El PDECat-DC de Ripoll tomba una moció de la CUP per desencallar el canvi de nom del carrer General Fuensanta

L'equip de govern creu que ja s'està complint la moció per canviar-ne el nom; tot i anar més lent de l'esperat

El canvi de nom del carrer General Sánchez Fuensanta ha estat el tema estrella del ple
El canvi de nom del carrer General Sánchez Fuensanta ha estat el tema estrella del ple | Jordi Remolins
Isaac Muntadas
28 de novembre del 2018
Actualitzat a les 12:54h
L'ombra del general franquista Serafín Sánchez Fuensanta és molt allargada. Tot i que ja fa molts anys que va morir, de tant en tant, el seu nom torna a aparèixer a l'escena pública com si es tractés d'un fantasma del passat que no ha trobat el camí del descans etern. Normalment, la seva aparició es produeix un parell o tres de vegades a l'any durant la celebració del ple de Ripoll. El ple d'aquest dimarts no n'ha estat una excepció. La CUP ha presentat una moció per desencallar el canvi de nomenclatura del carrer General Sánchez Fuensanta per tal de fer complir una altra moció que es remunta al mes de març de l'any 2016. L'equip de govern del PDECat-DC l'ha tombat; tot i que els cupaires han obtingut el suport de la resta de l'oposició (ERC i Fem Ripoll-CP).

Si s'hagués de qualificar la sessió plenària d'aquest dimarts al vespre, hi hauria diverses paraules que la definirien a la perfecció: surrealista, esperpèntica o dramàtica serien mots que s'hi ajustarien. Cada vegada que el general Fuensanta està convidat al ple, automàticament apareix una munió de veïns d'aquell carrer a defensar la seva intervenció a l'hora de desencallar els tràmits necessaris per crear la Cooperativa d'Habitatges de Sant Eudald -els dos blocs de pisos construïts a la dècada dels seixanta en terrenys propietat de la RENFE, prop de l'estació de la vila-. Tot i ser un reconegut militar del règim franquista, certament, aquest personatge va fer ''una bona obra'' al llarg de la seva vida i aquest component sentimental juga un paper clau pels veïns.

La gran majoria del veïnat li està agraït i no vol ni sentir a parlar del canvi de nom, però les seves reivindicacions topen amb la Llei de la Memòria Històrica. Les eleccions municipals del proper mes de maig cada vegada estan més a prop i aquest problema encara no s'ha resolt. La CUP ha tornat a passar la patata calenta a l'equip de govern, que s'ha sabut defensar bé de l'ofensiva dels cupaires. Caldrà veure quina serà la resolució final; però sigui quina sigui, hi haurà una part de la població que estarà descontenta ja siguin els veïns del carrer o tota l'oposició amb la CUP al capdavant.
 

Una desena de veïns del barri de Fuensanta s'han presentat al ple Foto: Isaac Muntadas


No de la CUP a una votació democràtica per escollir un nom ''antidemocràtic''

La moció de la CUP, que va ser rebutjada, demanava bàsicament que l'Ajuntament de Ripoll canviés, abans de la fi d'aquest mandat, el nom del carrer General Sánchez Fuensanta per un altre que ''s'ajusti als valors democràtics i sense cap connotació lligada al nom actual''. El portaveu de la CUP, Santi Llagostera, ha començat la seva intervenció dient que aquesta moció no tenia res en contra dels veïns d'aquest carrer. La tempesta que es desencadenaria al torn de precs i preguntes -que es detallarà en un altre notícia- s'ha començat a gestar en el moment que el regidor cupaire ha obert la boca. ''No s'escolta'', han cridat diversos veïns.

Deixant de banda aquesta interrupció, Llagostera ha defensat que un poble ''democràtic'' com Ripoll no es pot permetre tenir un nom amb reminiscències franquistes. A més, l'edil de la formació de l'esquerra independentista ha apel·lat a complir la Llei de Memòria Històrica. Finalment, Llagostera ha apuntat que no es pot utilitzar un procés de participació democràtic com és una votació -el procés de participació dels veïns per escollir un nom entre tres opcions- per assolir un objectiu que ''no representa cap símbol ni fita democràtica''. ''Seria una contradicció que tindria la societat i serviria per instaurar en un espai públic un nom que no és democràtic i com a demòcrates no ho podem acceptar'', ha sentenciat.
 

Llagostera (CUP) creu que no es pot fer una votació democràtica per escollir un nom ''antidemocràtic'' Foto: Ajuntament de Ripoll


Repàs de la cronologia de l'equip de govern

El regidor de Cultura, Ramon Santanach, ha justificat el vot en contra de l'equip de govern dient que ja s'està aplicant el contingut de la Moció. El regidor del PDECat ha volgut fer un repàs cronològic dels fets, que ha estat ben vist pel públic amb gestos d'aprovació, per explicar en quin punt es troba aquest procés. Certament, Santanach ha reconegut que no s'estan complint els terminis d'execució del text aprovat, però pensa que s'estan fent les coses de la forma adequada i seguint els passos que toquen.

Santanach ha començat recordant que, el mes de febrer de l'any 2016, la CUP va presentar una moció ''molt enrevessada'' en què, segons l'edil de l'equip de govern, es barrejaven temes de memòria històrica, de la Guerra Civil i del carrer general Sánchez Fuensanta. Llavors, aquella moció es va deixar damunt de la taula perquè els cupaires la poguessin reformular pel ple del mes de març d'aquell mateix any.

