Cinc establiments guardonats per l'Associació Producte del Ripollès en la Gala 2018 de les R

Els premiats han estat Palau Carnissers (Ribes), la Solana del Ter (Ripoll), l'hotel Calitxó (Molló), la fonda Xesc (Gombrèn) i la carnisseria Marc Coma (Sant Joan); en una gala on ha assistit la consellera Teresa Jordà

La foto de família amb els premiats i les diverses autoritats amb la consellera Jordà al capdavant
La foto de família amb els premiats i les diverses autoritats amb la consellera Jordà al capdavant | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
27 de novembre del 2018
Actualitzat a la 13:22h
El Casal Cívic de Ripoll ha estat l'escenari, aquest dilluns al vespre, de la segona edició de la Gala 2018 de les R. Enguany, els productors i elaboradors adherits a la marca de garantia Producte del Ripollès han premiat cinc establiments de la comarca compromesos amb la venda o degustació de productes del Ripollès. Els guardonats són Palau Carnissers de Ribes de Freser; el restaurant la Solana del Ter de Ripoll; l'hotel Calitxó de Molló, la fonda Xesc de Gombrèn i la carnisseria Marc Coma de Sant Joan de les Abadesses. La gala ha comptat amb l'assistència de més d'un centenar de persones i amb la presència de diverses autoritats com la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà; la directora dels Serveis Territorials del DARP a Girona, Elisenda Guillaumes i diversos alcaldes i regidors d'arreu de la comarca.

La importància del producte de Km 0

La consellera Jordà ha explicat que aquesta gala aposta per posar en valor el producte del Ripollès i alhora també ''aposta per la cultura, el patrimoni, les tradicions i, lògicament, per la gastronomia''. La política republicana ha recordat que hi ha més de 130 establiments arreu de la comarca on es pot adquirir un producte amb aquesta R, la qual distingeix aquests aliments de quilòmetre zero. Jordà ha dit que cal tenir en molta consideració al sector primari i que s'ha de garantir que els pagesos i ramaders es puguin guanyar la vida amb la feina que fan. ''Hem de deixar de banda el quilos que produïm i pensar en el què pot guanyar el productor, perquè sinó si guanya la vida no tindrem productes ni, evidentment, productes de qualitat'', ha sentenciat la consellera.

Jordà ha revelat que quan visita l'àrea metropolitana sempre explica als consumidors que ''darrera d'unes costelles de xai sempre hi ha un ramader''. La consellera d'ERC ha posat en valor que darrera d'aquests aliments hi ha un treball fet ''amb molta estimació i amor'' que li dóna un valor afegit al producte. Jordà també ha volgut fer èmfasi en què cal educar els més petits en aquesta cultura de fer entendre'ls-hi el valor dels aliments i de què és important comprar un producte fresc.

La consellera també ha volgut tenir unes paraules de record pel moment polític que actualment es viu a Catalunya, el qual ha qualificat ''d'extrema anormalitat en tots els sentits''. ''Ara ens toca encapçalar moltes revolucions com l'alimentària, però és impossible anar a la revolució i guanyar cap batalla o 'guerra' sense anar ben alimentats'', ha proclamat Jordà al mateix temps que incitava a consumir productes amb valor afegit del Ripollès.
 

La consellera Jordà ha donat molta importància a què el pagès o ramader s'ha de guanyar bé la vida Foto: Isaac Muntadas


La campanya de sensibilització ''Només depèn de tu''

El productor de la cervesa artesana Minera de Sant Joan de les Abadesses, Jordi Marcé, ha estat l'encarregat de presentar la campanya de sensibilització ''Només depèn de tu''. Aquesta campanya consistirà en viralitzar cinc breus espots que es difondran a través de les xarxes socials i dels mitjans de comunicació. En aquests vídeos hi sortiran tots els productors i els productes ''d'una manera anònima'' i tenen la intenció de fer molta incidència en el tema de l'economia circular. ''Si consumim productes de quilòmetre zero, ens anem retroalimentant una mica entre tots'', ha apuntat.

Accions de l'Associació Producte del Ripollès

La presidenta de l'Associació Producte del Ripollès, Marina Puigcorbé, ha fet un breu repàs de les actuacions que ha dut a terme la marca de garantia dels productors durant aquest any. En primer lloc, l'Associació de Cuines de la Vall de Camprodon juntament amb els productors de poltre i trumfes han tirat endavant el projecte ''Territori Educador. Ens mengem les valls'' gràcies a la col·laboració de l'Associació Leader Ripollès Ges Bisaura. Aquesta iniciativa permet que el nens més petits puguin conèixer el sector primari i el tinguin present com una alternativa de feina en un futur. Una altra de les actuacions és la que porten a terme diversos carnissers de Ripoll durant el Dijous Gras, en què fan una sèrie de tallers perquè els nens coneguin què es pot fer amb un porc.

Aquesta associació també ha participat en el ''Benvinguts a Pagès'', en què quatre explotacions agràries de la comarca s'obrien al públic, sobretot, de l'àrea metropolitana. I també s'ha deixat veure a la Fira de les 40 Hores de Ripoll i a la Fira Europea del Formatge. A més, hi ha un ''food truck'' de l'Associació Leader que va arreu de Catalunya mostrant els productes del Ripollès. Entre moltes altres coses, també s'obsequia als corredors d'algunes curses de la comarca amb un lot de productes del Ripollès.

Com a novetat, fins ara el distintiu de la R es donava a tots els establiments que tenien un o més productes de la marca Producte del Ripollès. A partir d'aquest any, s'entregaran a aquells establiments que tenen tres o més productes. Per altra part, els mateixos productors certificaran que la botiga o restaurant en qüestió té els seus productes i es distingiran dels altres comerços amb un cartell de Producte del Ripollès.
 

Marina Puigcorbé ha explicat les accions dutes a terme per l'Associació Producte del Ripollès Foto: Isaac Muntadas