El pressupost del Consell Comarcal pel 2019 augmentarà en un 10,58% i ascendirà a 9,3 milions d'euros

El cost del servei de recollida de residus, la millora del Refugi d'animals del Ripollès o l'increment del personal de l'ens, algunes de les partides destacades

Manso i Coma han presentat els pressupostos de l'any 2019 aquest matí
Manso i Coma han presentat els pressupostos de l'any 2019 aquest matí | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
20 de novembre del 2018
Actualitzat a les 19:14h
Aquest matí, l'equip de govern del Consell Comarcal del Ripollès format per CiU i MES ha presentat a la seu de l'ens comarcal el pressupost per l'exercici 2019. Els comptes augmentaran en un 10,58% més que els de l'any passat i ascendiran a una xifra total de 9.347.986,51 euros. Els pressupostos es votaran en el ple de la corporació d'aquest dimarts al vespre i; tret d'una sorpresa majúscula, tiraran endavant sense problemes gràcies a la majoria absoluta de l'equip de govern.

El conseller de Pressupostos de la corporació, Lluís López (MES) i el vicepresident quart de l'ens, Josep Coma (CiU), han estat els encarregats d'elaborar aquest pressupost. Precisament, el darrer ha explicat, aquest matí en en una roda de premsa, els detalls i les partides més rellevants dels comptes. En primer lloc, Coma ha assegurat que, en línies generals, aquest pressupost és ''continuista'', ja que el proper any 2019 hi haurà eleccions i; preveient una certa ''paràlisi política'' durant uns mesos que, fins i tot podria suposar canvis en la composició del govern comarcal, s'han volgut redactar uns números ajustats a la ''realitat'' i ''equilibrats'' tan en ingressos com en despeses.

El cost del servei de recollida de residus puja un 6,77%

No és cap notícia que la posada en marxa del nous sistema de recollida de residus farà que la partida destinada al funcionament del servei s'incrementi. Concretament ho farà en un 6,77%. El nou concurs inclou els 18 municipis de la comarca més Camprodon, per bé que aquest poble tindrà un contracte diferent. El nou sistema, els nous camions i contenidors o les retribucions al personal de l'empresa adjudicatària provoquen que s'incrementi la despesa; però també els ingressos, ja que al final acaba repercutint en els diversos Ajuntaments. Encara que en menor mesura, en aquest increment hi acaba contribuint l'augment de lixiviats de l'abocador clausurat Ripollès 3 i la pujada del cànon de l'Agència de Residus de Catalunya.
 

Els nous contenidors que s'instal·laran a Campdevànol pel nou sistema de recollida de residus Foto: Isaac Muntadas


Millores al Refugi d'animals del Ripollès

El Refugi d'animals del Ripollès serà un dels equipaments que es condicionarà perquè tot l'espai estigui més ben endreçat. En total, la partida corresponent a aquest servei s'incrementarà en un 19,71% -de 38.000 a 46.000 euros-. Bàsicament, Coma ha detallat que es faran millores de manteniment en diversos punts del recinte. En primer lloc, es millorarà el camí d'accés i; tot seguit, es farà un rentat de cara general a les instal·lacions. Per exemple, l'enllumenat públic es troba en un estat ''molt deficient'' i es repararà per recuperar-ne la funcionalitat. A més, es revisarà la tanca del refugi i es faran millores als boxes dels animals.

El vicepresident quart del Consell també ha dit que el refugi d'animals té molts problemes d'abastament d'aigua, ja que es troba situat en una zona rural i fora de la xarxa pública del terme municipal de Ripoll. Fins ara, això se suplia a través d'un contracte signat amb les depuradores d'aportació d'aigua, però a partir d'aquest any que ve això variarà perquè s'han de licitar de nou les depuradores. L'ens comarcal haurà de suplementar una partida de subministrament d'aigua; sobretot per les èpoques de sequera en què hi ha molt consum d'aigua tan per abeurar els animals com per la neteja del recinte.
 

Al Refugi d'animals del Ripollès s'hi faran diverses millores Foto: Consell Comarcal del Ripollès


Més diners pel transport escolar, ensenyament i esport

Pel què fa al capítol 4 del pressupost referent a les transferències corrents, augmentaran en un 13% gràcies a l'increment considerable que hi aportarà la Diputació de Girona -incrementa en un 14,5% l'aportació, que arribarà a un total de 518.358,25 euros-. Aquests diners estan destinats als fons de cooperació que té la pròpia diputació i també per sufragar les despeses de transport escolar no obligatori; sobretot en el cas de la línia d'autobús entre Beget i Camprodon, ja que el trajecte entre ambdós punts és d'aproximadament uns 20 quilòmetres tot i està al mateix terme municipal. El Consell també haurà de preveure una partida pressupostària considerable en previsió de la licitació i adjudicació de tots els menjadors escolars de la comarca, ja que la Generalitat està treballant amb un nou decret perquè se n'ocupin els òrgans comarcals.

