Sant Joan aprova un pressupost de 4,2 milions d'euros amb el vots en contra de l'oposició

ERC i el PDECat van demanar una rebaixa de l'IBI i els republicans van lamentar que no es destinessin partides a arreglar els carrers de la vila vella o a municipalitzar el tanatori

Sant Joan de les Abadesses va aprovar un pressupost de 4,2 milions d'euros
Sant Joan de les Abadesses va aprovar un pressupost de 4,2 milions d'euros | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
05 de desembre del 2018
Sant Joan de les Abadesses va aprovar un pressupost per l'exercici 2019 de 4.239.498 euros en el ple municipal d'aquest passat divendres. Els comptes van tirar endavant amb els vots de l'equip de govern de MES -que té majoria absoluta- i els vots en contra de l'oposició (ERC i el PDECat). Com sempre passa en aquest tipus de debats, les inversions previstes per l'any vinent van ser un dels punts més interessants per les partides que hi havia i, segons el grup republicà, per les que no hi figuraven.

En total, l'equip de govern destinarà 200.000 euros a inversions per l'any 2019. L'alcalde de la vila, Ramon Roqué (MES), va enumerar les més destacades com, per exemple, una partida de 75.793 euros que anirà a destinada a pagar el tram de la via verda entre el pont del Planàs i la vall de Bianya. El batlle socialista també va destacar la compra de la parcel·la que hi ha a la cantonada de la pujada a l'estació, al costat de la carretera de Sant Joan a Ripoll, per un import de 30.000 euros. A banda, l'Ajuntament farà el segon pagament i últim de l'expropiació de la plaça Barcelona per 36.743 euros.

Pel què respecta a la despesa de la part comuna del Feder Comarcal 2014-2020, el consistori santjoaní hi posarà 45.624 euros. I finalment, després d'haver fet una actuació als jardins de la Puda, l'altre projecte finançat amb fons Feder estarà vinculat a la font d'en Roca i tot el què hi ha al voltant de la muralla. ''Entenem que seria la tercera fase del parc de la muralla'', va apuntar. Aquest projecte té un cost de 200.000; però gràcies a les subvencions, l'Ajuntament només hi aportarà 10.838 euros.
 

El tram de la via verda entre el pont del Planàs i la Vall de Bianya tindrà una partida de 75.793 euros en el pressupost Foto: Ajuntament de la Vall de Bianya


La regla de la despesa i les inversions ''que hi falten''

El portaveu d'ERC, Sergi Albrich, va començar la seva intervenció queixant-se de què l'equip de govern va ensenyar-los els pressupostos només una setmana abans, un fet que els va impedir fer-hi esmenes o aportacions. ''Aquí hi ha això: si us està bé, bé; i sinó, doncs a veure què aporteu'', va ironitzar. L'edil republicà va lamentar que les inversions de l'Ajuntament quedessin limitades perquè el consistori no va complir la regla de la despesa de l'any 2017, ja que va superar-la en 540.000 euros. ''Estem collats i això ens limita les inversions de l'any 2018 i 2019 perquè no es va fer una gestió prou acurada'', va reiterar. Roqué va rebatre l'argument a Albrich dient-li que la regla de la despesa s'aplica de forma anual i no ve condicionada ''perquè fa dos o tres anys es tingués una desviació''. L'alcalde va afegir que estan complint la llei, que especifica que, sinó es compleix la regla de la despesa, els pressupostos no es poden incrementar en més d'un 2% respecte l'any anterior.

Tot seguit, el regidor d'ERC va enumerar una sèrie de inversions que haurien afegit als pressupostos i que no hi són. Novament, Albrich va lamentar que no hi hagués cap partida destinada a arreglar algun dels carrers de la vila vella. ''Es va dir que se n'arreglaria un cada any i no se n'ha fet cap'', va recriminar-li al grup de MES. En aquesta línia, Roqué va dir que, en el seu dia, se'ls va comunicar que des de la Generalitat es treballava en una convocatòria que els permetria tenir una subvenció per acabar aquests carrers i ''ens semblava irresponsable carregar el 100% del cost d'aquests carrers als veïns''. El batlle santjoaní es va comprometre a arreglar-los quan una part important del cost estigui sufragada per subvencions.
 

Sergi Albrich (ERC) va enumerar totes les inversions que hi trobaven a faltar Foto: Isaac Muntadas


Albrich també va reclamar que el tanatori fos de titularitat pública, ''decent i en condicions''. ''El tanatori està desencallat i en els propers dies hi haurà una reunió de tot el consistori amb Àltima'', va aclarir l'alcalde. L'edil republicà hagués estat més content amb els comptes si s'hi haguessin afegit partides per canviar el ferm de la plaça Clavé ''i evitar relliscades'', per retirar els fitons del carrer Joan Maragall i de can Crehuet o per cobrir les grades del camp de futbol. Per altra banda, Albrich va considerar que hi hauria d'haver alguna partida destinada a uns pressupostos participatius per donar la veu a la ciutadania i saber quines inversions interessen més. El portaveu d'ERC va afegir que és una ''bona eina'' i que en alguns pobles (com per exemple Ripoll) funcionen i acosten el ciutadà a l'administració.

