Cara a cara entre l'Ajuntament de Camprodon i els veïns pels sorolls al carrer Nou

Els veïns d'aquest espai es queixen de què no poden dormir els caps de setmana pel soroll generat al voltant d'una coneguda discoteca

La reunió va servir per posar sobre la taula les queixes de tots els veïns
La reunió va servir per posar sobre la taula les queixes de tots els veïns | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
19 de novembre del 2018
Aquest divendres a la tarda, la sala de plens de l'Ajuntament de Camprodon es va omplir de gom a gom en motiu de la reunió convocada pel consistori per parlar sobre el malestar d'alguns veïns del carrer Nou per l'incivisme nocturn que es produeix en aquella zona. La trobada va generar molta expectació, ja que s'hi van congregar més de 80 persones entre veïns afectats, joves del poble, membres de diversos cossos de seguretat i representants de l'Ajuntament. Cal recordar, que cap a finals del mes de setembre, es va constituir l'associació ''Camprodon pel civisme nocturn'', que compta amb una vuitantena de membres. Aquesta associació es va crear per combatre l'incivisme nocturn del carrer Nou després que els veïns es queixessin en reiterades ocasions sobre el sorolls i la brutícia que es generen al voltant d'una coneguda discoteca de la zona.

L'alcalde de la vila, Xavier Sala (Junts Fem Camprodon), va assegurar que aquesta problemàtica els preocupa molt, ja que Camprodon és un poble que gaudeix d'un gran atractiu turístic. El batlle també va destacar que la vila té èpoques amb molta afluència turística -sobretot a l'estiu- i d'altres que no n'hi ha tanta. Precisament, quan arriba el bon temps la discoteca i els bars de la zona tenen més clients i; per tant, es genera més soroll i brutícia al carrer Nou. ''S'ha de compatibilitzar el descans dels veïns amb el lleure i l'oci nocturn'', va afirmar. A més, Sala va demanar als veïns que aprofitessin la reunió per concretar al màxim possible d'on venia el problema.

Soroll durant tot l'any i no només a l'estiu

El president de ''Camprodon pel civisme nocturn'', David Gallego, va ser la primera persona del públic en intervenir per donar el seu punt de vista. Gallego és veí del carrer Nou des de fa poc més d'un any i ve a Camprodon només els caps de setmana. En aquest temps assegura haver fet diverses reclamacions que no han obtingut cap resultat. Contràriament al què sostenia l'Ajuntament, el president de l'associació va assegurar que el problema no és només exclusiu del mes d'agost sinó que s'estén a tots els caps de setmana de l'any (divendres, dissabtes i festius). Gallego va assegurar que, durant els dies de festa, el carrer s'emplena d'orina, brutícia o vidres trencats.

Amb tot, Gallego va voler deixar clar que el problema és de civisme nocturn, ja que durant el dia és ''un dels llocs més tranquils que existeixen''. El màxim representant de l'associació també va afirmar que és impossible dormir de 3 a 6 de la matinada. ''A qui vulgui li deixo les claus de casa perquè hi provi de dormir'', va etzibar. Sobre els horaris de tancament dels locals d'oci nocturn del carrer, Gallego va reconèixer que el P3 -la discoteca d'aquell indret- els compleix la majoria de dies. En canvi, va posar el focus sobre el bar del costat, del qual va dir que no tanquen quan toca i que desconeixen si tenen una llicència de dia o de nit perquè ''obren a totes hores''. En aquest sentit, Gallego va puntualitzar que els veïns no volen acabar amb la discoteca i consideren que hi ha d'haver oci nocturn a Camprodon, ''però el centre residencial de la vila no és el lloc adequat''. Per aquest motiu, aquest portaveu dels veïns va demanar a l'Ajuntament que incentivi a la discoteca a moure's a un altre espai del poble.
 