En el proper ple s'havia de votar una proposta acordada per tots els grups municipals en una junta de portaveus, però la CUP se'n va desmarcar i va presentar una moció pel seu compte. En un dels punts de la seva proposta hi van redactar un afegitó que deia que la nova nomenclatura ''no tingués cap relació ni connotació amb el nom actual''. Aquest canvi d'última hora es va produir perquè els cupaires s'havien assabentat que un dels noms que proposaven els veïns era ''carrer Fuensanta''. La moció va ser tombada per l'equip de govern, el qual va forçar una segona votació sense l'afegitó. Tots els grups menys la CUP van donar-hi llum verda. L'acord suposava que durant la primera meitat del mandat es canviés el nom del carrer General Sánchez Fuensanta per un altre que hagués sorgit d'un procés participatiu consensuat amb l'opinió del veïnat. A més, els veïns del carrer serien consultats per l'aprovació definitiva de la nova denominació i rebrien ajudes del consistori per adoptar el nou nom als documents oficials. De moment, tot això està a l'aire.
 

Santanach (PDECat-DC) ha explicat la cronologia dels fets i quins són els tres noms possibles Foto: Ajuntament de Ripoll


Les tres opcions

Santanach també ha explicat que, a diferència del què ha dit la CUP, en la reunió que es va tenir amb els veïns fa un temps, sí que va assistir-hi una regidora de l'Ajuntament i no només una tècnica municipal. ''La representació política va recaure en la figura de la Dolors Vilalta, la regidora de Participació Ciutadana'', ha assenyalat. El regidor de l'equip de govern ha insistit en què el procés no s'ha aturat sinó que han estat parlant amb els diferents grups polítics per saber com han de resoldre una sèrie de dubtes.

En principi, a través d'aquest procés de participació s'han escollit tres possibles noms per votar. Dos han estat triats per la comissió del nomenclàtor: carrer del Ferrocarril i carrer dels Ferroviaris. En canvi, els veïns van escollir per majoria la denominació de carrer Fuensanta -els presents al públic van assentir amb el cap quan van pronunciar-lo-. L'edil de Cultura també ha criticat a Llagostera per dir que si el nom del carrer General Sánchez Fuensanta es passa a dir carrer Fuensanta seria ''un insult a la memòria democràtica'' perquè, segons Santanach, el nom del carrer no estaria dedicat al general sinó a la verge del Fuensanta.

''Vam tenir el dubte de si aquest nom era adequat o no'', ha confessat. Per aquest motiu, Santanach va sol·licitar un informe al Memorial Democràtic de Catalunya perquè digués si seria ''vàlid i lícit'' el nom de Fuensanta en el cas hipotètic que guanyés la votació entre els veïns. La resposta d'aquest ens va ser que no estaven capacitats per elaborar aquest tipus d'informes i, llavors, el consistori va demanar-ho al Departament de Governació de la Generalitat. A dia d'avui, encara no han obtingut una resposta.

En aquest sentit, l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, ha manifestat que, en altres ajuntaments de Catalunya com és el cas de Sant Carles de la Ràpita, el Memorial Democràtic si que va emetre un informe referent a un monument que hi havia a la vila. A Ripoll no han tingut aquesta sort, però el batlle ripollès espera que des del Govern els hi aclareixin si la referència de Fuensanta podia incomplir la llei o s'entén que forma part del santoral. ''En funció del dictamen que rebem, ho sotmetrem a votació dels veïns o no. Ho fem per no aixecar expectatives que no es puguin complir'', ha detallat.
 

Munell (PDECat-DC) ha dit que el nom de Fuensanta es refereix a la verge i no al general Foto: Ajuntament de Ripoll


La confusió de la catalanització

El regidor d'ERC, Roger Bosch, ha assegurat que té la sensació de què l'equip de govern està esperant a què arribi l'any vinent i deixar aquest ''gripau'' per la pròxima legislatura. Com que fa temps un dels noms que havia sonat era el de carrer Font Santa, Bosch ha argumentat que el fet de catalanitzar un nom no li treu el sentit original. ''És com si el carrer Francisco Franco li posem Francesc Franco'', ha argumentat. El públic ha cridat que no era així i Bosch els ha emplaçat al torn de precs i preguntes. Els republicans esperaran a veure què diu l'informe, però han volgut marcar la seva posició.

Santanach ha aclarit que no es parla de catalanitzar el nom i Munell ha argumentat que el nom de Fuensanta es refereix a un santuari d'una verge que existeix a Andalusia. L'alcalde ha recordat que ''Fuensanta'' també és un nom propi de dona com puguin ser altres noms com ''Roger o Aitor'', tot mirant-se el número dos de la CUP entre el públic, Aitor Carmona. Munell s'ha compromès a què no hi hagi cap nom relacionat amb la dictadura al municipi, però tenen dubtes que aquesta reminiscència estigui complint o no amb el Memorial Democràtic. En tot cas, Munell ha afirmat que tenen el compromís de presentar una moció que sotmetria a votació la proposta d'aquests tres noms.

Amb tot, Bosch ha dit que això seria com dir que el carrer Francisco Franco es digui carrer del Franco. ''Es modificaria el nom per treure'n una part però se'n deixaria l'essència'', ha reblat. En definitiva, el regidor d'ERC ha recordat que és l'Ajuntament qui té la potestat de posar els noms dels carrers del poble i els ha instat a posicionar-se sobre si creuen que a la vila hi ha un nom amb connotacions franquistes o no. El torn de precs i preguntes ha estat molt calent i el deixem pel proper capítol d'aquest serial que no sembla tenir final.
 

Bosch (ERC) ha dit que es vol escurçar un nom però que conté la mateixa essència Foto: Ajuntament de Ripoll