El desplegament de la fibra òptica al Ripollès, en marxa: 13,4 Km de cable i 135.000 euros d'inversió

Aquest dijous, el conseller Jordi Puigneró ha visitat les obres del tram entre Ripoll i Campdevànol; i ha anunciat que l'any 2019 començaran els treballs entre Ripoll i Sant Joan

El conseller Jordi Puigneró ha visitat el desplegament de la fibra òptica en el tram Ripoll-Campdevànol
El conseller Jordi Puigneró ha visitat el desplegament de la fibra òptica en el tram Ripoll-Campdevànol | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
22 de novembre del 2018
Actualitzat a la 13:37h
El desplegament de la fibra òptica al Ripollès ja és una realitat. El Govern de la Generalitat de Catalunya ha premut l'accelerador en aquest aspecte i s'espera que, al llarg del proper any 2019, estengui 13,4 quilòmetres de cable amb una inversió total que s'enfilarà fins als 135.000 euros. Aquest dijous al matí, el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ho ha anunciat en una atenció als mitjans sobre el terreny en una visita a les obres del tram de fibra òptica que ha de connectar Ripoll amb Campdevànol, a darrera del polígon de Rocafiguera (Ripoll).

Puigneró ha començat la seva intervenció recordant que el mes de març de l'any 2017 va visitar Ripoll, llavors encara com a secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat, i en aquella roda de premsa va anunciar l'arribada de la fibra òptica a la capital del Ripollès i a la resta de la comarca. El cercle s'ha tancat aquest matí amb l'inici de les obres del tram entre Ripoll i Campdevànol -que passarà pel camí ral entre les dues poblacions- aprofitant una col·laboració publicoprivada amb l'empresa elèctrica Lersa. Aquest tram té 3,6 quilòmetres de llargada i el Govern hi ha invertit prop de 49.000 euros.

Segons ha dit el conseller Puigneró, el desplegament de la fibra òptica entre Ripoll i Campdevànol permetrà tres fets molt rellevants. En primer lloc, l'Hospital Comarcal del Ripollès de Campdevànol es podrà connectar amb la Xarxa Oberta de Catalunya (XOC). Aquesta extensió de cable permetrà donar serveis a tots els polígons que hi ha al costat de la N-260 entre Ripoll i Campdevànol. Finalment, Puigneró ha explicat que tots els ciutadans del municipi campdevanolenc podran gaudir d'una sèrie d'operadors que presten serveis de banda ampla i; per tant, estaran connectats amb la xarxa de fibra òptica.
 

Foto de família del conseller Puigneró amb alcaldes, regidors i membres de Lersa Foto: Isaac Muntadas


Terminis de l'obra i tecnicitats

El director de l'elèctrica Lersa, Lluís Sabata, ha assenyalat que les obres s'han endarrerit una mica pel mal temps i les pluges d'aquest any, però la idea principal seria que aquest tram estigués acabat durant la propera primavera. Sabata ha detallat que l'obra consisteix en cavar una rasa d'1,40 metres en què s'hi soterren cables de mitja tensió de 20.000 volts. Després, a sobre de tot s'hi col·loquen els quatre tubs de la mitja tensió. Finalment, s'hi posa un tub de comunicació propi i quatre per la fibra òptica. L'alcalde de Campdevànol, Joan Manso, ha agraït l'extensió de la XOC fins al municipi campdevanolenc i ha remarcat que fa uns mesos i, després d'anunciar-se que es desplegaria la fibra òptica pública fins al municipi campdevanolenc, també es va precipitar l'extensió de diversos operadors privats. ''Són grans notícies i és un gran dia per Campdevànol'', ha ressaltat.
 

El cable de fibra òptica estarà soterrat a 1,40 metres de profunditat Foto: Isaac Muntadas


El tram Ripoll-Sant Joan de les Abadesses, el següent

Aprofitant aquesta visita al Ripollès, Puigneró ha anunciat que, després de finalitzar el tram entre Ripoll i Campdevànol, començaran les obres del tram entre Ripoll i Sant Joan de les Abadesses (que es desplegarà aprofitant la Ruta del Ferro que connecta els dos municipis). Aquestes obres, que també es faran amb la col·laboració de Lersa, abastaran un tram de 9,8 quilòmetres de llargada i tindran un cost aproximat d'uns 86.000 euros. En principi, aquests treballs haurien d'estar acabats durant l'estiu de l'any 2019.

Puigneró ha reiterat que el Govern té com a prioritat fer arribar la fibra òptica a tots els racons del país perquè ''no hi hagi ciutadans de primera i de segona''. El conseller ha apuntat que cal que tothom tingui les mateixes oportunitats d'accés a la fibra òptica, ''ja que Internet i la connectivitat és una de les infraestructures més importants del segle XXI''. Pel conseller és clau que, a banda dels ciutadans, les empreses i el sector turístic (càmpings, hotels, restaurants, etc) puguin accedir a aquest servei.
 

Sabata explicant a Puigneró les interioritats del projecte Foto: Isaac Muntadas


Tots els municipis de la comarca connectats amb fibra l'any 2023

Actualment, la Generalitat de Catalunya disposa de 23 quilòmetres de xarxa pública a la comarca del Ripollès i hi ha dut a terme unes inversions associades de 120.000 euros. Aquestes actuacions es corresponen als 6,5 quilòmetres que s'han connectat mitjançant un conveni amb l'empresa Cedinsa tot resseguint la C-17 fins a la capital del Ripollès provinent de Vic, i amb presència també a l'àmbit interurbà del municipi de les Llosses. Per altra banda, s'han desplegat 3,9 quilòmetres de fibra pròpia al municipi de Ripoll i 12,6 quilòmetres entre les poblacions de Ribes de Freser i Queralbs fent ús de la línia de cremallera de Ferrocarril de la Generalitat de Catalunya, que seran connectats en un futur.

L'objectiu del Govern resideix en fer arribar la banda ampla a tots els municipis amb més de 50 habitants del Ripollès, així com als de la resta de comarques al llarg de l'any 2023. Pel què fa a les capitals de comarca, els terminis s'escurcen, i Puigneró ha assegurat que tenen el compromís de connectar tots aquests municipis a la xarxa de fibra òptica pública abans de l'any 2020. Ripoll ja en té des de l'any 2017; així com 28 capitals més. Ara mateix només en faltarien 13 per connectar i 4 estan en procés.
 

Els trams de fibra òptica de la XOC que es desplegaran al Ripollès Foto: Isaac Muntadas