Ripoll aparca la instal·lació de semàfors «intel·ligents» per l'any vinent per ser massa cars

L'equip de govern es va comprometre a estudiar una possible inversió per l'any 2019, però ERC va votar en contra de l'expedient de contractació del manteniment dels semàfors

L'Ajuntament preveu invertir en semàfors ''intel·ligents'', però de cara l'any 2019
L'Ajuntament preveu invertir en semàfors ''intel·ligents'', però de cara l'any 2019 | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
30 de novembre del 2018
L'Ajuntament de Ripoll va decidir aparcar la instal·lació de semàfors ''intel·ligents'' per l'any vinent per ser massa cars i no tenir més marge de maniobra per aprovar l'expedient de contractació del servei de manteniment dels semàfors de la vila. Cal recordar que, en el ple del passat mes d'octubre, l'equip de govern va deixar sobre la taula aquest punt després que el portaveu d'ERC, Roger Bosch, va demanar que es valorés la possibilitat d'instal·lar semàfors ''intel·ligents'' que regulessin el trànsit segons la densitat del següent.

El regidor de Serveis i Noves Tecnologies, Jordi Gumí (PDECat-DC), va explicar que havien demanat un pressupost per saber què podrien costar les peticions fetes des d'ERC. En primer lloc, Gumí va exposar que encara no els havia arribat el pressupost per la instal·lació de semàfors de flux variable; ''tot i que pensem que costarà molts diners''. En canvi, instal·lar un radar detector que multés els vehicles que se saltessin un semàfor en vermell, valdria uns 30.000 euros. Per aquest motiu, l'edil demòcrata va demanar als grups de l'oposició que aprovessin aquest plec ja que, actualment, no tenen el manteniment cobert i una eventual reparació els hi suposaria una inversió important. Tot i així, Gumí es va comprometre a estudiar l'oferta quan arribi i a plantejar una inversió de cara l'any vinent com si es tractés d'una obra a part per instal·lar aquest tipus de semàfors.

En aquest sentit, Bosch va matisar que, en cap moment, va demanar un radar detector per multar els vehicles que se saltessin els semàfors en vermell. Tot seguit, el regidor republicà es va sorprendre que amb un mes no tinguessin la informació i va demanar si es podia tornar a posposar la votació fins a la sessió plenària del mes de desembre per tal de guanyar una mica més de temps. Gumí va reiterar que aquesta inversió ''segurament no es podria incloure com una millora amb un petit increment, sinó que seria molt més costós'' i va animar a Bosch a adherir-se a la proposta.

''El puc entendre, però no li puc comprar'', va replicar el representant d'ERC. L'edil republicà va dir que ho entendria si l'Ajuntament tingués només un pressupost i ni faltessin dos mes. ''El problema és que no en tenim cap i vostè dóna per pressuposada una informació que, segurament, no és descabellada, però parla per parlar'', va criticar. El regidor d'ERC va apuntar que el consistori no sabia si era viable o no la inclusió d'aquesta despesa com una millora contractual i; per tant, en desconeixien el sobrecost. En aquest aspecte, la posició de Bosch va continuar sent ferma i, com que s'estava licitant l'adjudicació d'un contracte d'una durada de quatre anys més un de prorrogable, ERC va votar-hi en contra per marcar la seva postura.
 

Caldria instal·lar 30 o 40 sensors en fanals o punts anteriors als semàfors arreu de la vila Foto: Isaac Muntadas


Com funcionarien aquests semàfors ''intel·ligents''?

L'alcalde de la vila, Jordi Munell (PDECat-DC), va explicar que, perquè els semàfors regulin automàticament els tempos de pas dels vehicles en funció de la fluïdesa del trànsit, fan falta tot un sistema de sensors, els quals no estaven inclosos en el concurs que es va fer de manteniment. Segons Munell, caldria instal·lar sensors en 30 o 40 fanals o punts anteriors al diversos semàfors de la vila perquè aquests es poguessin adaptar al temps de canvi entre el verd i el vermell. ''Incloure-ho en el mateix concurs de manteniment, d'entrada, és complex tenint en compte les consultes fetes a les empreses'', va argumentar.

Munell va apuntar que era millor estudiar aquestes millores de cara l'any 2019, ja que amb només dos mesos no es podia canviar aquest pressupost sense patir un increment notable. A més, l'alcalde va afirmar que la introducció d'aquestes millores en el futur no serien incompatibles amb la gestió del manteniment dels semàfors (arreglar averies, canviar òptiques, canviar leds quan s'espatllen, etc). ''Hem de prioritzar passar aquest concurs sense esperar més temps'', va concloure.

Petit canvi en el plec

La regidora de Fem Ripoll-CP, Anna Belen Avilés, va fer una reflexió que va ser ben acollida per l'equip de govern. Avilés va demanar que es preveiés a la licitació que l'empresa que s'adjudiques aquest plec estigués capacitada per poder fer el manteniment d'aquests semàfors ''intel·ligents'' en el futur. Munell va dir-li al secretari que afegís un apartat al plec que reflectís aquesta casuística.
 

Un moment del debat sobre el semàfors del ple d'aquest dimarts Foto: Isaac Muntadas