Ripoll

El Consorci de Benestar Social del Ripollès garantirà un àpat diari a 51 infants de la comarca

Aquesta entitat i l'Obra Social ''La Caixa'' han signat un conveni de col·laboració que inclou un donatiu de 5.000 euros destinats a aquesta finalitat

per Isaac Muntadas, Ripoll | 20 de novembre de 2018 a les 15:23 |
L'Obra Social ''La Caixa'' farà un donatiu de 5.000 euros per ajudar als infants en risc d'exclusió social | Isaac Muntadas
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de novembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Consorci de Benestar Social del Ripollès (CBSR) podrà garantir un àpat nutritiu diari a 51 infants de la comarca. Aquesta acció es durà a terme amb l'ajuda de l'Obra Social ''La Caixa'' que, per tercer any consecutiu, aportarà un donatiu de 5.000 euros per afrontar aquesta despesa. L'acord s'ha rubricat aquest dimarts al matí a la seu del Consell Comarcal del Ripollès, on s'ha signat un conveni de col·laboració entre el CBSR i la pota social d'aquesta entitat bancària. La gerent del CBSR, Elisabeth Ortega, ha explicat que es destinaran un total de 30.000 euros per poder fer front a aquesta problemàtica que, a banda de l'Obra Social ''La Caixa'' provindran del Consell Comarcal, els diversos ajuntaments del Ripollès i la Generalitat de Catalunya.

El president del Consell Comarcal del Ripollès i del Consorci de Benestar Social del Ripollès, Joan Manso, ha detallat que la col·laboració econòmica derivada d'aquest conveni permetrà garantir la cobertura de necessitats bàsiques a infants en situació de risc d'exclusió social de la comarca. Ara per ara, des del CBSR s'ha constatat que hi ha 228 nens en situació de risc d'exclusió social; dels quals n'hi ha 196 que es troben en una situació ''lleu o moderada'' i 32 en un situació ''greu''. En la gran majoria de casos, aquestes problemàtiques deriven principalment de causes econòmiques -dificultats econòmiques de les famílies o per causes socioeconòmiques que viren en altres àmbits-. ''El consorci dóna resposta, amb la mesura que pot i amb les eines que té, per tal de revertir aquesta situació'', ha assenyalat.


Manso ha explicat que molts d'aquests casos són crònics; és a dir, que es mantenen durant el temps. De fet, el president del CBSR ha reconegut que és ''molt difícil'' passar en poc temps d'una situació d'exclusió social greu a una de normalitzada. Evidentment, la majoria d'infants que han atès són menors d'edat i; també, estan atenent un nombre important de nadons. Per poder revertir aquestes situacions d'exclusió social es fa a través del servei d'intervenció sociofamiliar, que consisteix en acompanyar a les famílies per donar una resposta al problema.
 

Manso ha assegurat que hi ha 228 nens en risc d'exclusió social Foto: Isaac Muntadas


L'Obra Social ''La Caixa'', al peu del canó

El director de Banca institucions de CaixaBank a Girona, Carles Juanola, ha començat la seva intervenció dient que; tot i haver-se notat ''una certa recuperació econòmica'', encara hi ha moltes situacions de famílies que han esdevingut cròniques. Juanola ha reiterat que una de les línies bàsiques de l'Obra Social ''La Caixa'' és l'atenció a la infància i a la pobresa; per tant, el projecte presentat pel CBSR s'adaptava perfectament a les línies mestres d'aquest programa social. Tan Juanola com la directora de l'àrea de negoci de CaixaBank al Ripollès i a la Garrotxa, Cèlia Corominas, han apuntat que gràcies als clients del banc es poden dur a terme aquestes inversions, que enguany ascendeixen a més de 500 milions d'euros entre tots els donatius i convenis. ''Som una de les obres socials més gran del món i esperem ser-ho durant molts més anys, però necessitem els clients'', ha puntualitzat Corominas.


Disminució lenta dels casos de risc d'exclusió social

Ortega ha dit que la crisi econòmica i financera d'abast mundial que es va produir fa uns anys va deixar un llegat ''no massa positiu'', ja que va fer caure dins del sac de persones amb risc d'exclusió social a famílies que es trobaven al límit. ''Ara no hi ha un increment. La disminució és molt lenta i ens anem quedant amb les situacions de cronicitat'', ha explicitat. Amb tot, en aquests moments hi ha unes quantes famílies que estan intentant tornar a la situació anterior de normalitat. Manso ha volgut destacar que una de les claus de l'èxit del Consorci de Benestar Social del Ripollès ha estat ser el ''pal de paller'' de l'atenció coordinada dels serveis socials de la comarca. ''No entendríem la nostra feina sense aquest treball en xarxa i la suma d'esforços'', ha sentenciat Ortega.
 

El moment de la signatura del conveni entre el Consorci de Benestar Social del Ripollès i l'Obra Social ''La Caixa'' Foto: Isaac Muntadas

 

Participació