El Consistori Infantil de Ripoll aprova retirar el doble carril que es fa els diumenges a la C-17

Els regidors més menuts també han demanat quin és l'estat de la construcció del carril bici de Ripoll i de la rampa del pont de Calatrava

Isaac Muntadas
18 de desembre del 2018
Actualitzat a les 11:33h
El Consistori Infantil ha donat una sèrie de joguines a la Creu Roja
El Consistori Infantil ha donat una sèrie de joguines a la Creu Roja | Isaac Muntadas
El doble carril que es fa cada diumenge a la tarda -durant la temporada d'esquí- a la sortida de Ripoll cap a la C-17 en direcció a Vic i Barcelona sempre ha estat una mesura polèmica per la majoria de conductors. En el ple del Consistori Infantil del municipi celebrat aquest dilluns, els nens han aprovat que es retiri el doble carril que hi ha a la zona de la carretera davant de l'Esclat perquè ''no s'utilitza gaire i complica la circulació''. Cal recordar que aquesta mesura es va establir perquè els vehicles que venen de Ribes de Freser, la Molina i altres municipis del Pirineu -una gran majoria són esquiadors- puguin passar amb més fluïdesa.

Res més lluny de la realitat, aquesta mesura no té el resultat que se n'esperava. De fet, tot i tenir dos carrils per sortir de Ripoll, els cotxes que circulen en direcció a Barcelona normalment n'utilitzen només un. ''De dos carrils, se'n fan tres i això és perillós'', ha indicat la secretària del Consistori Infantil. Pels cotxes que entren a Ripoll també hi ha perill d'accidents, ja que han de passar per un carril més estret de l'habitual, arribant a circular per sobre de la línia de delimitació de la calçada. L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell (PDECat-DC), ha afirmat que la competència de retirar aquest doble carril depèn del Servei Català de Trànsit de la Generalitat de Catalunya. A més, el batlle ripollès ha recordat que ja es va treure el doble carril de l'entrada fins a can Villaura. Tot i així, Munell s'ha compromès a treure el doble carril de la segona a la tercera rotonda -a davant dels supermercats-.
 

L'entrada sud de Ripoll Foto: Aj. Ripoll


El carril bici i la rampa del pont de Calatrava

L'alcaldessa infantil, Jana Soler, també ha demanat en quin estat es troba la construcció del carril bici que ha de passar pel mig del poble i de la rampa del pont de Calatrava perquè hi passin les persones amb cadires de rodes, mobilitat reduïda o cotxets. Munell ha argumentat que s'ha hagut de replantejar l'obra -situada al carrer Macià Bonaplata, just al costat del CAP-, ja que durant la Fira de les 40 Hores la companyia de l'aigua va haver-hi de fer una sèrie de reparacions per una arrencada d'aigües que van provocar retencions de trànsit. L'alcalde ha explicat que van paralitzar el pas del carril bici per aquella zona, ja es podien provocar retencions. De totes maneres, l'alcalde ha recordat que s'està fent la via verda entre Ripoll i Campdevànol pel camí Ral i s'està habilitant el carril bici per anar a la zona dels polígons -Barricona, Mas d'en Bosch, etc-. Amb tot, el batlle ripollès ha dit que aquesta actuació començarà l'any 2019.

Pel què fa a la rampa del pont de Calatrava, Munell ha explicat que hi havia la previsió que, en el desenvolupament del Sector del Pla de la Preparación Textil, la propietat privada faria una aportació econòmica a l'Ajuntament de Ripoll a través d'un conveni que havien signat. Una part d'aquesta aportació estava destinada a construir la rampa per poder connectar la zona del carrer Núria fins al pont de Calatrava. El problema és que aquest conveni es va canviar el passat mes de juliol i, ara, en comptes de fer una aportació econòmica, ho farà en espècies. És a dir, la propietat donarà diversos edificis a l'Ajuntament i, llavors, amb la futura venta d'aquests equipaments es podrà desencallar aquesta obra. ''Són temes més lents del què tots voldríem'', ha apuntat.
 

La rampa del pont de Calatrava encara haurà d'esperar Foto: Isaac Muntadas


Algunes de les propostes dels nens

Cadascun dels 9 regidors del Consistori Infantil han aportat algunes propostes que s'havien de sotmetre a votació al plenari -només tiren endavant si reben un mínim de 6 vots a favor-. Una de les més interessants ha estat la d'analitzar els excrements de gos de la via pública per sancionar els propietaris incívics. En aquest sentit, la tècnica de Comunicació, Participació i Coneixement, Núria Perpinyà, ha recordat que Ripoll ja es va informar per aplicar aquesta mesura però no és ''gens senzill''. Perpinyà ha argumentat que hi ha aproximadament 1.000 gossos censats a la vila.

Per tant, s'hauria d'extreure sang o prendre una mostra de saliva de cadascun d'aquests animals per tenir el seu ADN. Aquest procés en conjunt costa uns 50 euros per cap. En canvi, per cada analítica d'un excrement, el cost s'enfila fins als 100 euros. Aquests diners els ha de pagar l'Ajuntament sinó es troba el propietari del gos, el qual ha d'assumir el cost de l'analítica i la multa imposada en el cas que sigui enxampat. ''És un mètode que s'ha d'acabar de definir perquè sigui eficient'', ha assenyalat.

Els regidors infantils també han demanat que es millori l'accés al tanatori que hi ha entre Ripoll i Campdevànol ''perquè l'entrada i la sortida són perilloses''. Perpinyà ha remarcat que aquest espai és privat i sol·licitaran a l'empresa Àltima que ho arregli. D'altra banda, l'Ajuntament il·luminarà diversos passos de zebra amb leds durant l'any vinent. De moment, se n'il·luminarà un per cada via principal i, si funciona, es farà amb la resta de passos.

Els infants també han demanat que es fes un pas subterrani al costat del pas a nivell que està a prop del CAP. Perpinyà ha subratllat que aquesta proposta ja la va fer el Consistori Infantil de l'any passat, però que depèn d'Adif, que és qui ha d'autoritzar si es pot fer o no. Finalment, els infants han donat llum verda a arreglar el passeig dels Aurons, que va desaparèixer per culpa de les riuades del passat mes d'octubre; a estimular encara més el comerç de Ripoll o a fer una acció per netejar i arreglar l'ermita de Sant Roc.
 

Al ple del Consistori Infantil sempre hi assisteix molt públic Foto: Isaac Muntadas


Què ha fet el Consistori Infantil?

Des que es va constituir el passat mes d'octubre, enguany el Consistori Infantil ha participat en la celebració del Dia Mundial dels Drets dels Infants, ha col·laborat amb l'encesa de llums de Nadal i en la inauguració de la pista de gel. A més, també ha fet una col·laboració de 350 euros amb la campanya de joguines de la Creu Roja; una recollida de material escolar als centres educatius del municipi i, de cara al gener, farà una campanya de recollida de roba i material esportiu; entre moltes altres accions que els infants ja han fet i preveuen fer. Al final del ple han entregat una sèrie de joguines a la Creu Roja.
 

El Consistori Infantil ha fet diverses accions aquests mesos Foto: Isaac Muntadas