Unes 80 persones van assistir en aquesta reunió, la qual va generar molta expectació Foto: Isaac Muntadas


El debat es va encendre ben aviat, sense perdre la cordialitat en cap moment, entre els detractors dels locals d'oci nocturn al centre de la vila i els que en són favorables. Un noi que passava de la trentena va explicar que ell viu en un pis que dóna a la plaça més propera a la discoteca ''amb els avantatges i inconvenients que això suposa''. ''Sé que a l'agost dormiré menys, però això no passa cada cap de setmana perquè si avui a les 4 de la matinada vas a davant del P3 hi veuràs ocells'', va incidir. Aquest noi, dirigint-se a Gallego, va dir-li que si buscava tranquil·litat hi havia altres zones del poble amb menys soroll que al carrer Nou. ''És com si jo agafo un pis a davant de l'Hospital de Sant Pau a Barcelona perquè m'agrada viure al centre i després em queixo a l'Ajuntament de què les ambulàncies no em deixen dormir'', va dir.

Gallego va contestar-li dient que el límit permès de decibels en una zona residencial és de 30 i que durant el darrer pont va arribar als 60. A més, va assegurar que de les 3 a les 8 del matí va enregistrar una mitjana de 40 decibels. En aquesta línia, un veí veterà del carrer que fa 34 anys que viu a davant del P3 va remarcar que és ''un problema de salut que la gent no pugui dormir''. Per exemplificar-ho, va revelar que la seva dona feia 30 anys que dormia amb taps a les orelles. ''El jovent s'ha de divertir, però hem de mirar la manera que sigui compatible una cosa amb l'altra'', va apuntar.

D'on ve el soroll?

El batlle de la vila va voler conèixer de primera mà si hi havia una diferència substancial de soroll al carrer Nou entre ara i fa 20 anys i ho va preguntar a diversos veïns que hi resideixen de tota la vida. La resposta obtinguda per l'alcalde va ser negativa; tot i així, Sala sí que va reconèixer que durant els caps de setmana hi ha un ''excés'' d'activitat durant la matinada. L'alcalde camprodoní també va recordar que es va restringir l'horari d'obertura dels locals i que, ara fa tres anys, es va implantar una vigilància nocturna municipal.

Un altre dels veïns afectats va felicitar l'Ajuntament per organitzar aquesta reunió però també va exigir-li que passés a l'acció. Aquest home va demanar-li al consistori que faci les mesuracions de decibels necessàries que els veïns li han requerit a dins dels seus habitatges. D'aquesta manera, es podrà saber ''objectivament'' si els veïns exageren o si algun dels locals està incomplint la normativa.
 

A la reunió van intervenir-hi veïns a favor i en contra de la discoteca al carrer Nou Foto: Isaac Muntadas


El secretari de l'Ajuntament, Jaume Salés, va aclarir que, si el soroll ve de la via pública, el consistori no tindria la competència per actuar-hi. Cal recordar que la seguretat ciutadana és competència dels Mossos d'Esquadra. En canvi, si el soroll ve de dins el P3 o de qualsevol altre local d'oci nocturn, l'Ajuntament si que podria intervenir-hi. El secretari també va detallar que l'Ordenança de Bon Govern diu que el propietari d'un local ha de garantir que l'entrada i la sortida de l'espai sigui ''correcte''. Això implica que no s'hi produeixin aldarulls i que no deixin sortir als clients amb begudes alcohòliques al carrer.

Gallego va dir que quan la porta de la discoteca està tancada, des de casa seva, se sent la música però poden dormir. El problema ve quan s'obren i es tanquen les portes constantment. ''No veig mai cap del treballadors de la discoteca a la porta vigilant perquè estigui tancada'', va assenyalar. ''A partir de les 3-4 de la matinada no hi ha ningú'', va afegir un altre veí.

40 anys amb aquest problema

Els veïns més veterans van coincidir que aquest problema no és d'aquest Ajuntament sinó que ve de 40 anys enrere, que és el temps que porta aquest establiment allà. De fet, l'alcalde va assegurar que una de les mesures que havia pres el consistori en el passat era prohibir la instal·lació de qualsevol altra local d'oci nocturn al centre de la vila. Alhora, Sala també va constatar que feia 40 anys que hi era i no se'ls pot expulsar d'allà.

