Roser; tot esperant el seu destí final. En les properes setmanes i, de manera gradual, s'aniran col·locant les illes de contenidors complertes a tots els punts de recollida. De moment, a hores d'ara ja s'han instal·lat tots els contenidors de fracció resta -el què tothom coneix com a rebuig-.

Com en el cas de Ripoll, el municipi campdevanolenc aplicarà el sistema de recollida bilateral Easy, que es durà a terme amb l'ajuda dels camions de l'empresa Nord Engineering. Tal com ha explicat l'alcalde de Campdevànol, Joan Manso (CiU), el nou sistema és molt similar a l'anterior; però amb algunes diferències significatives. A partir d'ara, la recollida dels contenidors es porta a terme d'una manera centralitzada des de la cabina del conductor. Llavors, mitjançant un comandament, el treballador estén un braç mecànic bilateral que permet recollir més ràpid i fàcilment el contenidor. Evidentment, això obliga a què el camió es col·loqui totalment en paral·lel al punt d'abocament per tal de possibilitar la seva recollida.

Dos grans avantatges

Aquest sistema presenta dos grans avantatges. En primer lloc, aquests contenidors estaran fixats al terra amb una guia; per tant, no es desplaçaran amb el vent o per qualsevol altra circumstància, ja que els antics contenidors de plàstic -els nous són de metall- havien danyat algun vehicle. Per altra part, el fet de tractar-se d'una illa de contenidors completament compacta de set metres de llargada en tots els punts -hi haurà un contenidor de rebuig, un de plàstic, un de cartró, un de vidre i un d'orgànic-, facilitarà la recollida selectiva i ''ja no es podrà dir que no es recicla pel fet de no tenir un contenidor a prop.

A més, a aquestes dos grans millores se n'hi afegeix una altra de molt demandada per la ciutadania. Aquest sistema de càrrega bilateral és molt més net i, el fet que no hi hagi espai entre un contenidor i un altra, evita les temptacions dels veïns de deixar possibles bosses d'escombraries fora del punt d'abocament. ''L'objectiu d'aquest nou sistema no és cap altra que potenciar la recollida selectiva'', ha apuntat Manso.
 

Hi haurà illes complertes de contenidors (rebuig, plàstic, cartró, vidre i orgànica) Foto: Isaac Muntadas


Menys contenidors, més capacitat

El batlle campdevanolenc ha confirmat que hi haurà menys contenidors que amb l'antic sistema de càrrega posterior. En aquest sentit, hi haurà aproximadament una cinquantena d'illes complertes; tot i que la reducció no serà tan substancial com en el cas de Ripoll, ja que a Campdevànol no n'hi havia gaires illes de contenidors més que les actuals. Manso ha detallat que hi ha barris com el del Roser, l'Estació, la Creu, Pernau o el Castell on gairebé no hi ha modificacions, ja sigui perquè s'hi havia fet un esforç prèviament per reduir els punts d'abocaments o perquè en el cas dels dos darrers barris ja només tenen un sol punt d'abocament. En canvi, tan al centre del poble com a Vistalegre sí que es farà una reestructuració més per tal d'adaptar les càrregues als volums de gent que hi ha.

De fet, la implantació del nou sistema de recollida de residus ha estat una bona excusa per reubicar algunes de les àrees d'aportació existents per tal d'adaptar-les a l'espai de circulació dels camions i a les necessitats del vehicle. A més, durant aquest mes que duri la implantació es verificarà que no hi hagi cap punt que presenti problemes, queixes dels veïns o dificultats en la recollida abans de fer la col·locació de guies de forma definitiva. Per altra banda, es veurà si hi ha illes de contenidors que necessitin un segon contenidor de rebuig per la quantitat de brossa que s'hi llenci derivada d'un major volum de veïns. Amb tot, el nivell de capacitat dels contenidors és de tres vegades més gran que els antics; per tant, s'haurà d'anar veient amb el temps. Aquest sistema ja funciona des de fa temps a poblacions tan importants com Barcelona o de la comarca veïna d'Osona com Torelló.
 

Un dels nous contenidors de rebuig al barri del Roser Foto: Isaac Muntadas