Ripoll presenta el projecte «Despertant instruments adormits» amb un pressupost de 350.000 euros

El 60% d'aquests diners estan subvencionats pels fons europeus del programa ''Europa Creativa'' i hi participarien associacions de quatre països

El projecte ''Despertant instruments adormits'' costarà uns 350.000 euros
El projecte ''Despertant instruments adormits'' costarà uns 350.000 euros | Ajuntament de Ripoll
Redacció
17 de desembre del 2018
La setmana passada l'Ajuntament de Ripoll va presentar la documentació del projecte ''Despertant instruments adormits'', amb un pressupost de més de 350.000 euros, dels quals el 60% -uns 210.000 euros- serien aportats pels fons europeus del programa ''Europa Creativa''. Això sí, caldrà esperar fins a la primavera de l'any 2019 per veure si s'accepta la iniciativa o no.

''Despertant instruments adormits'' és un projecte de recuperació dels instruments de la Portalada de Ripoll i de les músiques que es van compondre i copiar al Scriptorium durant l'edat mitjana. Després del camí iniciat l'any 2013 amb la presentació d'un estudi sobre els instruments de la Portalada del Monestir de Santa Maria de Ripoll, la construcció d'aquests instruments i la interpretació de les obres del Scriptorium mil anys després al propi monestir, el consistori presenta la realització d'un ambiciós projecte europeu que situa novament la Portalada de Ripoll en la primera línia mediàtica.

A través de la narrativa iconogràfica de la Portalada i de la recuperació dels instruments antics, l'objectiu d'aquesta iniciativa és connectar projectes de països tan diversos com Itàlia, França i Xipre. Els instruments ''fòssils'' de la Portalada, que s'han conservat vius en la música del folklore grec, en el romànic a Itàlia o en els projectes pioners de recuperació d'instruments medievals a França són els nòduls d'una xarxa que; fins i tot, depassa les fronteres europees. La invocació de la Portalada per a ''despertar els instruments adormits'', no és només un acte arqueològic, didàctic o erudit, sinó que també és la connexió directa amb les persones que van viure al mateix territori en el passat, i també una projecció cap al futur. En definitiva, és un projecte per donar visibilitat i suport a a la candidatura de la Portalada a Patrimoni Mundial de la Unesco.
 

Un instrument a la portalada del Monestir de Santa Maria de Ripoll Foto: Ajuntament de Ripoll


Activitats a quatre països

L'Ajuntament de Ripoll és la institució líder del projecte, sota la direcció d'Antoni Madueño i Temps de Joglars i la coordinació de Maria Carme Polo. Per França hi participa l'Associació Trob'art; l'Associació Labyrinth representarà Itàlia; mentre que l'Associació Paraplevos serà la representant de Xipre. Totes elles, amb un gran prestigi dins de l'àmbit de la música antiga i la recerca de la cultura medieval. Durant els pròxims dos anys -2019 i 2020-, es proposa realitzar, de forma coordinada i complementària entre els quatre països, activitats relacionades amb la música medieval i sempre amb la Portalada de Ripoll com a referent.

La part catalana s'encarregarà de desenvolupar tres grans eixos. En primer lloc, muntaran una exposició aglutinadora i difusora de l'esperit que mou aquest projecte. La idea principal és la constatació de la Portalada de Ripoll com una imatge que reflecteix la cosmovisió del segle XII al Ripollès, i com aquesta, particularment exemplificada en la música, pot posar-se en diàleg amb altres espais europeus i de llocs més llunyans.

D'altra banda també organitzaran un simposi a Ripoll amb l'objectiu de reunir als millors especialistes en l'àmbit dels instruments musicals medievals i també de músiques antigues, per tal de relligar els manuscrits, els instruments i les músiques que van ser escrites amb una finalitat molt concreta. Com a cloenda, es farà un gran concert amb tots els músics internacionals provinents dels altres països participants en el projecte. Finalment, també es dedicarà a la preparació de material pels concerts i els continguts divulgatius per a tot el projecte, amb diferents actuacions, tallers de construcció, instruments musicals antics i representacions a diferents parts del territori català i també als països socis del projecte.

El soci francès Trob'art produirà un CD amb músiques medievals, participarà amb diversos músics implicats i també lliurarà un llibret divulgatiu. Trob'art també crearà un espectacle conjunt entre els trobadors i el treball de Toni Madueño i el conjunt de músics internacionals, amb el repertori dels manuscrits de Ripoll i de Trouvadours. L'objectiu es posar en valor els Scriptorium -Ripoll i Narbona-, on es van copiar els manuscrits amb partitures i músiques, com a difusors de la cultura medieval i dels lligams entre la cultura catalana i occitana. L'Associació Labyrinth a Itàlia i Paraplevos, a Xipre, s'han sumat a aquest projecte i hi aportaran la seva experiència com a músics i organitzadors de workshops de música antiga i medieval.
 

Hi haurà quatre països que participaran del projecte Foto: Ajuntament de Ripoll