Josep Coma relleva Eudald Picas com a nou president del Consell d'Alcaldes

L'alcalde de Molló ocupa un càrrec que Picas ha hagut de deixar per incompatibilitat amb la presidència del Consell Comarcal

Josep Coma (CiU) ha estat escollit nou president del Consell d'Alcaldes
Josep Coma (CiU) ha estat escollit nou president del Consell d'Alcaldes | Consell Comarcal del Ripollès
Isaac Muntadas
09 de gener del 2019
Actualitzat a les 11:40h
La dimissió sorpresa de Joan Manso (CiU) com a president del Consell Comarcal del Ripollès a mitjans del passat mes de novembre va desencadenar un efecte dòmino de canvi de càrrecs a pocs mesos del final del mandat. L'alcalde de Gombrèn i aleshores vicepresident del Consell Comarcal, Eudald Picas (CiU), va ser investit com a nou president de l'ens a principis d'aquest passat mes de desembre. Com que Eudald Picas era el president del Consell d'Alcaldes i, segons el reglament, aquest càrrec és incompatible amb l'ostentació de la presidència del Consell, s'ha hagut de buscar-li un substitut. L'escollit ha estat l'alcalde de Molló, Josep Coma (CiU). L'actual vicepresident del Consell Comarcal ha estat l'únic que ha presentat candidatura per ocupar aquest càrrec en la darrera sessió ordinària de l'òrgan i en serà el nou president.

Coma ha volgut agrair la confiança dels alcaldes i especialment la del president sortint. De Picas n'ha destacat la capacitat, durant aquests tres anys i mig, de fomentar el debat ''per tirar endavant els temes, amb punts de vista diferents, però arribant a consensos pel bé de tothom''. El batlle mollonenc ha subratllat que afronta aquests últims mesos que queden de mandat ''amb la mateixa il·lusió'' i posant-se a la disposició de la comarca per seguir debatent les qüestions que l’afecten.
 

El moment de la votació per escollir Coma com a nou president Foto: Consell Comarcal del Ripollès


Pla plurianual d'inversions pels Ajuntaments

En aquesta mateixa sessió del Consell d'Alcaldes ha aprovat per unanimitat una moció per demanar al Govern de la Generalitat un pla plurianual d'inversions per als consistoris i els Consell Comarcal. Aquesta petició té l'objectiu d'avançar cap a l'equitat territorial i la cohesió social arreu del país. El Consell d'Alcaldes ha defensat la necessitat de recuperar aquesta iniciativa, la qual es tractaria d'una modalitat en la línia del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya (PUOSC). Coma ha apuntat que molts pobles, arran dels problemes de finançament de les administracions locals, tenen dificultats per afrontar els costos de manteniment o de renovació d'infraestructures. En aquest sentit, Coma ha indicat que moltes d'aquestes infraestructures sovint han quedat ''obsoletes''.

Tal com recull el contingut de la moció, arran de la crisi econòmica i del mal finançament local i autonòmic, els ajuntaments i consells comarcals han vist reduïda substancialment la capacitat per iniciar inversions en favor de la societat i el territori. A més, el fet que el finançament que reben els municipis sovint està determinat pel nombre d’habitants empadronats perjudica especialment els menys poblats. I aquests, en molts casos, tenen un terme municipal molt ampli amb diversos nuclis, cosa que comporta més despeses en matèria d’enllumenat, clavegueram o manteniment de camins rurals, entre altres. Poder prestar amb èxit aquests serveis, tal com defensa la moció, és “clau per garantir la fixació de la població al territori i la millora de la qualitat de vida”.