Joan Manso s'acomiada de la presidència del Consell Comarcal

Manso ho deixa per raons ''estrictament professionals'', però mantindrà la seva acta de conseller. Com es va anunciar fa uns dies, Eudald Picas serà el seu substitut

Joan Manso ha renunciat al càrrec de president del Consell Comarcal en el ple d'aquest dimarts
Joan Manso ha renunciat al càrrec de president del Consell Comarcal en el ple d'aquest dimarts | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
21 de novembre del 2018
Punt i final a l'etapa de Joan Manso (CiU) com a president del Consell Comarcal del Ripollès. Ara fa just una setmana -el passat dia 13 de novembre- saltava la sorpresa amb l'anunci de la seva renúncia al càrrec i la posterior designació de l'alcalde de Gombrèn i vicepresident primer de l'ens, Eudald Picas, com el seu substitut. En el ple del Consell Comarcal d'aquest dimarts al vespre s'ha formalitzat de forma oficial la dimissió de Manso. El també alcalde de Campdevànol mantindrà l'acta de conseller fins al final del mandat i donarà ple suport a Picas, que serà investit com a nou president en un ple extraordinari que se celebrarà el proper dia 4 de desembre.

''A la política com en la vida és bo i totalment recomanable que tot tingui un principi i un final'', ha assenyalat a l'inici del seu discurs de comiat. Segons Manso, la seva etapa al capdavant del Consell Comarcal havia arribat a la seva fi per una qüestió ''estrictament professional'', ja que el fins ara president ha superat la primera fase de selecció per esdevenir secretari general d'Ajuntaments de fins a 20.000 habitants. Manso ha dit que vol centrar tots els seus esforços en la seva tasca com a batlle de Campdevànol ''perquè em dec als ciutadans que em van fer confiança'' i en desenvolupar la seva carrera professional. Per ''dignitat política i ètica personal'', l'expresident del Consell Comarcal ha assenyalat que sinó es podien compatibilitzar tots aquests càrrecs, calia fer un pas al costat.

En definitiva, Manso ha afirmat que era ''assenyat i noble'' presentar la dimissió i permetre a altres persones que tinguin més temps a assumir aquest lideratge. ''Al Consell no ens escull ningú directament perquè és un ens de gestió de caràcter indirecte i el president ho pot ser qualsevol altre'', ha remarcat. L'alcalde de Campdevànol ha insistit en què no hi pot haver-hi personalismes i que la realitat comarcal del Ripollès farà que ''sigui difícil'' que hi hagi una gestió presidencialista de l'ens en el futur. ''És bo que el lideratge recaigui en una pluralitat de consellers i que s'alternin les presidències perquè tothom hi participi'', ha aclarit.
 

El dia de la constitució del Consell Comarcal del Ripollès 2015-2019 Foto: CCR


El llegat de Manso

Manso ha volgut transmetre al ple quina és la seva visió del què ha de ser i és el Consell Comarcal. Segons l'expresident, aquest ens és una institució de cooperació per tirar projectes endavant i en la que cal deixar de banda les diverses identitats ''perquè formen part del passat''. ''Som plurals. Hem de prestar bons serveis i oblidar-nos de si formem part d'una vall o de l'altra i que tothom defensi les seves estratègies'', ha sentenciat. Per Manso, els Ajuntaments han de tenir una ''plena'' capacitat de decisió i el Consell Comarcal només ha de servir com una eina que ajudi aquests consistoris.

El batlle campdevanolenc ha posat un exemple força clar d'aquesta autonomia dels consistoris com és la ''complexa'' però alhora ''gratificant'' gestió dels residus comarcals. ''Sempre he estat partidari de què tothom escollís el què li anés millor'', ha apuntat. A més, Manso ha subratllat que si algun Ajuntament considerava que el Consell no tenia la resposta a les seves necessitats, podia marxar. ''Al final, el temps demostra que el Consell Comarcal és un instrument molt potent'', ha afirmat en referència a la deserció i retorn de Camprodon en el servei de prestació de recollida de residus.

Manso ha destacat la importància del Consorci de Benestar Social del Ripollès, ''l'ambiciós'' FEDER comarcal que representarà una injecció de milions per la comarca i les creacions de la nova administració electrònica, planta de residus i oficina d'atenció a l'usuari. L'alcalde ha agraït el recolzament dels consellers de l'equip de govern -amb especial menció a Josep Coma-; als consellers de MES per la seva ''fidelitat'' i que no sempre han tingut ''una posició fàcil''; als alcaldes, al gerent, als treballadors del Consell, als regidors de Campdevànol per fer possible que pogués compaginar aquests càrrecs amb l'alcaldia, als ciutadans i a la seva família. Entre el públic hi havia el seu pare, la seva parella i dues regidores del consistori campdevanolenc. Amb una mica d'ironia, Manso també ha tingut un record per aquells regidors que van intentar promocionar una moció de censura en considerar ''que jo no era la millor opció per liderar el Consell''.
 

Les regidores de Campdevànol, Dolors Costa i Blanca Sánchez i la parella i el pare de Manso estaven entre el públic Foto: Isaac Muntadas


Elogis de l'oposició

Un cop ha acabat el seu discurs, ha arribat el torn dels membres de l'equip de govern i de l'oposició. El vicepresident quart, Josep Coma (CiU), ha volgut agrair la seva tasca en uns moments ''complicats'' de l'administració pública pels nombrosos impediments jurídics i legals. Coma ha enumerat una gran quantitat de mesures i polítiques que ha impulsat el Consell Comarcal durant aquests tres anys i mig de mandat. Des de la implantació de l'administració electrònica, passant per l'increment de la transparència i acabant amb la resolució de grans concursos que portaven 8-10 anys sense resoldre's com el de recollida de residus o el de les depuradores. ''En Joan és una persona equànime i mai s'ha fixat en el color polític per solucionar un problema'', ha asseverat.

El portaveu d'ERC, Roger Bosch, ha volgut desitjar-li sort i encerts en el seu nou repte professional. Bosch ha ressaltat que han tingut diferències polítiques però que eren la ''gràcia'' d'aquest ple. D'altra banda, el conseller republicà ha fet una mica de broma recordant que l'arribada de Manso a la presidència del Consell Comarcal i la seva sortida han estat dues grans sorpreses. El portaveu del PSC, Carlos Fernández, a banda de desitjar-li sort en el seu futur professional, ha valorat ''molt positivament'' la gestió de Manso al capdavant de l'ens i li ha augurat carrera en el marc de la política catalana. Jordi Caparrós, de MES, i el proper president del Consell Comarcal, Eudald Picas, han agraït a Manso la seva tasca i aquest darrer creu que serà un gran avantatge tenir-lo al costat.

Com a anècdota, per acceptar la renúncia de Manso calia fer una votació i el ja expresident ha aixecat la sessió sense que es produís. Entre les rialles dels consellers i del públic, la secretària l'hi ha fet notar que calia votar. ''A l'Ajuntament de Figueres van votar en contra de la renúncia de l'alcaldessa'', ha dit amb to de broma. La renúncia ha prosperat per unanimitat sense problemes.
 

Josep Coma ha elogiat el paper de Manso aquests tres anys i mig Foto: Isaac Muntadas