ERC i el PDECat de Sant Joan denuncien que no van poder entrar una moció contra la «privatització» dels serveis del nou tanatori

Ho van denunciar al torn de precs i preguntes del darrer ple i l'alcalde Ramon Roqué (MES) va insistir en què no s'està privatitzant ''res'' i que es pactaran els preus amb l'empresa funerària

El nou tanatori de Sant Joan, que ha d'anar al costat del cementiri, va generar debat entre l'equip de govern i l'oposició
El nou tanatori de Sant Joan, que ha d'anar al costat del cementiri, va generar debat entre l'equip de govern i l'oposició | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
04 de desembre del 2018
El futur nou tanatori de Sant Joan de les Abadesses s'ha convertit en el centre del debat al consistori santjoaní, succeint a la polèmica de les parades d'autobús de davant de la Fundació Emma. En el plenari del mes d'octubre, l'Ajuntament va aprovar amb el vist-i-plau de l'equip de govern (MES) i les abstencions de l'oposició (ERC i el PDECat) una modificació urbanística inicial del POUM relativa al sector del cementiri, per tal que un operador privat (Àltima) pogués construir-hi un nou tanatori en substitució de l'obsoleta sala de vetlla actual situada al carrer Manigosta.

En el ple d'aquest passat divendres, ERC i el PDECat tenien la intenció de presentar una moció conjunta per tal que no es privatitzin els serveis del futur nou tanatori i que es garanteixi que el servei funerari continua essent públic. Per fer-ho, caldria realitzar un estudi econòmic per valorar la viabilitat de municipalitzar aquest servei. A més, els dos grups de l'oposició demanaven que es deixés sense efecte la modificació urbanística inicial del POUM fins que no s'hagués fet aquest estudi. En qualsevol cas, la moció no es va debatre perquè, segons aquests dos grups, l'equip de govern no va afegir-la a l'ordre del dia.

El portaveu d'ERC, Sergi Albrich, va encetar el torn de precs i preguntes amb un ''retret'' per l'equip de govern pel fet que no s'hagués pogut votar la moció per debatre sobre la municipalització o la possibilitat de municipalitzar els serveis funeraris a Sant Joan. Al regidor republicà, com a la representat del PDECat, Concepció Formatgé, els hi hagués agradat poder acordar fer un estudi econòmic en relació a aquest tema. L'edil republicà té ''por'' de què, un cop s'hagi acabat la tramitació de la modificació urbanística que està en curs, es privatitzi aquest servei i això provoqui un encariment d'aquest servei. ''Els serveis funeraris estan sota un monopoli que estrangula el ciutadà econòmicament'', va denunciar.

De fet, el propi Albrich va reconèixer que aquest estudi potser conclouria que és ''inviable'' la municipalització del servei ''però s'ha de fer perquè no ho sabem''. Per altra part, el regidor d'ERC va assenyalar que hi ha alguns municipis que ho fan ''amb més o menys èxit''. Això sí, Albrich va admetre que un cop aquest tanatori estigués fet i fos privat ''anirien tard per debatre-ho''.
 

L'actual sala de vetlla està ubicada al carrer Manigosta Foto: ERC Sant Joan


Les mancances de l'actual sala de vetlla

L'alcalde de la vila, Ramon Roqué (MES), va recordar que la sala de vetlla actual es manté amb diners públics, ja que és de titularitat municipal. El batlle santjoaní va reconèixer que Sant Joan no disposava de la millor sala de vetlla ni pels serveis que oferia ni per la seva ubicació i per això hi ha la necessitat de construir aquest nou tanatori. Roqué va assenyalar que, des de l'any 2011, no hi ha ha línies de subvenció del Departament de Governació -qui solia finançar aquests projectes de serveis pels municipis- i; per aquest motiu, no s'ha pogut plantejar la construcció d'un nou tanatori.

L'equip de govern va iniciar un seguit de converses amb l'empresa de serveis funeraris Àltima perquè pugui millorar el servei d'atenció a les famílies a través del nou tanatori. ''Hem plantejat una solució perquè entenem que no podem esperar més, ja que ERC i el PDECat s'han queixat de què calia un nou tanatori, i ara sembla que no ho veuen bé'', va assenyalar l'alcalde. En aquest sentit, Roqué va convidar als dos grups de l'oposició a participar a les reunions amb l'empresa funerària per saber com avancen les converses per la construcció del nou tanatori.

Privatització: sí o no?

Albrich va queixar-se ''i amb raó'' de què l'actual sala de vetlla ja no pot ser una solució provisional, ja que els serveis que s'hi donen estan ''sota mínims'' i només permeten ''cobrir l'expedient''. ''I sort en tenim'', va dir alleugerit. L'edil republicà va mostrar-se d'acord en què calia fer un nou tanatori, però va afirmar que si per fer-ne un de nou s'ha de privatitzar i el preu s'encareix ''extremadament'', ''doncs ens preocupa''. Per ERC hagués estat un acte de ''transparència'' que es pogués haver debatut aquesta moció, però evidentment, s'ha mostrat favorable a asseure's amb l'empresa. ''Esperem no haver de lamentar que els ciutadans de Sant Joan vegin incrementades les factures d'un enterrament, que ja són prou cares avui en dia'', va dir amb resignació.

Roqué va retreure als dos grups de l'oposició que parlessin de privatització, ja que ''no hem utilitzat mai aquest terme i no entenem que vagi per aquí, que quedi clar''. L'equip de govern va insistir en què han buscat una forma de col·laboració amb Àltima per accelerar la construcció del tanatori. Aquesta complicitat, segons l'alcalde, aniria fins al punt de poder parlar de preus. La regidora del PDECat, Concepció Formatgé va replicar que ''si ara hi ha una sala de vetlla municipal i, en el futur, serà de propietat privada; d'això se'n diu privatitzar''. Roqué va insistir en què era un acord de col·laboració i que els grups de l'oposició havien fet ''una lectura prejutjada i el judici de tot plegat''. En tot cas, l'alcalde va dir que en el futur ja es veurà qui ''s'ajustava més a la realitat'' quan l'equipament estigui acabat a finals de l'any vinent.

Formatgé va preguntar si el funcionament del mercat era liberalitzat o no i si en el nou tanatori s'hi podrien instal·lar totes les funeràries que volguessin. La portaveu del PDECat també va demanar si l'Ajuntament es podia informar sobre com funcionaven alguns dels altres models de serveis funeraris de la comarca. ''A depèn quins llocs, enterrar un difunt és més barat'', va apuntar. Sigui com sigui, el debat continuarà servit durant un temps.
 

Àltima i l'Ajuntament volen arribar a un acord de col·laboració total Foto: Àltima