El Govern crea 750 noves places de Mossos i 250 de Bombers

L'executiu aprova un decret llei i una oferta d'ocupació pública que genera 1.000 noves places en l'àmbit de seguretat i de les emergències

Pep Martí / Oriol March
20 de desembre del 2018
Actualitzat a les 14:06h
El Govern ha aprovat aquest dijous un decret llei que autoritza la creació de 750 places del cos de Mossos d'Esquadra i 250 del cos de Bombers de la Generalitat per aquest mateix 2018. La decisió arriba després de jornades de protesta del sector públic. Amb l'aprovació del decret, el Govern assegura haver començat a "pal·liar el dèficit estructural" en les plantilles dels dos cossos, la qual cosa feia "inajornable" la creació de noves places.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha estat l'encarregat d'explicar l'acord. Fa set anys que no s'ha graduat cap nova promoció a l'Escola de Policia de Catalunya. El conseller ha explicat que des del moment de prendre possessió va copsar la necessitat d'ampliar els efectius. La xifra de Mossos necessàries és de 18.267 agents i en aquests moments n'hi ha 16.500. El mes de juny del 2019 ja hi haurà 500 places actives més que ja s'havien anunciat.

En Mossos i Bombers no és possible contractar interins, ha explicat el conseller, ja que s'ha de fer un curs previ abans de prendre possessió del lloc de treball. Per ampliar la plantilla cal una autorització del govern espanyol, que es va demanar en la Junta de Seguretat de setembre passat. De moment, però, no hi ha resposta i el Govern ha optat per recórrer a la taxa de reposició acumulable de sectors prioritaris, que és una fórmula que permet que l'ampliació de plantilles depengui només de la Generalitat.  
 
Preguntat sobre si l'ampliació de places posarà fi a les mobilitzacions dels sindicats de Mossos, Buch ha afirmat que dels 15 punts elevats pels sindicats el setembre, n'hi ha 12 que estan ja en fase de negociació. Buch també ha assegurat que a banda de l'augment de plantilla, hi ha un tema a resoldre que afecta els mitjans i les infraestructures. En aquest sentit, ha anunciat que els pressupostos del 2019 "faran una aposta molt ferma en equipaments". "Creiem en el cos de Mossos d'Esquadra i sabem que la situació no és la desitjable", ha afirmat el conseller. 

També s'ha referit a la necessitat d'ampliar el nombre de dones en el si de Mossos i Bombers. En el cas de Mossos, actualment hi ha només un 20% de dones i és compromís del Govern d'ampliar aquest percentatge. 

Oferta pública d'ocupació

L'executiu també ha aprovat una oferta d'ocupació pública de 15.018 places que té com a objectiu "incrementar l'estabilitat de l'ocupació" del sector públic, segons ha detallat la consellera de la Presidència, Elsa Artadi. L'oferta inclou 10.010 places de funcionaris de cossos docents -mestres i professors- i 5.008 places més de personal d’administració i tècnic funcionari i laboral. En total són 30.000 llocs de treball. A les 15.000 d'avui, cal sumar-hi les 9.307 ofertes per l'Institut Català de la Salut i 5.000 places més de mestres i professors que s’aprovaran en els propers mesos.
 
"Mai abans el Govern havia convocat una oferta tan àmplia, a causa de les restriccions imposades per l'Estat en matèria de contractació en el sector públic", apunta la documentació facilitada als periodistes. Des del 2011, el govern espanyol limitava l'oferta d’ocupació pública i la incorporació de nou personal.