Per concloure, Albrich també va demanar al consistori que es fes una aportació ''constant'' a la Fundació Emma per millorar-ne el dia a dia. De fet, el regidor d'ERC es va dirigir a la secretària per preguntar-li si es podria destinar alguna partida per aquesta residència en forma de subvenció. ''Si es parla amb les treballadores, es veu les necessitats que hi ha'', va confirmar. Roqué va lamentar la postura d'ERC i va recordar-los que la Fundació Emma no és una entitat que estigui estrictament lligada amb l'Ajuntament. Amb tot, el batlle santjoaní va recordar que el consistori inverteix uns 60.000 euros anuals en la millora continua de les instal·lacions d'aquest equipament. ''En els últims 10-12 anys hi hem invertit més d'1,5 milions d'euros. No és de rebut dir que no s'hi inverteix'', va exclamar.

Per la seva banda, la regidora del PDECat, Concepció Formatgé, va demanar perquè no s'havia afegit al quadre d'inversions una partida per construir un rocòdrom a la vila si ja se sap que es farà per la incorporació d'una taxa relacionada amb aquest equipament. L'edil demòcrata va remarcar que no es devia tractar d'una partida molt elevada. Roqué va confirmar-li aquesta intuïció; tot i que encara no saben quan valdrà, i va relatar que estan en contacte amb el Departament d'Esports per fer-lo bé.
 

Roqué (MES) va rebatre cadascuna de les afirmacions d'Albrich Foto: Isaac Muntadas


Despeses vistes amb bons ulls

Tan ERC com el PDECat van veure amb bons ulls l'increment en un 2,5% de les despeses de personal dirigides a l'augment de retribució dels treballadors del consistori -43 treballadors més les educadores de la llar d'infants-, obligat per la Llei de Pressupostos de l'Estat. I ambdós grups també van aplaudir la regularització de les places de tècnic de turisme, cultura i joventut i de comunicació. A més, ERC es va mostrar totalment favorable a l'increment de 10.000 euros que aportarà el consistori al Consorci de Benestar Social del Ripollès.

L'IBI, es pot baixar o no?

Un altre dels punts que sempre porta cua quan es debaten els pressupostos a Sant Joan és l'IBI (impost de béns immobles). Roqué va insistir en què, un altra any, l'IBI s'ha congelat. Segons les xifres, l'IBI de naturalesa urbana representa un 34,4% dels ingressos -1.310.000 euros del 1.965.000 que espera recaptar el consistori entre tots els impostos, taxes i preus públics-. Això suposa un lleuger increment de 15.000 euros respecte l'exercici 2018. ''L'IBI a Sant Joan és alt, però està per sota la mitjana de Catalunya. L'objectiu seria que s'igualés a la mitjana del Ripollès i, en la mesura que el pressupost ho permeti, l'anirem moderant'', va apuntar.

Albrich va assegurar que des d'ERC no comparteixen aquest increment de 15.000 euros en l'IBI urbana; tot i que va reconèixer que venia motivat per la revisió cadastral dels últims 2-3 anys que ha fet l'Estat espanyol. Amb tot, l'edil republicà va insistir en què hi havia marge per rebaixar el gravamen i; per tant, l'impost. ''Ingressar aquesta quantitat és un tema estrictament recaptatori'', va sentenciar. Formatgé també va incidir en què hi havia possibilitats de rebaixar l'IBI.

El regidor republicà també va queixar-se de l'increment de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica perquè ''es podria haver regulat a la baixa''. En principi, l'Ajuntament té previst recaptar 220000 euros d'aquest impost -suposa un petit increment de 2.000 euros-. Albrich també es va estranyar de l'increment que s'espera recaptar en concepte de multes -amb un increment del 41% passant de 2.048 a 3.510 euros. ''És un import petit, però no sé si és perquè s'espera un excés d'incivisme'', va assenyalar.
 

L'IBI es va tornar a ''congelar'' però l'oposició creu que hi ha marge per rebaixar-lo Foto: Josep Maria Montaner


Les escombraries tornen al primer pla

La pujada de la taxa d'escombraries en un 24% va tornar a activar-se en el debat dels pressupostos, ja que els dos grups de l'oposició troben que aquest increment és ''excessiu''. L'alcalde santjoaní va voler emfatitzar que no és l'Ajuntament qui ha decidit que el servei de recollida d'escombraries valdrà 100.000 euros a partir de l'any vinent, sinó que en va responsabilitzar el nou concurs aprovat pel Consell Comarcal.

La regidora del PDECat va apuntar que ella sempre diu als veïns que no és culpa del consistori, però que és una situació que costa d'entendre. Formatgé va explicar una anècdota en què es posava de manifest la contradicció de pagar més pel servei de recollida de residus; tot i tenir la taxa de reciclatge més alta del Ripollès. Resulta que en la secció del temps d'un telenotícies, el presentador comparava dues bosses d'escombraries de dues poblacions. ''Una era verda i tenia una etiqueta que posava 20 euros i l'altra era negra amb un etiqueta que posava 60 euros'', va explicar. Formatgé va relatar que els pobles que reciclen correctament paguen menys ''i això passa a tot arreu menys amb nosaltres''.

Roqué va apuntar que des del seu equip de govern sempre s'han mostrat en contra d'aquest tipus de concurs, però ''no teníem la majoria''. El batlle santjoaní va recordar que el canvi principal del model de recollida de residus comarcal és que s'ha canviat el criteri de cost per tones a cost per servei. Precisament, el model porta a porta té un cost més alt de servei que altres sistemes. Amb tot, Roqué va especificar que, abans d'aquesta modificació, la taxa de recollida de residus estava situada en 103 euros i ara ha pujat fins als 128; tot i que hi ha altres municipis que paguen 140 euros. ''Esperem que en un futur, a nivell comarcal, anem més a una'', va afirmar.
 

Concepció Formatgé (PDECat) va reobrir el debat sobre la taxa d'escombraries Foto: Isaac Muntadas