Què faig dels medicaments caducats?

On els llenço? Es poden reciclar? O on els puc portar?, són algunes de les preguntes que respon la tècnica de farmàcia

Laura Font Suriñach
04 de gener del 2019
Actualitzat a les 12:30h
Sovint ens sorgeixen preguntes com llenço els medicaments a les escombraries?, els acumulo i els reutilitzo?, els puc reciclar? On els puc portar per reciclar? La resposta és fàcil, tots els medicaments es poden reciclar. Quan repassem la farmaciola de casa, moltes vegades ens preguntem què hem de fer amb els medicaments caducats i/o tractaments que ens ha sobrat. I amb aquest article us volem ajudar a resoldre aquests dubtes.

Es recomana que, com a mínim, es revisi la farmaciola dues vegades l'any, i aquells medicaments que estan caducats o ja no necessitem, els reciclem, ja siguin pastilles, xarops, pomades, col·liris... Mai s'han de llançar a les escombraries, ni als contenidors del carrer i tampoc pel desaigüe de casa, ja que són altament contaminants per a les persones, els animals i el medi ambient en general.

Tota aquesta medicació la llençarem al Punt SIGRE, els contenidors que podem trobar a la nostra farmàcia habitual.
 
Símbol SIGRE. Tots els envasos de medicaments comercialitzats a Espanya a través de les farmàcies porten incorporat aquest símbol per indicar que el producte està adherit a aquest sistema integrat de gestió.


Els medicaments que podem llençar en aquest punt són:
- Medicaments caducats.
- Envasos buits o amb restes de medicaments. Considerem envàs buit la típica caixa de
paracetamol que ha quedat buida a dins la farmaciola.
- Medicaments que ja no utilitzem.
- Medicaments que ja no tenen prospecte ni l'envàs original.
- Medicaments que la seva conservació no hagi estat la correcte.

Hi ha altres materials sanitaris que NO s'han de reciclar amb els medicaments, aquests poden ser:
- Termòmetres.
- Pròtesis.
- Radiografies.
- Ulleres.
- Agulles.
- Material de cures.
- Objectes tallants.
- Productes químics.
Aquests s'han de dipositar als "Punts Nets" de reciclatge. Aquests estan gestionats per les comunitats autònomes i és millor consultar al teu ajuntament per saber quin és aquest punt més proper.

Què passa amb aquests medicaments que hem llençat?

Un cop hem dipositat aquests medicaments al Punt SIGRE són recollits periòdicament i són traslladats a la Planta de Tractament d'Envasos i Residus de Medicaments de SIGRE, on es classifiquen i es tracten de manera diferent, per cuidar la salut de les persones i protegir el medi ambient:
- Envasos de medicaments: són classificats per material (paper, cartró, vidre, plàstic...) per al seu posterior reciclatge en empreses especialitzades.
- Medicaments perillosos: els medicaments catalogats com a perillosos s'eliminen per gestors de residus autoritzats.
- Medicaments no perillosos: es distribueixen mitjançant valorització energètica, és a dir, s'utilitzen com a combustible en instal·lacions industrials o per produir energia elèctrica.

I recorda...
- No t'automediquis amb antibiòtics encara que pensis que reconeixes la teva malaltia, els
antibiòtics sempre els has de prescriure un metge.
- Abans de començar el tractament, assegura't de conèixer quants dies l'has de prendre, quina dosis i quantes vegades al dia l'has de prendre.
- Davant de qualsevol dubte, manca d'informació o reacció no esperada associada al teu tractament, consulta al teu metge o farmacèutic.


Laura Font Suriñach
Tècnica de farmàcia
Hospital de Campdevànol