El Consell Comarcal aprova una moció perquè retorni l'Agència de l'Habitatge de Catalunya al Ripollès

ERC va presentar-la després que el passat 24 de setembre es perdés el servei i va tirar endavant per unanimitat

Isaac Muntadas
23 de novembre del 2018
L'Agència de l'Habitatge de Catalunya a Ripoll es trobava a la seu del Consell Comarcal
L'Agència de l'Habitatge de Catalunya a Ripoll es trobava a la seu del Consell Comarcal | CCR
Després de 34 anys amb seu al Ripollès, el passat dia 24 de setembre d'aquest any, l'Agència de l'Habitatge de Catalunya de la comarca va deixar d'oferir els seus serveis als pobles del Ripollès i de la Cerdanya. L'oficina estava ubicada a la seu del Consell Comarcal i, des del minut zero, ERC va registrar una moció per reclamar-ne el seu retorn que es va votar en el ple del passat dimarts. La proposta va rebre el vist-i-plau de tots els grups de l'ens comarcal.

En aquest escrit, els republicans demanaven que retornés a la comarca l'oficina descentralitzada de l'Agència de l'Habitatge i proposaven que el Consell Comarcal assumís una part de les despeses del seu manteniment. A més, també sol·licitaven que l'ens negociés unes noves condicions sobre aquest equipament amb la Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal de la Cerdanya.

El portaveu del grup comarcal d'ERC, Roger Bosch, va argumentar que només desitgen que la comarca ''no perdi un altre servei'' i va demanar a l'equip de govern del Consell i dels Ajuntaments de la comarca que prenguin les mesures necessàries per aconseguir el retorn d'aquesta oficina. El conseller de CiU -aleshores encara president de l'ens-, Joan Manso, va dir que el seu grup hi votaria a favor, però va voler matisar alguns aspectes sobre el tema.

Manso va apuntar que en tot Catalunya no hi havia cap altra oficina d'aquestes característiques; és a dir, que estigués territorialitzada, ja que l'assumpció d'aquests serveis en altres comarques els duen a terme les oficines municipals i comarcals. En el cas del Ripollès, el Consell Comarcal no disposa d'aquest servei però sí que el presta l'ajuntament de Ripoll. ''Es produeix una situació semblant a la Cerdanya, en què ho assumeix l'ajuntament de Puigcerdà'', va apuntar.
 

Manso va explicar que l'Agència de l'Habitatge havia de pagar un lloguer com la resta de serveis instal·lats al Consell Foto: Isaac Muntadas


L'Agència de l'Habitatge havia de pagar el lloguer

El ja expresident del Consell va manifestar que les instal·lacions de l'ens comarcal s'havien posat a disposició de l'Agència de l'Habitatge, però li reclamaven que pagués la retribució de lloguer pertinent ''com fan la resta de serveis que hi ha instal·lats aquí''. Manso va remarcar que creia que no es tractava d'un tema d'espai sinó que el rumb i la determinació de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya és que aquests serveis es prestin directament des de les oficines municipals o comarcals. De totes maneres, el conseller de CiU va assenyalar que havien començat a negociar amb el Departament d'Habitatge per veure com es podia garantir aquest servei. ''Costa d'entendre que el Consell justifiqui la pèrdua d'un servei'', va etzibar-li Bosch. Manso va replicar-l'hi que no ho justificaven. L'encara president aleshores va assegurar que el Consell no va dir-los en cap moment que marxessin. ''Tampoc els hi va facilitar la seva continuïtat'', va contra replicar Bosch.

Plantar-se davant l'assumpció de més competències

El vicepresident quart del Consell i alcalde de Molló, Josep Coma (CiU), va assenyalar que els municipis o les administracions locals ''ens hauríem de plantar'' cada cop que els ajuntaments hagin d'assumir amb finançament unes competències que són d'altres administracions. En aquest cas, l'oficina de l'Agència de l'Habitatge és competència de la Generalitat de Catalunya i ''són ells qui haurien de finançar aquest servei al territori''. Coma també ho ha comparat amb l'Agència Catalana de l'Aigua, que és la titular que cobra el cànon de l'ACA a tots els ciutadans de Catalunya, però ''qui han de mantenir les lleres dels rius netes són els ciutadans a través dels impostos municipals''.

Bosch va respondre-li que li fa ''por'' que qui s'acabi plantant sigui el ciutadà perquè és qui hi acaba perdent, ja sigui perquè la Generalitat no presta el servei que ha d'oferir o perquè tampoc ho fan les administracions locals o comarcals.
 

La moció presentada per ERC es va aprovar per unanimitat Foto: ERC Ripollès