Enèsima campanya a Ripoll per eliminar els excrements i la orina dels gossos del carrer

L'Ajuntament repartirà adhesius entre els comerços i els veïns amb el lema ''Ni caca ni pipi'' perquè els posin arreu del municipi

Isaac Muntadas
08 de gener del 2019
Actualitzat el 09 de gener a les 15:09h

L'Ajuntament de Ripoll vol acabar amb els excrements de gos Foto: Isaac Muntadas


L'Ajuntament de Ripoll ha iniciat l'enèsima campanya per eliminar els excrements i la orina dels gossos de la via pública. El consistori ripollès repartirà una sèrie d'adhesius amb el lema ''Ni caca ni pipí'' als comerços i als veïns del municipi perquè els puguin posar en un lloc visible. L'objectiu d'aquesta acció és apel·lar als propietaris d'aquests animals per tal de reduir les femtes i orins dels gossos a l'espai públic. Sobre aquest tema, l'Ajuntament sempre ha prioritzat la recollida de femtes però també recomana als propietaris portar una ampolleta d'aigua per netejar el lloc on l'animal orina. A més, el consistori també recorda als amos de gossos que hi ha zones habilitades perquè els cans puguin córrer lliurement i en què no cal recollir els orins -les caques, sí-. Cal recordar que l'ordenança reguladora de tinença d'animals especifica en l'article 64/44 que no recollir els excrements de l'animal de la via pública està tipificat com una sanció lleu i pot comportar una multa que oscil·la entre els 100 i 400 euros.

Una lluita que ve de fa temps

Ripoll ja fa anys que lluita per acabar amb la problemàtica dels propietaris incívics que no recullen els excrements del seu gos de la via pública. De fet, durant els darrers anys i sota el mandat del PDECat-DC (abans CiU), s'han fet diverses campanyes força originals però que no han tingut l'èxit desitjat per l'equip de govern. Per exemple, l'any 2014 es va engegar la campanya ''Ens agraden els gossos però no les seves caques'' en què s'animava als veïns a denunciar de forma anònima -per telèfon o correu electrònic- a aquells propietaris que no recollissin les caques del seu gos. Llavors, l'alcalde del municipi, Jordi Munell, s'havia de dirigir personalment a casa seva ''de bon rotllo'' i, sense imposar-los cap sanció, els advertia dels riscos sanitaris, higiènics i del costos que suposava pels serveis de neteja enretirar els excrements. L'acció no va donar massa resultats.

Més tard, la regidora de Seguretat Ciutadana i Convivència del consistori, Maria Dolors Vilalta, va estudiar la implantació del sistema d'anàlisi de l'ADN de les caques dels gossos per descobrir qui eren els propietaris dels animals infractors, però era massa ''car''. Aquesta possibilitat va tornar a aparèixer en el darrer ple del consistori infantil del mes de desembre. Llavors, la tècnica de Comunicació, Participació i Coneixement, Núria Perpinyà, va recordar que no era ''gens senzill'' aplicar aquesta mesura, ja que hi ha aproximadament 1.000 gossos censats a la vila. Perpinyà va explicar que s'hauria d'extreure sang o prendre una mostra de saliva de cadascun d'aquests animals per tenir el seu ADN -això costaria uns 50 euros per cap-. En canvi, per cada analítica d'un excrement, el cost s'enfilaria fins als 100 euros. Aquests diners els hauria de pagar el consistori ripollès sinó es troba el propietari del gos, que llavors hauria d'assumir les despeses de l'analítica i la multa imposada.
 

Una de les mesures era que l'alcalde, Jordi Munell, visités de ''bon rotllo'' els propietaris de gossos incívics Foto: Isaac Muntadas


L'anàlisi de les caques d'ADN funciona a Ribes i a Campdevànol

A Ribes de Freser i a Campdevànol sí que s'ha pogut implantar el sistema de l'anàlisi de les caques a partir de l'ADN. De fet, el municipi ribetà va ser el pioner del Ripollès i de les comarques gironines en la utilització d'aquest sistema, que obliga a gratar-se la butxaca als propietaris de gossos que no recullen els excrements dels seus animals. El mes de novembre de l'any 2017, l'Ajuntament va imposar les primeres quatre multes a propietaris que no havien recollit les caques de la via pública per un import de 100 euros a cadascun. Aquesta iniciativa es va començar a gestar l'any 2016 amb l'elaboració d'un cens amb l'ADN dels gossos que estaven donats d'alta al municipi -els gossos de fora no poden ser sancionats al no ser-hi-. A més, està previst que es puguin sancionar els propietaris incívics reincidents amb 150 euros.

A Campdevànol es van afegir a l'aposta de Ribes després que les campanyes de conscienciació no tinguessin massa èxit; tot i ser molt originals. La campanya en què es va posar un cartell molt impactant per tot el poble en què un nadó es posava a la boca una tifa d'un gos combinada amb la presència del superheroi SAC (Súper Anti Caques), que es va passejar pels carrers i va fer visites a l'escola Pirineu i a la llar d'infants per fer pedagogia, no va tenir massa efecte.

L'Ajuntament campdevanolenc va començar a multar els propietaris incívics de gossos gràcies a l'anàlisi de l'ADN de les caques el mes d'agost de l'any passat. La regidora de Barris, Dolors Costa (CiU), va anunciar que s'havien recollit unes 60 mostres de defecacions de la via pública i ja s'havien portat a analitzar. En funció del lloc on es va trobar la mostra es va penalitzar l'infractor amb entre 500 i 1.000 euros -no és el mateix trobar-la en un parc infantil on hi ha molts nens o en una zona molt transitada per infants que en un descampat mig abandonat-. Alguns propietaris van demanar explicacions al consistori després de rebre les multes a casa, però es va fer una reunió entre els veïns afectats i el consistori i sembla que va quedar tot força arreglat.
 

La campanya del nadó menjant una caca de gos del terra va remoure moltes consciències en el seu dia Foto: Jordi Remolins