El Ripollès, concentrat en un pessebre gegant de 58 metres quadrats

Toni Colomé i Joan Monmany fa més de 30 anys que fan créixer aquest pessebre amb edificis i construccions emblemàtiques d'arreu de la comarca

El Monestir de Santa Maria de Ripoll és un dels edificis més emblemàtics del pessebre monumental
El Monestir de Santa Maria de Ripoll és un dels edificis més emblemàtics del pessebre monumental | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
07 de desembre del 2018
Actualitzat a les 16:31h
Les festes de Nadal a Ripoll són sinònim d'una nova edició del pessebre monumental. Aquest pessebre gegantí, instal·lat al Museu Etnogràfic de Ripoll per quart any consecutiu, és obra de Toni Colomé i Joan Monmany. Colomé, lampista de professió, fa més de 30 que es va aficionar a muntar un pessebre de grans dimensions en què, tot i que s'hi poden veure les escenes més clàssiques com el naixement de Jesús, destaca sobretot per reproduir a la perfecció i amb molta fidelitat alguns dels edificis més emblemàtics de la comarca. En definitiva, no deixa de ser un ''Ripollès en miniatura''. Aquesta és la vintena edició del pessebre monumental i fa uns 8 o 9 anys que es munta de forma ininterrompuda.

Monmany ha explicat que la primera vegada que van muntar oficialment aquest pessebre va ser entre els anys 1988 i 1990 a les escoles Vedrunes de Ripoll. Llavors, el pessebre només mesurava entre 2 i 3 metres quadrats pels 58 que té en l'actualitat. Unes 19 vegades més gran que la seva primera aparició davant del públic. Al principi de fer-se aquest pessebre, havien construït cases que no eren representatives però arrel de la construcció del Monestir de Santa Maria de Ripoll, van animar-se a fer maquetes a escala reduïda d'edificis o construccions emblemàtiques de la comarca. Com per exemple, tot el complex del santuari de Montgrony, el pont Vell de Sant Joan de les Abadesses, les esglésies de Sant Pere de Camprodon i de Santa Cecília a Molló o el pont de la Cabreta de Campdevànol. Així fins a una vintena de mini-construccions.
 

El pessebre monumental té una mida de 58 metres quadrats Foto: NacióRipollès


Tot el Ripollès en ''miniatura''

Un dels somnis de Colomé i Monmany és aconseguir que els 19 pobles de la comarca hi siguin representats. De moment, n'hi ha 9 que tenen algun tipus de construcció; per tant, en faltarien una desena més. ''Haurem de tirar la paret del museu a terra'', ha dit Monmany tot rient. Depenent de la complexitat de l'edifici, hi havia anys que se'n feia un de nou; tot i que n'hi havia d'altres que tardaven dos anys a acabar-se. ''Tampoc ha de ser alguna edifici molt representatiu, però ens ha d'agradar la seva forma i la manera d'estar construït'', ha apuntat Monmany.

Entre Colomé i Monmany visiten in situ els espais que volen recrear i, un cop allà, prenen mides i filmen els detalls per poder-lo construir. Colomé és l'encarregat de fer les maquetes; mentre que Monmany ha inventat la majoria dels mecanismes com el que fa moure una serradora, unes campanes, un gronxador o una forja.

El què no ha sabut respondre Monmany és quantes figures componen aquest pessebre. ''Potser n'hi ha 150 o més'', ha assenyalat. Segurament, entre animals i figures humanes n'hi ha força més. Tot i així, el fidel ajudant de Colomé sí que ha precisat la presència de 9 caganers i 5 pixaners repartits per tot el pessebre. Pels més petits també hi ha el repte de trobar-hi un mico i un ós panda amb barretina, ''però haurem de posar un cartell perquè la gent sàpiga que hi són''.
 

El pessebre té parts que són mòbils, com per exemple, aquest gronxador Foto: Isaac Muntadas


Un muntatge laboriós

Monmany ha exposat que el muntatge el fan entre ell i Colomer. Llavors, hi ha un parell o tres persones més que els ajuden a traslladar el material cap al museu. En total, per muntar aquest pessebre monumental hi han estat 115 hores -gairebé 5 dies-. A aquesta xifra s'hi han de sumar entre 15 i 20 hores més de trasllats. En canvi, a l'hora de desmuntar-lo costa menys i hi estan una setmana més. ''Unes 200 hores entre muntar i desmuntar'', ha especificat.

Just després d'haver-lo inaugurat aquest divendres al matí, una cinquantena de persones de totes les edats ja han pogut veure'l en només mitja hora. El pessebre es podrà visitar de forma gratuïta fins el proper diumenge dia 6 de gener. De dimarts a dijous es pot veure de 10 a 13.30h i de 16 a 18h; els divendres i dissabtes de 10 a 13.30h i de 16 a 19.30h; els diumenges de 10 a 14h i de 17.30 a 19.30h; mentre que els dies 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener es podrà visitar de 12 a 14h i de 17.30 a 19.30h.
 

El complex de Montgrony és una de les construccions estrella del pessebre Foto: NacióRipollès