Els artífexs del Museu de la Retirada de Camprodon, condemnats a 1 any i 10 mesos de presó

Els dos homes van acumular l'arsenal d'armes més gran mai trobat a les comarques gironines

Els dos condemnats, aquest dijous a l'Audiència de Girona
Els dos condemnats, aquest dijous a l'Audiència de Girona | ACN
Redacció
22 de novembre del 2018
Actualitzat a la 13:19h
L'Audiència de Girona ha condemnat els artífexs del Museu de la Retirada de Camprodon a 1 any i 10 mesos de presó per acumular un arsenal d'armes i explosius. La Fiscalia i les defenses van arribar a un acord abans d'arribar a judici per rebaixar la pena tenint en compte que els dos processats no sabien que estaven cometent una il·legalitat. "Nosaltres les vam guardar com una cosa arqueològica, era perquè no es perdés", ha afirmat un dels condemnats.

El pacte s'ha formalitzat aquest dijous. Els acusats no hauran d'entrar a presó amb la condició de no delinquir durant els pròxims dos anys. A més, tenen prohibit tenir armes durant 5 anys. El 2015, la Guàrdia Civil el hi va decomissar 115 armes de foc i explosius com 90 granades de mà, 37 de morter o quatre bombes d'aviació.

Els responsables del Museu de la Retirada de Camprodon ja van assegurar en el moment de la seva detenció, el 2015, que van acumular unes 200 armes i més de 300 quilos d'explosius per afany col·leccionista, sense ser conscients que estaven cometent un delicte. Els dos homes van acumular el dipòsit d'armes més gran trobat mai a les comarques gironines però van declarar que mai van comercialitzar amb elles i que no sabien si funcionaven perquè no les van provar. A més, afegeixen que els explosius estaven desactivats i no hi havia risc de deflagració.

Una operació que va començar l'agost de 2015

La Guàrdia Civil va escorcollar el Museu de la Retirada a finals de novembre de 2015 i també dos habitatges en el marc de l'operació anomenada "Òxid". Els agents van detenir els dos homes sospitosos d'un delicte de dipòsit d'armes i munició.

L'operació va començar el mes d'agost anterior, quan la Guàrdia Civil va començar a rebre informacions que apuntaven que es dos artífexs de l'anomenat Museu de la Retirada de Camprodon –una col·lecció privada oberta al públic- podien tenir un gran dipòsit d'armes, munició i explosius.

Quan la Guàrdia Civil va donar a conèixer els detalls de l'operació ja van deixar clar que els detinguts no tenien cap tipus de vinculació amb el terrorisme ni tampoc amb el tràfic d'armes a escala internacional. Però també van subratllar que tenir un arsenal d'aquestes característiques –el mes gran descobert mai a la demarcació de Girona- és il·legal i cap particular pot tenir-lo sota cap concepte ni llicència d'armes per ser considerades armes de guerra.

Els explosius no estaven exposats al museu –de fet, de tot l'arsenal decomissat, només tres peces provenien de l'exposició i la resta estaven als domicilis- però estaven emmagatzemats, majoritàriament, al soterrani del detingut de més edat i sense cap tipus de mesura de seguretat per evitar incidents.