Ripoll

L'Ajuntament de Ripoll contracta una pòlissa de crèdit amb una banca ètica per primer cop

L'equip de govern dóna compliment a una moció de la CUP aprovada el novembre de l'any 2017 i contracta una pòlissa de crèdit amb Caixa d'Enginyers per un import de 600.000 euros

per Isaac Muntadas, Ripoll | 30 de novembre de 2018 a les 07:15 |
Ripoll ha contractat una pòlissa de crèdit de 600.000 euros a Caixa d'Enginyers | Albert Alemany
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de novembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Ripoll ha contractat una pòlissa de crèdit amb una banca ètica per primer cop a la seva història. En aquest cas, l'operació de tresoreria s'ha concertat amb l'entitat Caixa d'Enginyers per un import de 600.000 euros. D'aquesta manera, l'equip de govern del PDECat-DC ha començat a donar compliment a una moció presentada per la CUP que va ser aprovada en el ple del mes de novembre de l'any 2017.

Aquella proposta deia que el consistori es comprometria a traspassar tots els seus comptes i fons bancaris a entitats financeres de la banca ètica de cara a aquest any. De totes maneres, es donava un marge per complir-ho de forma gradual i, en la mesura del possible, per tal de respectar els acords vigents amb altres bancs. L'equip de govern també va adoptar el compromís de no establir cap nou vincle o relació amb una entitat financera que no estigui inclosa dins de la llista de banques ètiques i cooperatives ''sempre i quan aquestes no ofereixin una alternativa a la banca convencional''.


El regidor d'Hisenda, Josep Maria Creixans (PDECat-DC), va explicar en la darrera sessió plenària que, enguany, l'Ajuntament va rebre ofertes de cinc entitats bancàries diferents: CaixaBank, Caixa d'Enginyers, Banc Sabadell, Banco Santander i el BBVA. Creixans va detallar que Caixa d'Enginyers va presentar una oferta de 600.000 euros i el consistori va decidir agafar-la en la seva totalitat per tal de poder treballar amb una banca ètica i social i, d'aquesta manera, complir la moció aprovada per unanimitat ara fa una mica més d'un any.
 

Creixans va explicar quines són les pòlisses de crèdit contractades Foto: Ajuntament de Ripoll


Caixa Bank va oferir una pòlissa de crèdit d'1.350.000 euros i l'Ajuntament en va agafar 600.000. Pel què fa al Banc Sabadell, el consistori va quedar-se amb 300.000 euros dels 850.000 que havia ofert aquesta entitat financera. Per contra, el Banco Santander i el BBVA van oferir 750.000 euros cadascun, però l'Ajuntament va decidir no agafar-los perquè ''per preu són més cars''. Creixans va voler ressaltar que és el primer any que acudeixen cinc entitats de crèdit a oferir els seus serveis al consistori, quan en anys anteriors només en venien dos o tres com a molt. ''Recordem que l'any 2011 no se'n va presentar cap'', va assenyalar l'alcalde Jordi Munell.

Sens dubte, l'afirmació de Munell era un petit dard cap a ERC, que aquell any va perdre l'alcaldia en favor de l'actual batlle. ''La crisi va fer molt mal, senyor alcalde'', va contestar-li el portaveu republicà, Roger Bosch. Tot i així, l'edil d'ERC va felicitar el consistori per apostar per una banca ètica. ''Ens agrada que no només s'hagi escollit per un tema econòmic sinó per uns valors'', va afegir.


La CUP també es va mostrar satisfeta per aquesta operació amb una banca ètica i cooperativa. ''És una primera victòria per aconseguir desvincular les finances municipals de Ripoll de les entitats financeres especuladores i que van moure la seva seu fiscal de Catalunya abans del referèndum de l'1 d'octubre'', han declarat. Tot i així, els cupaires demanen ''anar més enllà'' per acabar de complir tots els compromisos d'aquell acord ''el més aviat possible''. La formació anticapitalista també va demanar a l'Ajuntament que engegui una campanya de sensibilització entre la població perquè facin ús d'aquest tipus d'entitats. La contractació d'aquesta pòlissa de crèdit es va aprovar per unanimitat.
 

La CUP vol que el consistori es desvinculi de les entitats bancàries que van traslladar la seva seu social per l'1-O Foto: Adrià Costa

 

Participació