Campdevànol

ERC i la CUP de Campdevànol critiquen els préstecs i l'externalització de serveis en el debat del pressupost

Els comptes van tirar endavant gràcies als vots de l'equip de govern (CiU) i l'abstenció de MES, l'únic partit de l'oposició que no va votar-hi en contra

per Isaac Muntadas, Campdevànol | 26 de novembre de 2018 a les 12:57 |
L'equip de govern (CiU) alhora d'aprovar els pressupostos pel 2019 | Isaac Muntadas
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de novembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
No va haver-hi sorpreses i l'Ajuntament de Campdevànol va aprovar els pressupostos per l'exercici 2019 sense problemes. Els comptes, que ascendeixen a un total de 3.678.645,97 euros, van tenir el vist-i-plau de l'equip de govern de CiU, l'abstenció de MES i només dos vots en contra per part dels regidors d'ERC i la CUP en el ple celebrat aquest passat dijous. El regidor d'Hisenda, Àngel Ruiz, va ser l'encarregat de defensar uns números que l'alcalde Joan Manso i la primera tinent d'alcalde, Dolors Costa, ja havien desgranat en una roda de premsa el dia abans de la seva aprovació.

Ruiz va assegurar que, a diferència dels comptes de l'exercici 2018, enguany no podia qualificar aquests pressupostos ''d'històrics''. Això sí, l'edil d'Hisenda de CiU va apuntar que seguien la línia dels comptes de l'any 2017. El pressupost per l'any vinent s'ha reduït un 41% respecte l'any passat -era de 6,2 milions d'euros-, però s'acosta als nivells de l'exercici 2017 (uns 3,9 milions d'euros). En resum, aquests comptes suposen una reducció dels ingressos i les despeses per les inversions que s'han executat l'any 2018. Tot i així, també cal ressenyar la concessió d'una pròrroga fins l'any 2020 per dur a terme la resta d'inversions de la Llei de Barris que s'han deixat al tinter.


''Quan es fan grans obres, la corporació s'infla i això desestabilitza. Ara s'ha desinflat'', va dir Manso. L'alcalde va explicar que el consistori ha assumit una inversió de 2,3 milions d'euros en un sol exercici pressupostari i ara hauran de fer ''l'acordió'' i passar un 2019 de ''contenció''.
 

El regidor de CIU, Àngel Ruiz, va ser l'encarregat de defensar els comptes Foto: Isaac Muntadas


MES troba ''justes'' algunes partides

El portaveu de MES, Lluís López, va ser el primer en intervenir i; tot i veure amb bons ulls una gran quantitat de partides, també va dir que algunes eren més ''justes''. Per exemple, el regidor socialista va dir que li semblava ''perfecte'' que es destinessin 8.000 euros pel programa de manteniment de millora de ferms i millores d'espais, però que podrien ser massa ''justos''. ''Hi ha un risc amb algunes tapes metàl·liques dels subministres en alguns barris, que estan fora de nivell i podrien provocar algun accident'', va alertar. En aquest mateix sentit, segons MES, les partides de 1.000 i 2.000 euros per la dinamització del centre cívic i el manteniment i la millora del canal del Martinet es quedaven curtes.

Sobre que algunes partides fossin ''justes'', Manso va mostrar-s'hi d'acord ''però els ingressos són els què són i cal quadrar els números''. El batlle campdevanolenc va vaticinar que en els pròxims exercicis caldrà fer una reflexió de com es poden augmentar els ingressos de la corporació. Al contrari del què seria més lògic, Manso va afirmar que no seria tan per la via dels impostos sinó amb la venta de patrimoni que no resulti indispensable o pel cobrament de possibles cànons per serveis prestats a tercers.

López va trobar adequada la partida de 7.500 euros destinada a la reparació i al manteniment del vehicle de neteja de la brigada. L'edil de MES va considerar que aquests diners s'havien de fer servir per reparar-lo, o bé, mirar altres fórmules com el rènting per adquirir-ne un de nou. La sintonia amb Manso en aquest punt va ser total, ja que el batlle campdevanolenc va contestar-li que estaven treballant en aquesta opció. L'alcalde va exposar que aquest vehicle està al final de la seva vida i que l'Ajuntament no té capacitat econòmica per fer una inversió de 40.000-50.000 euros amb un nou vehicle. ''El rènting amb la incorporació del manteniment del vehicle seria prou útil'', va afirmar.

El portaveu de MES també va posar sobre la taula els consums que tindrà la nova escola Pirineu un cop estigui en actiu. ''Ja se'ns va explicar que aquesta partida tindria alguns canvis perquè és una estimació'', va remarcar. En aquest punt, Manso va recordar que, amb la posada en marxa de l'escola Pirineu i del pavelló municipal per aquest any 2019, s'ha fet una previsió del consum que poden tenir aquests equipaments, la qual s'haurà d'ajustar en els següents exercicis pressupostaris. López també va suggerir que la meitat de la partida per l'edició del butlletí municipal (uns 1.550 euros de 3.100) anés destinada a ajudar les famílies a comprar els llibres de text per l'escola.

En definitiva, López va dir que són un pressupostos ''continuistes'' que asseguren les inversions que s'han de fer en un poble de les dimensions de Campdevànol. L'edil socialista va justificar la seva abstenció amb el fet que el seu grup hagués apostat per tenir una sensibilitat major amb les polítiques socials. ''Hem de continuar la inversió sense oblidar la contenció'', va respondre-li Manso.
 

