Campdevànol deixa sobre la taula la denominació d'un espai com a plaça 1 d'octubre

L'equip de govern de CiU ha proposat l'espai del pati de l'escola Pirineu d'educació infantil, però tan la CUP com ERC creuen que caldria buscar un lloc més ''fixe'' perquè no se sap quin ús tindrà el pati en el futur

El pati de l'escola Pirineu d'educació infantil ha estat l'espai proposat per CiU per denominar-se plaça 1 d'octubre
El pati de l'escola Pirineu d'educació infantil ha estat l'espai proposat per CiU per denominar-se plaça 1 d'octubre | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
23 de novembre del 2018
Actualitzat a la 13:34h
El bateig d'un espai de Campdevànol amb el nom de plaça 1 d'octubre, en memòria del referèndum d'autodeterminació celebrat aquella jornada de l'any 2017, haurà d'esperar una mica més. En la sessió plenària d'aquest dijous, l'equip de govern de CiU ha proposat als grups de l'oposició deixar aquest punt sobre la taula per tal de consensuar-lo i aprovar-lo en el ple del mes de gener. En principi, l'equip de govern havia proposat que el pati de l'escola Pirineu d'educació infantil, situada al carrer Coll i Bardolet, passés a denominar-se plaça 1 d'octubre, ja que allà va haver-hi l'únic punt de votació del municipi i ''com a història del nostre poble sempre restarà present en la memòria col·lectiva de la ciutadania''. Amb tot, l'alcalde de la vila, Joan Manso (CiU), ha evitat imposar el criteri del seu grup i ha volgut conèixer l'opinió de MES, ERC i la CUP.

Abans d'això, el batlle campdevanolenc ha explicat que la idea és que quan allà ja no hi hagi l'escola -serà en un curt termini de temps, ja que el trasllat es farà per Setmana Santa-, es pugui obrir l'espai a la ciutadania. De totes maneres, Manso ha puntualitzat que si algun equip de govern decidís vendre aquesta parcel·la o fer-hi algun altre tipus de tràmit, es podria posar aquesta denominació en un altre espai.
 

L'oposició tem que aquest espai s'hagi de canviar de lloc en un futur Foto: Isaac Muntadas


La CUP prefereix la placeta de l'estelada a la carretera de Gombrèn

Abans de què el punt es deixés sobre la taula, la portaveu de la CUP, Mariona Baraldés, havia anunciat el seu vot en contra a contracor. La regidora cupaire ho ha argumentat dient que sí el referèndum s'hagués celebrat al patí de la nova escola Pirineu -encara en construcció i amb la previsió que s'acabi cap a finals de febrer-, no hi tindrien cap objecció, ja que aquell espai ''durarà molts anys i s'utilitzarà per realitzar-hi activitats''. Segons Baraldés, el problema resideix en què els cupaires tenen por de què un cop ja no hi hagi l'escola, allò no es mantingui igual que ara tot i ser el lloc on va haver-hi la votació.

La regidora de la formació de l'esquerra independentista ha assenyalat que sí és un fet que s'ha de recordar perquè va ser un moment ''històric'' caldria buscar ''de bones a primeres'' un lloc que no s'hagi de modificar en funció de si l'escola ''va a terra o de si s'hi construeixen edificis''. Per aquest motiu, la CUP ja va proposar en el seu moment la placeta enjardinada al costat de la carretera de Gombrèn, ja que aquell espai no té nom, hi ha l'estelada i és un lloc de confluència on ja s'hi han llegit manifestos i s'hi han fet actes de l'11-S. ''És un espai fixe i així ens evitem canviar-ho'', ha reiterat. ''L'espai que comentes també ens sembla bé, però es va fer amb la vocació que fos en aquest punt perquè s'hi van viure molts sentiments'', ha detallat Manso.
 

La placeta que hi ha entre el carrer Hortes i el de Sant Amand era el lloc proposat per la CUP per dir-se plaça 1 d'octubre Foto: Isaac Muntadas


ERC vol aclarir què es farà en aquell espai i MES hi dóna l'OK

Des del grup municipal d'ERC, el seu portaveu, Toni Riera, s'ha mostrat satisfet de què hi hagi un espai del municipi dedicat a un dia tan emblemàtic com l'1-O, però ha demanat aparcar aquest punt per trobar un lloc ''més nostàlgic'' per la gent que aquell dia va ser allà. Riera creu que el pati de l'escola Pirineu d'educació infantil és un lloc que hi ha ''l'enigma'' de si serà obert o tancat. ''Volem un espai on la gent pugui anar-hi sempre i no un lloc restrictiu'', ha aclarit. A més, el regidor republicà ha dit que si es fa un cop d'ull a pobles que han posat aquest nom a algun espai, no n'hi ha cap que ho hagi posat en un pati d'escola sinó que s'ha fet en una plaça -en el cas de Ripoll- o en un indret similar.

En canvi, el portaveu de MES, Lluís López, ha dit que el pati de l'escola té ''un simbolisme i una càrrega emocional més forta'' pel què va representar. López creu que mentre no es trobi una ubicació fixe veuria amb bons ulls que aquest espai tingués aquesta denominació. Això sí, el regidor socialista també ha dit que si en algun moment aquest indret deixa de ser una dependència municipal, se n'hauria de buscar un altre. ''Les opcions que heu donat em semblen bé'', ha apuntat.

Sense voluntat d'imposició del govern

Manso ha reiterat que no té cap voluntat d'imposar el criteri de l'equip de govern en aquest assumpte. De fet, CiU ha proposat aquest espai seguint les instruccions de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), que suggeria als seus socis que el lloc escollit com a espai, carrer o plaça 1 d'octubre havia d'estar el més a prop possible d'on es va produir la votació. El plantejament de l'alcalde és que es pugui mantenir l'edifici i aquell pati es converteixi en una zona verda. ''No es pot blindar l'espai on ha d'anar la plaça deixant de banda l'edifici'', ha preguntat Baraldés. Manso ha contestat que allò és terreny municipal i es pot estudiar.

De cara al mes de gener se sabrà quin és l'espai definitiu per acollir la plaça 1 d'octubre. Manso també ha aprofitat per recordar la proposta de la CUP de batejar algun carrer o espai amb el nom de Guillem Agulló i ha dit que ara seria el moment per buscar-li l'encaix al municipi.
 

Manso ha proposat deixar el punt sobre la taula i consensuar-lo pel proper ple Foto: Isaac Muntadas