L'autoexploració mamària, una tècnica de detecció precoç del càncer de mama

Procediment i símptomes

Una dona, fent-se una autoexploració
Una dona, fent-se una autoexploració | Europa Press
Lurdes Salgueda Serrat
12 de desembre del 2018
Actualitzat a les 9:13h
El cribratge adequat amb mamografia, tenir un estil de vida saludable i l'autoexploració mamària són les accions més importants per plantar-li cara al càncer més freqüent entre les dones. Aquesta acció vol promoure l'autoconeixement però no substitueix les recomanacions mèdiques i proves diagnòstiques establertes per a la detecció precoç del càncer de mama.

L'autoexploració mamària és un control realitzat per la dona per examinar-se físicament i visualment amb l'objectiu de detectar canvis en les mames o axil·les. És convenient vigilar-ne l'aspecte, mida i forma, així com l'aparició de nòduls i secrecions. Permet conèixer millor els pits i ser capaç de valorar alteracions o canvis de forma, de textura, de color i de mida.

L'autoexploració s'ha de fer en un lloc moment i tranquil, en una habitació amb un mirall que permetis veure's de mig cos. Es recomana fer-la un cop cada mes entre el 5è i 10è del cicle menstrual, quan els pits estan més tous. Una vegada arribada la menopausa es pot triar el 1r de mes per no oblidar el control.

Procediment

1. L'observació

Dreta davant el mirall, observi si hi ha qualsevol canvi de mida o de forma respecte a l'última exploració. Examini, també, si la pell presenta clots, rugositats, doblecs, retracció del mugró o qualsevol, canvi en el contorn dels pits. Torni a fer la mateixa observació amb els braços aixecats per sobre el cap.

2. La palpació

Estiris al llit boca per amunt descansant el cap sobre la ma esquerra. Examini's el pit esquerre amb la ma plana, efectuant moviments circulars. Imaginàriament faci una divisió del seu pit en quatre parts; inici l'exploració en el quadrant superior intern. Comenci des de l'estèrnum pressionant suaument i amb moviments circulars curts buscant nòduls, engrossiments, bonys o qualsevol altra cosa estranya.

Mogui els dits a poc a poc en direcció al mugró i examini tota la zona al voltant d'ell. Igualment, continuï amb el quadrant inferior al mugró, sempre a poc a poc.

Palpi's l'axil·la intentant descobrir qualsevol nodositat o inflamació.

És convenient seguir tots els passos que es descriuen anteriorment, primer explorant un pit i després l'altre.

3. La pressió

Pressioni suaument amb els dits cada mugró per descobrir una eventual secreció sanguinolenta.

Possibles símptomes de càncer

- Secrecions sanguinolentes
- Enfonsament del mugró
- Asimetria entre els pits
- Bonys o nòduls a l'axil·la o el pit
- Irritació de la pell
- Creixement de les venes
- Dolor constant
- Canvi de textura


Lurdes Salgueda Serrat
Llevadora coordinadora PASSIR (programa d'atenció a la salut sexual i reproductiva) Ripollès