Eudald Picas és escollit com a nou president del Consell Comarcal del Ripollès

El també alcalde de Gombrèn ha estat elegit en segona votació amb nou vots per la seva candidatura i vuit en blanc.

Eudald Picas ha estat investit com a nou president del Consell Comarcal del Ripollès
Eudald Picas ha estat investit com a nou president del Consell Comarcal del Ripollès | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
05 de desembre del 2018
Actualitzat a les 11:51h
No hi ha hagut sorpreses. Eudald Picas (CiU) ha estat escollit com a nou president del Consell Comarcal del Ripollès. Així doncs, l'actual alcalde de Gombrèn rellevarà l'expresident Joan Manso per afrontar aquests sis mesos i escaig que queden fins al final de la legislatura. La votació -amb urna i per crida- ha estat una bassa d'oli. Picas era l'únic candidat proposat per ocupar la presidència de l'ens ja que ERC, l'únic grup que hauria pogut vestir una candidatura alternativa, no ha presentat a ningú.

La mesa d'edat, formada curiosament pel president sortint -el més jove del plenari-, Joan Manso, i el conseller Enric Gràcia, han excusat al portaveu del PSC, Carlos Fernández, que està convalescent per un problema de salut i també a Miquel Rovira. La seva absència ha aixecat algunes suspicàcies després que, en el seu dia, se'l ''convidés'' a abandonar la seva candidatura per ser reelegit president del Consell Comarcal per haver deixat de militar a Unió. Més tard, cal recordar que va ser cessat de les seves funcions de vicepresident segon i com a responsable de l'Àrea de promoció econòmica i desenvolupament comarcal ''per pèrdua de confiança''. Aquest cessament va venir motivat per haver intentat impulsar una moció de confiança a l'ombra per fer fora a Manso. Des de llavors, Rovira i el president sortint van partir peres. Hagués estat interessant saber què hagués votat, però segurament ha preferit estalviar-se el mal tràngol
 

La mesa d'edat composta per Joan Manso i Enric Gràcia Foto: Isaac Muntadas


Per tant, en el ple d'investidura d'aquest dimarts al vespre només hi havia 17 dels 19 consellers presents. El resultat de la votació ha estat de 9 vots a favor de la candidatura -els de CiU menys Rovira- d'Eudald Picas i 8 vots en blanc -ERC, MES i CUP-. Curiosament, MES ha votat en blanc; tot i haver format part de l'equip de govern durant aquest mandat. Un gest únicament per marcar una postura política; però al no haver assolit la majoria absoluta necessària per proclamar Picas com a president, s'ha hagut de repetir la votació. La segona ha estat la bona i, amb els mateixos resultats que l'anterior, Picas ha estat proclamat president per majoria simple.
 

El president sortint, Joan Manso, votant Foto: Isaac Muntadas


Picas ha jurat el càrrec per ''imperatiu legal'', però sorprenentment ho ha fet ''amb lleialtat al rei i fent guardar la Constitució''. L'anècdota ha estat qüestionada pel grup comarcal d'ERC que ha donat per fet que ''era un tema de formes''. ''No m'agrada el rei, però he llegit el què tenia'', l'hi ha respòs. Abans d'això, tothom -consellers i públic- ha aplaudit el nomenament de Picas. Entre el públic hi havia el delegat de la Generalitat de Catalunya a Girona, Pere Vila; el director dels serveis territorials de Presidència a Girona de la Generalitat, Raül Morales, i un parell de regidors del PDECat de l'Ajuntament de Ripoll.
 

Pere Vila i Raül Morales, representants de la Generalitat, entre el públic Foto: Isaac Muntadas


Discurs continuista

El discurs de Picas ha estat força breu i ha apel·lat a la continuïtat de l'obra de govern duta a terme durant aquests tres anys i mig de mandat. El nou president ha volgut agrair la tasca de Manso al capdavant de la institució. Picas s'ha compromès a seguir treballant al servei dels municipis i de les persones amb tres objectius molt definits: vetllar per viure al Ripollès sense que això sigui un handicap; que tots els habitants tinguin els mateixos drets i serveis que a l'àrea metropolitana i donar tot el suport en forma de recursos als Ajuntaments, especialment als més petits. ''Potser el Consell Comarcal no pot donar un suport econòmic, però pot ajudar als municipis a arribar a altres administracions'', ha remarcat.
 

Un moment del ple del Consell Comarcal d'aquest dimarts Foto: Isaac Muntadas


El nou president ha insistit en què cal buscar consensos i no imposar res als Ajuntaments i ho ha exemplificat amb el nou model del sistema de recollida de residus. ''Hem rebut moltes crítiques, però havíem de deixar que cada municipi escollís el seu perquè s'han d'acceptar les identitats de cada poble'', ha assenyalat. Picas també ha volgut posar en valor el projecte del Pla de Promoció de Turisme de Natura: L'experiència dels Pirineus més autèntics; la resposta dels Ajuntaments als danys del temporal de pluges provocats per les restes de l'huracà Leslie; l'arribada de la fibra òptica; la implementació de la administració electrònica al Consell prevista pel proper mes de gener o el sistema de transport escolar comarcal.

