Campdevànol aprovarà un pressupost de 3,6 milions d'euros sense grans inversions

Els comptes de l'exercici 2018 ascendien a 6,2 milions d'euros per l'execució de la reforma del pavelló i la millora del centre urbà de la vila, però ara el consistori ha apostat per la ''contenció''

Campdevànol aprovarà un pressupost de 3,6 milions en el ple d'aquest dijous
Campdevànol aprovarà un pressupost de 3,6 milions en el ple d'aquest dijous | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
21 de novembre del 2018
Actualitzat a les 14:23h
Aquest dimecres al matí, l'Ajuntament de Campdevànol ha presentat els pressupostos per l'exercici 2019. El comptes per l'any vinent ascendiran fins a un total de 3.678.645,97 euros, una xifra força inferior a l'exercici anterior en què es van elevar fins als 6.250.945,49 euros. L'alcalde de la vila, Joan Manso (CiU), ha atribuït aquest ''daltabaix'' pressupostari principalment a dos motius: les dues inversions d'una gran magnitud fetes l'any 2018 a la vila i que aquest pressupost sigui l'últim abans de les properes eleccions municipals dels pròxim mes de maig.

Els 6,2 milions d'euros del pressupost de l'any passat -amb una inversió real d'1.725.436,28 milions d'euros- responien bàsicament al desenvolupament de la Llei de Barris. Aquest projecte té dos pals de paller molt definits. El primer és l'execució de la reforma del pavelló poliesportiu Mercè Guix -que s'hauria d'acabar el primer trimestre de l'any vinent-; mentre que el segon es la millora del centre urbà del poble amb les reformes de les places Clave, Valldemossa i Sardana. Cal ressenyar que la Llei de Barris s'ha prorrogat fins al desembre de 2020 i; per tant, alguns dels projectes que encara no s'han executat es podran desenvolupar en exercicis posteriors.

L'altre motiu de la reducció del pressupost és que enguany és un any de traspàs electoral i; per tant, els comptes del consistori campdevanolenc s'han de centrar en l'execució de projectes admissibles fins la convocatòria d'eleccions municipals del proper mes de maig. ''A partir d'aquell moment, el govern resultant ha de planificar la nova legislatura'', ha subratllat Manso. Per aquests dos motius, el pressupost del 2019 serà bàsicament de ''contenció'' i ''continuista'' com el d'anys anteriors al 2018. A més, el pressupost per l'any que ve tindrà un equilibri pressupostari entre ingressos i despeses.

Cal recordar que el consistori campdevanolenc, després d'haver executat aquestes inversions tan ingents, ha passat d'un deute viu de l'entorn del 30% a gairebé el 80% -el límit permès per llei és del 110%-. Ara, l'Ajuntament està a l'espera de què la Generalitat de Catalunya els pagui els diners que han invertit de la Llei de Barris per anar rebaixant el deute un altre cop. De moment, la casa de la vila ja ha cobrat vora 400.000 euros.
 

La reforma a les places del centre de la vila i la del pavelló municipal han estat les inversions més grans d'aquest any Foto: Isaac Muntadas


Menys inversions, però moltes necessàries

''Les inversions seran reduïdes o reconsiderades'', ha apuntat Manso tot comparant-ho amb l'exercici 2018. Segons ha detallat la primera tinent d'alcalde, Dolors Costa, per l'any 2019 hi ha previstos 338.785,92 euros amb inversions reals. En primer lloc, destaca l'adequació de la sala que hi ha just davant de la sala Auditori del centre cívic La Confiança, que abans pertanyia a l'Associació de Dones. L'Ajuntament hi destinarà 10.000 euros a través d'un préstec per reconvertir-la en el nou auditori Josep Fossas, un conegut pintor campdevanolenc que va morir recentment i va donar tota la seva obra al consistori. Com a mostra d'agraïment, l'Ajuntament el premiarà a títol pòstum amb la medalla d'or de la vila. Aquesta sala servirà per exhibir la seva obra pictòrica, hi haurà un auditori permanent preparat per activitats amb 80 cadires i es convertirà en la nova sala de plens municipals, que viurà un altre trasllat en poc temps.