Les partides destinades a polítiques socials, culturals i de joventut s'incrementaran en un 6% i, com ja es va fer l'any passat, el Consell Comarcal i el Consorci de Benestar Social del Ripollès es repartiran 50.000 euros a parts iguals per a complementar les beques menjador. En l'àmbit de l'esport, cal destacar el manteniment d'una partida destinada al foment dels esports de neu entre els escolars de la comarca -que en l'exercici 2018 ja es va incrementar considerablement-. Per altra banda, hi haurà una partida que tindrà una col·laboració especial amb el Consell Esportiu del Ripollès. Les dues comarques de muntanya de la demarcació de Girona, la Cerdanya i el Ripollès, presentaran una candidatura per acollir els Jocs Emporion 2019 durant la primavera de l'any vinent. Aquests jocs se celebren a les comarques gironines i reuniran uns gairebé 3.000 esportistes que bàsicament són escolars; però també hi ha presència de persones de la tercera edat i discapacitats psíquics.
 

Hi haurà més diners per les línies de transport escolar Foto: CCR


Més personal i modernitat a l'administració

Cal destacar que les despeses de personal s'incrementaran en més d'un 11%. Coma ha explicat que durant aquest mandat s'ha fet un esforç ''important'' per regularitzar una bona part de la plantilla. A més, s'han creat nous llocs de treball com les tres places de tècnics destinats a executar el pla per a la promoció del turisme de natura al Ripollès anomenat ''L'experiència dels Pirineus més autèntics'', un projecte que està finançat amb fons FEDER i del Pla de foment territorial del turisme. D'altra banda es preveu un augment salarial del 2,8%, que està absolutament lligat a l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat. Per tant, de moment pinta que l'increment de les retribucions no es durà a terme, ja que l'acord per aprovar els pressupostos depèn, en gran mesura, del suport dels partits independentistes (PDeCAT i ERC), que ja han dit que no els votaran a menys que s'alliberin els presos polítics.

Pel què fa a les inversions de fons propis del Consell Comarcal, augmenten en un 100%. Aquest increment és força extraordinari i hi ha bàsicament inversions en camins rurals i que s'executen a través del FEDER. Sens dubte però, la inversió més important consisteix en l'adaptació del Consell Comarcal a l'administració electrònica. Actualment, s'està implementant el nou gestor d'expedients electrònics i per l'any que ve s'hi han d'incorporar un parell de mòduls més -la tramitació d'expedients propis de secretaria i la signatura de telèfons a través d'un telèfon mòbil-. ''L'objectiu és que a la primavera de l'any 2019 s'abandoni el paper i tot vagi a l'administració electrònica'', ha apuntat.

El FEDER també portarà una pluja d'ingressos al pressupost del Consell, que es traduiran en un augment en un 103% de la partida. Aquests diners serviran per donar el tret de sortida, a principis de l'any vinent, a l'execució del projecte ''L'experiència dels Pirineus més Autèntics''. Aquí s'hi inclou la despesa de comunicació del projecte que és comuna entre tots els municipis per la promoció turística comarcal.
 

Les despeses de personal d'enguany s'incrementaran en un 11% Foto: Isaac Muntadas


Sense diners pels danys dels aiguats

Per desgràcia, el Consell Comarcal no té prou capacitat econòmica per fer front amb fons propis els danys provocats pels aiguats a mitjans del mes d'octubre passat, ja que no recapta impostos ni directa ni indirectament. El president de l'ens, Joan Manso, ha revelat que ha tingut diverses reunions amb el subdelegat del Govern de l'Estat a Girona, el delegat del Govern de la Generalitat a Girona i el president de la Diputació de Girona per analitzar quines són les línies d'acció. En principi, la delegació del Govern de la Generalitat hi col·labora a través de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i també hi ha previst un suport econòmic a través de les subvencions del Departament de Presidència per situacions anòmales o greus. Per part de la diputació hi ha previstes una línia de subvencions extraordinàries. A més, estan a l'espera que l'Estat tregui un reial Decret per tal d'aportar una subvenció a les comarques gironines com va succeir a Màlaga.

Pel què fa a ingressos de taxes, en aquest cas hi ha una disminució de pràcticament un 8%, ja que a dia d'avui, encara no hi ha una part molt important d'aquest capítol com és l'atribució que fa l'ACA pel què fa al sanejament comarcal. Tot i així, s'espera que aviat si sumi aquesta aportació.
 

Les institucions han promès ajudar al Consell Comarcal per reparar els danys dels aiguats Foto: Isaac Muntadas