El grup comarcal d'ERC demana que s'elabori un pla estratègic contra la despoblació

Els republicans, igual que la CUP, es van abstenir en l'aprovació dels pressupostos; mentre que l'equip de govern (CiU i MES) i el PSC van votar-hi a favor

Els pressupostos es van aprovar amb els vots de CiU, MES i el PSC i les abstencions d'ERC i la CUP
Els pressupostos es van aprovar amb els vots de CiU, MES i el PSC i les abstencions d'ERC i la CUP | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
21 de novembre del 2018
Actualitzat a les 19:22h
L'equip de govern del Consell Comarcal del Ripollès, format per CiU i MES, no va tenir cap problema per tirar endavant els pressupostos per l'exercici 2019 en el ple celebrat aquest dimarts al vespre. A banda del suport de l'equip de govern, els comptes van rebre el vist-i-plau del PSC i l'abstenció d'ERC i la CUP. El conseller de Pressupostos, Lluís López (MES), va ser l'encarregat de defensar-los i; per sobre de tot, va agrair la feina ''intensa'' que van fer tots els treballadors de l'ens, ja que sobre ells ''recau una gran responsabilitat''.

Cal recordar que aquest dimarts al matí, el ja expresident de la corporació, Joan Manso, i el vicepresident quart de l'ens, Josep Coma, van presentar els números en una roda de premsa. En termes generals, el pressupostos per l'any vinent augmentaran en un 10,58% respecte l'exercici precedent i ascendiran a una xifra total de 9.347.986,51 euros.

ERC reclama un pla estratègic contra la despoblació

El grup comarcal d'ERC va justificar la seva abstenció dient que en el pressupost de l'any vinent hi trobaven a faltar algunes partides que; segons el seu portaveu, Roger Bosch, són ''més polítiques que administratives''. El conseller republicà va reclamar a l'equip de govern que impulsin un pla estratègic comarcal contra la despoblació. Bosch va argumentar que el Ripollès és una de les comarques considerades com a ''deprimides'' de tot Catalunya, ja que perden més població any a any i tenen una piràmide d'edat invertida -molta gent gran i pocs joves-. ''Cal lluitar per revertir aquesta situació'', va alertar el conseller d'ERC.

Bosch va detallar que el Ripollès ha perdut aproximadament uns 1.400 habitants en els últims vint anys. Concretament, 11 dels 19 municipis de la comarca han vist reduïda la seva població. Els cinc grans pobles són els més afectats en aquest aspecte i Sant Joan lidera el rànquing amb 464 habitants menys, el segueix Ripoll amb una pèrdua de 342 persones. Ribes, Camprodon i Campdevànol van just al darrera amb unes xifres similars.
 

Roger Bosch (ERC) al costat del conseller de Pressupostos, Lluís López (MES) Foto: Isaac Muntadas


Segons ERC, si el Consell Comarcal elaborés aquest pla estratègic, podria optar a algunes convocatòries de subvencions. Per exemple, la del Reial Decret 1234/2018 de 5 d'octubre pel qual s'estableixen les bases reguladores per la concessió directa de subvencions a entitats locals per finançar projectes d'ocupació, autoocupació i emprenedoria col·lectiva dirigits a afrontar el repte demogràfic en els municipis de menys població dins del marc del Programa Operatiu d'Ocupació Juvenil del Fons Social Europeu.

La convocatòria està destinada especialment a municipis petits, amb una dotació important de cara a incentivar i promoure els projectes que augmentin l'ocupació i l'emprenedoria de les persones joves que viuen o vagin a viure a municipis que no formin part d'una gran àrea urbana. Aquestes poblacions han de tenir una població inferior o igual a 5.000 habitants o han de ser municipis d'entre 5.001 i 10.000 persones amb saldo negatiu en l'última dècada. ''Una casuística molt semblant a la del Ripollès i a les seves poblacions'', van apuntar des d'ERC. Cal destacar que la Generalitat de Catalunya està treballant en convocatòries semblants dirigides a comarques en despoblació.

Suport a les polítiques LGTBI i altres demandes

Els republicans van tornar a reclamar la creació d'una partida destinada a un pla de polítiques LGTBI. ERC va reconèixer que s'havien fet passos en la bona direcció en aquest assumpte com la signatura del conveni amb la Direcció General d'Igualtat el passat mes d'agost i la creació del nou Servei d'atenció integral (SAI) per a persones d'aquest col·lectiu, però que falta destinar-hi una dotació de diners concreta.

Bosch també va demanar alguna partida per poder pal·liar tot el tema relacionat amb la pobresa energètica, la dependència domiciliària o bé la reducció de la fractura digital al Ripollès. López ha agraït la crítica constructiva del principal grup de l'oposició i ha dit que ''no hi hauria problema per posar aquests aspectes sobre la taula en el futur''.
 

La majoria de consellers i els representants de TALCOMSOM al balcó del Consell Comarcal del Ripollès amb la bandera de l'arc de sant Martí hissada de fons Foto: Isaac Muntadas