En defensa de la discoteca van sortir-ne altres persones com, per exemple, un jove que va assegurar que Camprodon és un ''model d'èxit en l'oci nocturn'' perquè, segons ell, té una dimensió adequada i un horari restringit. Aquest noi també va dir que aquest local forma part dels carrers principals del poble i no està ubicat en una zona ''freda i gèlida''. ''L'oci nocturn es morirà si es trasllada en un altre espai'', va sentenciar. Gallego no es podia creure que si la discoteca es traslladava a un quilòmetre de la seva ubicació actual -a l'entrada del poble on ja s'hi havia muntat un espai d'oci nocturn- els joves no tindrien cap problema per anar-hi caminant. Precisament, aquesta reubicació de la discoteca no la contempla, ja que aquell espai mai ha acabat de tenir èxit. ''Els joves sopaven als bars del poble i, si bevien, no agafaven el cotxe per anar allà'', va apuntar.
 

La brutícia i els sorolls són els principals problemes que hi ha al carrer Nou Foto: Ajuntament de Camprodon


La brutícia, l'altre queixa

''El carrer Nou un diumenge al matí fa pena'', va dir un altre veí. Aquesta constatació la van reconèixer els propis treballadors de la discoteca, els quals són els primers en netejar gran part de la brutícia que s'acumula després de la festa. Un d'ells va assegurar que a l'agost han arribat a treure fins a dos bosses d'escombraries plenes de gots, ampolles, burilles i vòmits. ''No vull imaginar el merder que hi hauria sinó netegéssim'', va replicar aquest empleat.

Solucions per part de l'Ajuntament

L'Ajuntament de Camprodon ja fa dies que treballa per trobar una possible solució al problema. Sala va revelar que el consistori es va posar en contacte amb els Mossos d'Esquadra i que ja han mantingut una reunió amb el Departament d'Interior de la Generalitat de la Catalunya per fer arribar les inquietuds dels veïns. La primera mesura que adoptarà l'Ajuntament consistirà en constituir una taula de seguretat local que es reunirà un parell de vegades de l'any i estarà formada pel consistori, l'Ajuntament, els veïns i els locals d'oci de la zona.

El cap de l'àrea bàsica del Ripollès dels Mossos d'Esquadra, Rafael Manzano, va reconèixer que hi havia poca presència policial a Camprodon durant els caps de setmana a la nit. Manzano va dir que el Ripollès és una comarca de muntanya, la distància de Ripoll a Camprodon és de 30 quilòmetres i tenen pocs recursos humans. ''Això no és cap excusa, però és per constatar la situació'', va dir. El representant dels Mossos va apuntar que no es podia comprometre a posar una patrulla fixe durant tota la nit perquè ''sinó estaria mentint''. Amb tot, Manzano va prometre que s'incrementaria la presència policial.

Manzano es va mostrar més partidari d'exercir una tasca pedagògica entre els més joves per conscienciar-los que han de respectar el descans dels veïns. Tot i així, el representant dels Mossos va dir que se sancionaria a tothom que incomplís la llei si era necessari. ''No és la millor manera de resoldre-ho, però si ho hem de fer, ho farem'', va assegurar. En aquesta sentit, una representant dels joves del municipi es va comprometre a conscienciar als joves del poble i de fora per solucionar la problemàtica. Gallego va preguntar quin era el temps de marge que es donaria per veure si aquestes mesures funcionen i la representant dels joves va contestar-li que això té el seu procés ''i ja es veurà si són tres mesos, cinc mesos o un any''.
 

A la reunió hi va assistir molta gent jove Foto: Isaac Muntadas


La pancarta de la polèmica

D'altra banda, l'Ajuntament va requerir a alguns veïns del carrer Nou, basant-se en un article de l'Ordenança de Bon Govern, que retiressin unes pancartes que travessen el carrer Nou de banda a banda. El consistori va constatar que no havia autoritzat la col·locació d'aquestes pancartes i va instar als veïns a retirar-les en un termini màxim de tres dies abans de procedir a sancionar-los. Alguns veïns van sorprendre's de la ''diligència'' alhora de fer retirar aquestes pancartes i de què; en canvi, no s'hagi obert cap expedient sancionador contra els locals d'oci nocturn del carrer Nou. El secretari de l'Ajuntament va assegurar que els escrits presentats pels veïns tenien defectes de forma -eren queixes en nom de 40 persones però no estava acreditat el permís de cadascuna d'elles-. Això sí, la setmana passada tres veïns ho van fer títol individual i aquestes queixes sí que hauran de ser contestades.