Lluís López (MES) va trobar algunes partides molt ''justes'' Foto: Isaac Muntadas


ERC crítica els préstecs i les noves contractacions

El portaveu d'ERC, Toni Riera, va ser molt més incisiu i va tenir un debat més dur amb Manso, però sense arribar al nivell d'altres plens. El regidor republicà, que va emetre un vot contrari als comptes, va coincidir amb l'alcalde que eren uns pressupostos ''continuistes'' amb el 2017, ja que aquest any s'han fet moltes inversions. ''Però estem preocupats perquè s'està pagant a un preu molt alt'', va rebatre Riera.

El regidor d'ERC va recriminar-li a Manso que, des que va iniciar la seva etapa al capdavant de l'alcaldia l'any 2010, el consistori ha contractat un total de 14 préstecs a llarg termini. Riera ha detallat que el valor mig dels interessos d'aquests préstecs entre l'any 2010 i el 2014 era de 2,56 i; a partir de l'any 2015, va baixar fins al 0,56. Riera també va afirmar que des de l'any 2005 fins ara, l'Ajuntament ha demanat 3 milions d'euros en préstecs i ''2 milions els ha demanat vostè''. D'aquests diners, el portaveu d'ERC va apuntar que queden per pagar 1,7 milions euros. ''No creu que caldria negociar els crèdits inclosos entre els anys 2010 i 2014 en què puja un romanent de 736.000 euros a un interès molt alt?'', va qüestionar.

''No sé a quin preu compra el diner vostè, però 2,56 és baratíssim i 0,56 és irrisori'', va rebatre-li Manso. El batlle campdevanolenc va dir que no calia renegociar res perquè, des de l'inici de la democràcia, ''mai'' s'havien pagat tan pocs interessos. De fet, Manso va assegurar que ara era un bon moment per endeutar-se. En aquest sentit, Manso va apuntar que s'havien endeutat per finançar les obres que el govern de la Generalitat encara no ha pagat. ''El vicepresident del Govern i el Departament d'Hisenda està sota el control del seu partit. Truqui al senyor Pere Aragonès i digui-li que ens pagui el 1,5 milió d'euros que ens deu la Generalitat'', va contraatacar. El batlle de la vila va recordar que quan es paguin les obres fetes al poble, el deute tornarà a baixar del 80 al 30%.

Les noves contractacions també van ser objecte de la crítica dels republicans. Riera va dir que hi havia previstes noves contractacions de personal, ja que s'havia augmentat el capítol 1 en un 1,5%. En aquest aspecte, Manso va dir que no s'ha augmentat ni una sola plaça de personal del consistori des que ell n'és l'alcalde. En tot cas, el batlle campdevanolenc va explicar que els dos treballadors de més que hi ha a la corporació tenen el 100% del sou finançat per subvencions i que quan decaiguin se'ls hi rescindirà el contracte. La pujada d'aquest capítol s'explica principalment perquè el govern de l'Estat ha previst un augment de la Llei General de Pressupostos de Estat. ''Pujaré el salari als treballadors, però algú ens ho ha de pagar'', va assenyalar.
 

Toni Riera (ERC) es va mostrar crític en relació als préstecs demanats pel consistori Foto: Isaac Muntadas


La CUP carrega contra les externalitzacions

La regidora de la CUP, Mariona Baraldés, va justificat el seu vot negatiu ''no tan en el què sinó en el com'' dels pressupostos. L'edil cupaire va recordar una frase de l'alcalde en què deia que ''un Ajuntament era com una empresa'', una afirmació que la CUP no comparteix. Baraldés es va voler centrar en les externalitzacions de serveis ''que en alguns casos han estat un desastre''. Per aquest motiu, la portaveu de la CUP va dir que si els serveis depenguessin del consistori, es tindria un major control i; a més, es podria donar feina a gent del municipi. Baraldés va apuntar que calia buscar alternatives i evitar que la corporació ''s'institucionalitzi encara més'', ja que ''som els polítics que estem més a prop de la gent''. El regidor d'ERC també va criticar que es contractin externalitzacions a un cost ''bastant elevat'' i va carregar contra l'empresa de neteja actual, la qual va qualificar de ''desastrosa'' i de no haver complert els terminis establerts.

Manso va voler acostar posicions amb la CUP i va afirmar que no estan tan lluny pel què fa a les externalitzacions de serveis. ''A vegades no és la solució ni per nosaltres'', va coincidir. L'alcalde va emplaçar-se en un futur a estudiar quines es poden internalitzar i quines no. ''Hem tingut empreses que han estat un desastre i d'altres molt bones'', va contraposar. Per exemple, l'alcalde va argumentar que, en l'àmbit de la neteja, en els darrers anys hi ha hagut un envelliment de les treballadores i ja només en queden dues en plantilla perquè la resta s'han anat jubilant. A més, aquestes baixes no s'han pogut reposar.

Per altra part, Baraldés va preguntar perquè la partida de comunicació i premsa ''s'ha disparat'' dels 7.000 als 12.800 euros. Manso va contestar-li perquè s'havien d'atendre els serveis contractats per la corporació com la cap de premsa de l'Ajuntament, però els diners també van destinats a la contractació d'anuncis en diaris o televisió.
 

Mariona Baraldés (CUP) va carregar contra les externalitzacions Foto: Isaac Muntadas

 

Participació