Picas també ha fet una crida a ''obrir més la comarca'' i a ser més ''comarcalistes''. ''Tenim una comarca que potser no ens la mereixem perquè és acollidora i de les més maques de Catalunya'', ha dit fent autocrítica. ''Jo sempre dic que som 25.000 cuques i si ens obríssim, un altre gall cantaria'', ha insistit. A més, el nou president ha dit que troba a faltar que hi hagi més diàleg; sobretot al Consell d'Alcaldes, en què, segons ell, abans es parlava molt més. Per concloure, Picas també ha recordat que la comarca està en una situació geogràfica privilegiada perquè està a poc més d'una hora de Barcelona.
 

Picas ha estat escollit amb nou vots per la seva candidatura i vuit en blanc Foto: Isaac Muntadas


Nou cartipàs en un ple ''sorpresa''

Després del nomenament d'Eudald Picas com a president, s'ha celebrat un ple extraordinari ''sorpresa'' per aprovar el nou cartipàs amb les retribucions dels diferents càrrec que s'han modificat. En primer lloc, Picas liderarà l'àrea de Territori i Sostenibilitat i tindrà una dedicació parcial del càrrec del 50%, el qual compaginarà amb la seva feina de forestal. A la pràctica, això suposa una dedicació de 18,75 hores setmanals i una retribució bruta anual de 24.282,50 euros.

Per altra banda, Joan Manso passa a ser el vicepresident primer de l'ens i encapçalarà l'àrea de Presidència, Règim interior i Hisenda. L'alcaldessa de Queralbs, Imma Constans, ocupa la vicepresidència segona juntament amb l'àrea de Serveis a les persones. Finalment, el batlle de Molló, Josep Coma, assumeix la vicepresidència tercera i el lideratge de l'àrea de Cooperació municipal, Relacions institucionals i transfrontereres, Modernització de l’administració i Innovació territorial. La resta de consellers mantenen les mateixes subàrees. En aquest cas, l'equip de govern format per CiU i MES hi ha votat a favor, la CUP s'ha abstingut i, hi ha hagut una sèrie de dubtes a ERC, ja que al principi tres regidors hi han votat en contra i dos s'han abstingut. Finalment, han corregit la confusió i tots han emès un vot negatiu.
 

Expectació per seguir el canvi de president Foto: Isaac Muntadas


Precisament, ERC en el seu discurs havia desitjat que es produís un canvi de la comunicació envers als consellers perquè les relacions siguin més fluides. ''Avui s'ha confirmat la sensació de què no canviarà res'', ha afirmat el portaveu republicà, Roger Bosch. El conseller republicà ha lamentat que es faci un ple extraordinari ''sorpresa'' després del primer ple amb el nou president. ''Entenem que tot estava previst, però això és una mostra més de la falta de comunicació i les males maneres de funcionar'', s'ha queixat. Bosch ha dit que ''últimament al Consell Comarcal són tot sorpreses'' per la sortida de l'anterior president i per la seva entrada -referint-se a Manso- ''amb un nomenament fugaç entre bambolines''. Picas ho ha justificat dient que s'ha hagut de fer a corre-cuita perquè no hi tornava a haver-hi ple fins d'aquí dos mesos ''però potser és veritat que els hem avisat a última hora''. Des d'ERC també li han desitjat encerts.
 

Roger Bosch (ERC) ha demanat més comunicació per part de l'equip de govern Foto: Isaac Muntadas


La resta de l'oposició i el govern

Des de la CUP i MES l'han felicitat pel seu càrrec. El portaveu cupaire, Santi Llagostera, també ha desitjat canvis; tot i que Picas l'hi ha contestat que seran ''mínims'' perquè no hi ha ''l'esperit'' ni el temps de fer-ho perquè realment hi ha tres mesos hàbils fins que no es doni el tret de sortida a la campanya preelectoral. El portaveu de MES, Lluís López, l'hi ha garantit ''estabilitat'' fins al final del mandat i ha dit que era bo que la presidència fos exercida per un alcalde d'un poble petit.

Des de CiU, Josep Coma, ha lloat la figura de Picas per la seva importància a la vida política municipal, ja que és alcalde de Gombrèn des de l'any 1999. A més, Coma també ha destacat que vingui d'un poble petit, que sempre són el que tenen més problemes de gestió i de recursos econòmics, tècnics i de personal. ''Aquesta és la casa dels municipis i m'atreviria a dir que la dels municipis petits'', ha concretat. En definitiva, Coma ha emplaçat a Picas a acabar els projectes que encara estan en marxa.
 

Coma ha emplaçat a Picas a acabar els projectes que estan en marxa Foto: Isaac Muntadas
 

Lluís López (MES) ha garantit l'estabilitat fins a final de mandat Foto: Isaac Muntadas
 

Santi Llagostera (CUP) votant Foto: Isaac Muntadas