També destaca una aportació de 43.154,57 euros del consistori -a través d'un préstec- pel projecte d'ampliació de les vies verdes de les comarques gironines Pirineu-Costa Brava, que s'engloba dins d'un projecte més ingent subvencionat i executat per la Diputació de Girona amb un cost total de 6 milions d'euros. Aquest projecte pretén connectar Gombrèn amb Sant Feliu de Guíxols i està previst que els trams del terme municipal de Campdevànol es posin en marxa durant el primer trimestre del 2019. En principi, es construiria la passera del riu i el pas per sota la N-260 fins al polígon Rocafiguera en el tram Ripoll-Campdevànol. En canvi, en el tram Gombrèn-Campdevànol es faria la connexió de la riera de Grats a la vall de Sant Llorenç per acabar el tram de camí Ral fins a Gombrèn.
 

L'Ajuntament dedicarà un sala a Josep Fossas al centre cívic La Confiança Foto: Isaac Muntadas


El projecte Poctefa, el qual es desenvoluparà al llarg de 3 anys, té prevista una inversió de 51.000 euros -33.150 del fons europeu i els 17.850 restants els posa l'Ajuntament amb un préstec. Per altra banda, també es renovarà la ''deteriorada'' zona de joc de la plaça de la Mainada gràcies a una subvenció de 40.000 euros provinents de la Diputació i 5.000 que els aportarà el consistori. Costa també ha explicat que s'arreglaran els enllumenats exteriors del barri del Castell -molt vell i malmès- i el del barri del Roser amb dues partides de 30.000 i 40.000 euros respectivament. Alguns vials del poble com el del carrer Indústria també s'arreglaran am una inversió de 30.000 euros (26.737,39 de fons propis i 3262,61 de préstec).

L'Ajuntament també instal·larà una caldera de biomassa al nou pavelló municipal -27.131,35 provinents d'un préstec-. També es farà una inversió d'uns 30.000 euros a l'escola Pirineu per objectes que puguin faltar i es donarà compliment a una promesa de fa molt temps als veïns de Pernau. El consistori comprarà el solar que hi ha allà perquè ara pertany a un privat i no s'hi fa cap tipus de manteniment. ''Hem valorat quan val. La intenció és arribar a un acord, però sinó l'expropiarem'', ha assenyalat.
 

Dolors Costa ha explicat quines són les inversions pel pressupost de l'any vinent Foto: Isaac Muntadas


Ingressos i despeses

Manso ha detallat que els ingressos extraordinaris derivats de la regularització cadastral i de les inspeccions derivades de l'IAE, aquest any ja no es contemplen ja que els endarrerits dels últims quatre anys van ser liquidats i imputats en els pressupostos precedents. En canvi, si que es tenen en consideració els augments sobre la base de l'IBI i l'IAE que han quedat consolidats com a conseqüència d'aquestes inspeccions tributàries. Els impostos directes suposaran una injecció d'1.174.160 euros derivats de l'IBI i l'IAE. D'altra banda es preveuen recollir 45.000 euros de l'impost de construccions i obres, ja que hi ha hagut un 7% més de llicències d'obres majors i menors.

El canvi en la gestió integral del Torrent de la Cabana i la Font del Querol en l'exercici pressupostari de l'any 2018 també afectarà als comptes. Ara la gestió no serà interna sinó que serà indirecta i la durà a terme una empresa concessionària. Per exemple, això repercuteix en les taxes, preus públics i altres que es redueixen en un 14,63% a causa de la internalització de l'ecotaxa -que suposava uns 80.000 euros-. Pel què fa a despeses en béns i serveis corrents hi ha un pressupost d'1.450.854,01 euros -5,37% de reducció- en què s'hi inclouen els costos de neteja, calefacció, aigua, gas, manteniment, etc. del nou pavelló i la nova escola municipals.
 

L'escola de Campdevànol tindrà unes despeses de manteniment de cara l'any vinent Foto: Isaac Muntadas


Despeses de personal

El pressupost per l'any 2019 tindrà unes despeses de personal que s'elevaran fins a 1.073.106,04 euros -reducció ínfima del 0,76%-. Bàsicament aquí s'hi produeix un impacte substantiu dels costos del programa PYRFER, que requereix d'un seguit de personal que ja està treballant a la corporació, com per exemple, un auxiliar administratiu o un director del projecte. A més, el consistori també ha previst una partida de 20.000 euros en el fons de contingència per el possible increment salarial dels funcionaris de l'Ajuntament, que està lligat directament amb l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat. El consistori també preveu crèdits per valor de 131.900 euros on destaquen les subvencions per façanes i cobertes derivades de la Llei de Barris, que es poden desenvolupar durant l'any vinent.