El tió o en Mickey Mouse, el debat més simpàtic a Ripoll

La CUP va instar al consistori a posar algun tió a la plaça Abat Oliba o a la de l'Ajuntament i l'equip de govern va contestar-li que els nens n'estan ''encantats'' i les fotos que s'hi fan tenen molta repercussió a les xarxes socials

El gosset de peluix amb el barret de Pare Noel a davant del Monestir de Ripoll
El gosset de peluix amb el barret de Pare Noel a davant del Monestir de Ripoll | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
29 de novembre del 2018
Actualitzat a les 16:47h
La CUP de Ripoll va tornar a guanyar protagonisme en la darrera sessió plenària del consistori celebrada aquest passat dimarts. A banda del debat més agre que es va produir abans de votar la moció per desencallar el canvi de nom del carrer General Sánchez Fuensanta, els cupaires van ser capaços de generar el debat més simpàtic de la sessió. El regidor de la CUP, Santi Llagostera, va preguntar a l'equip de govern perquè s'havien col·locat dos ninots gegants entre la plaça Abat Oliba i la de l'Ajuntament amb un perfil ''ianqui''. Un d'aquests peluixos de grans dimensions està ubicat a la gespa de davant del Monestir i és un gosset de color marró i blanc que porta un barret de Pare Noel. L'altre és un peluix d'en Mickey Mouse vestit de Pare Noel -situat a la plaça Abat Oliba-, l'icònic personatge de la companyia de mitjans de comunicació i entreteniment Disney.

L'edil cupaire va assenyalar que, de cara al proper Nadal, enlloc d'aquestes figures s'hi hauria de col·locar algun tió o ''un senyor amb barretina''. Evidentment, la intervenció del regidor de la CUP va arrencar alguns somriures entre els regidors i el públic. ''Sembla una cosa que faci riure, però no en fa gens perquè, a poc a poc, va entrant aquesta cultura nord-americana aquí'', va dir Llagostera. El portaveu de la formació de l'esquerra independentista va relatar que fa uns dies, mentre passava per la zona del Monestir i la plaça de l'Ajuntament, va veure un munt de pares i mares amb els seus fills fent-se fotografies amb els peluixos i estaven ''súper contents''.
 

La CUP preferiria que hi hagués un tió o un ''senyor amb barretina'' Foto: Isaac Muntadas


També hi ha espai pels tions

La regidora de Festes, Magda Perramon (PDECat-DC), va lamentar que no li agradessin els ninots a Llagostera, però també va posar en valor, com va dir l'edil de la CUP, que molts nens s'hi fessin fotografies. ''Les Festes de Nadal estan dedicades als infants i estan fetes perquè gaudeixin. Això de les fotos és un al·licient per posar-los'', va argumentar. Per altra banda, Perramon va apuntar que cada any treuen tions a diversos llocs del poble i que, enguany, hi haurà un espai exclusiu dedicat al tió. L'edil demòcrata considera que les dues tradicions són ''compatibles'' i que actualment hi ha moltes coses ''americanitzades''.

Munell va recordar que en el programa electoral de les aleshores CiU hi havia un punt en què es comprometien a fer la casa del tió a Ripoll. La manca de recursos econòmics va provocar que la idea es guardés en un calaix perquè no era una inversió prioritària. De totes maneres i tal com havia dit Perramon, l'alcalde ha ressaltat que s'habilitarà un espai perquè els nens puguin anar a fer una petició de regals al tió i també es farà la cagada popular del tió organitzada pel consistori infantil.

Cal recordar que el proper dimecres, a les 6 de la tarda, a la plaça de l'Ajuntament, està prevista l'encesa de llums de Nadal, que anirà seguida d'una cercavila amb la Xaranga ''Jaleo Band'' i els ''Tions'' per acabar a la plaça de la Lira amb la inauguració de la pista de patinatge sobre gel i una xocolatada. Munell va insistir en què respecten les tradicions i va posar l'exemple del pessebre monumental fet per en Toni Colomer, que s'inaugurarà el dia 7 de desembre al Museu Etnogràfic de Ripoll i es podrà visitar fins al 7 de gener.

L'alcalde també va recordar que els dies 7 i 8 de desembre se celebrarà la Fira de Nadal a la plaça de l'Ajuntament amb 14 casetes de fusta i una desena de parades de comerços i associacions que oferiran els seus productes. L'estreta col·laboració entre el consistori i la Unió de Botiguers de Ripoll permetrà gaudir un any més de tot tipus d'activitats en el tret de sortida de les festes nadalenques.
 

Nens cagant un Tió gegant a Ripoll Foto: Arnau Urgell


Repercussió a les xarxes socials

Tornant als ninots, el batlle ripollès va recordar que enguany se celebra l'efemèride dels 90 anys de la creació del personatge de dibuixos animats, Mickey Mouse -creat l'any 1928 per Walt Disney-. ''A moltes generacions de nens i nenes els hi agraden aquests dibuixos i tan fa d'on vingui'', va justificar. A més, el batlle del PDECat-DC va remarcar-li a Llagostera que moltes de les fotografies de les que es fan amb els peluixos gegants acaben penjades a les xarxes socials com Instagram, Facebook o Twitter. Segons l'alcalde, un dels objectius d'aquesta acció era que la gent fes difusió de Ripoll amb l'emblemàtica imatge de la portalada i el Monestir -candidatura Patrimoni Mundial de l'UNESCO- de Ripoll de fons. ''No deixen de ser simpàtics i tenim molta gent que ens etiqueta a Instagram'', va ressaltar.

Munell va felicitar la regidora de Festes per la decoració de Nadal i va afegir que la il·luminació nadalenca prové d'una empresa local que es dedica a la fabricació i distribució de llums de Nadal i d'il·luminació en general ''que ha creat nous llocs de treball i ha ampliat les seves instal·lacions amb una altre nau ara fa pocs mesos''.
 

El ninot gegant d'en Mickey Mouse a la plaça Abat Oliba, a Ripoll Foto: Isaac Muntadas