La Mitja de Ripoll arriba als 40 anys i decidirà el campió de Catalunya

Es preveu que hi participin uns 400 atletes entre les dues curses, en què hi haurà corredors de nivell amb els marroquins com a grans favorits

Isaac Muntadas
13 de novembre del 2018
Actualitzat a la 13:13h
La Mitja Marató de Ripoll vol tornar a arribar als 400 inscrits
La Mitja Marató de Ripoll vol tornar a arribar als 400 inscrits | Xevi Mas
El Campionat Internacional de Fons del Ripollès, més conegut popularment com la Mitja Marató de Ripoll, arriba aquest diumenge a la 40a edició. Quatre dècades en què els millors mig fondistes de Catalunya i d'altres països del món han corregut en aquesta prova pionera de l'atletisme català. Enguany, per celebrar aquest aniversari la Federació Catalana d'Atletisme ha decidit que la Mitja de Ripoll sigui la prova que determini qui és el nou campió del país amb l'atorgament del Campionat de Catalunya. A la pràctica, això suposarà que hi participin atletes de més nivell que en anteriors edicions. ''Tindrem entre 4 i 6 atletes que lluitaran per guanyar'', ha afirmat un dels organitzadors principals de la prova, Quim Merino. A més, per tal de fer més atractiva la competició, enguany el campió de la cursa s'embutxacarà 500 euros en comptes dels 400 que s'enduia fins ara.

Remuntant el vol en inscripcions

El gran handicap de la Mitja de Ripoll en els darrers anys ha estat la participació; tot i que per aquesta edició, l'organització preveu que sigui la millor dels últims cinc anys. En total, la xifra que baralla Merino estaria a l'entorn dels 400 corredors entre els de la mitja marató (21.097 Km) i els de la Cursa Bressol de Catalunya de 5 Km. A només 4 dies del tancament d'inscripcions -aquest divendres-, ja s'han superat els inscrits que van prendre part en la mitja marató de l'any passat. Ara mateix hi ha 198 inscrits -n'esperen uns 300-; mentre que a la prova de 5 Km hi ha 62 corredors -la previsió ronda els 120-130 atletes-. El fet que enguany la Mitja Marató de Ripoll sigui el Campionat de Catalunya provoca que els clubs importants hi enviïn els seus millors atletes per poder guanyar-lo pel prestigi que suposa.

Merino també ha recordat que la xifra d'inscrits serà molt meritòria, ja que la Mitja de Ripoll es disputa el mateix dia que la Rodi Mitja Marató de Lleida i la Mitja Marató Espirall de Vilafranca del Penedès. Segons Merino, la primera no hauria de ser competència directa de la de Ripoll perquè es troba lluny geogràficament, però la de Vilafranca si que restarà corredors a la cursa ripollesa. ''La gent del Vallès, Barcelonès i Baix Llobregat la tenen a mitja hora de distància'', ha apuntat Merino. A més, a diferència de la de Ripoll, la de Vilafranca és més plana, té menys desnivell i; per tant, és més assequible fer-hi bona marca ''i ja han emplenat les 600 places de què disposen dues setmanes abans''.
 

La competència de proves fa que sigui molt difícil reunir participants Foto: Arnau Urgell


Merino ha recordat que fa uns 3-4 anys, a la Mitja Marató de Ripoll només hi van participar uns 180 corredors. Per tant, la salut de la prova haurà millorat notablement si es confirmen les previsions més optimistes. Sens dubte, la inclusió fa unes quantes edicions de la Cursa Bressol de Catalunya va servir per fer la ''festa més gran''; tot i que l'organitzador de la cursa reconeix que l'esforç que es fa no s'acaba corresponent amb els corredors que acaben venint. De fet, la caiguda d'inscripcions va començar l'any 2013 en què ja es va baixar fins als 400-300 atletes fins a tocar fons fa pocs anys. La competència de proves, com s'ha mencionat anteriorment, és un condicionant important però també ho és la moda.

L'organitzador ha posat l'exemple de les curses de muntanya i ha subratllat que ja ha passat el seu punt àlgid. Merino ho ha argumentat dient que ara, a excepció de les Ultra Trail com Els Bastions de Ribes de Freser o l'Emmona de Sant Joan de les Abadesses quan es feia, no s'esgoten els dorsals i n'hi ha fins l'últim dia. Merino veu improbable que es tornin a superar els 2.000 corredors que van participar a les Mitges de Ripoll de mitjans dels anys 80, ja que llavors; com aquell qui diu, només es feia una cursa aquella setmana en tot Catalunya. A més, venien més d'una trentena d'atletes de diversos clubs d'arreu del país. Un fet totalment impensable actualment.

Cartell de luxe

Com no podia ser d'una altra manera, el cartell d'atletes per aquesta Mitja Marató tan especial serà d'alt nivell. En la categoria masculina la victòria estarà molt renyida, ja que hi ha molts galls que podrien obtenir el triomf. Els grans favorits són els marroquins; tot i que el guanyador de les dues darreres edicions, Ibrahim Ezzaydouni (FC Barcelona), de moment, no està inscrit -no es descarta la seva participació ni la d'altres favorits a última hora-. Qui si hi serà és Abderrahim El Jaafari (La Sansi), que va quedar segon l'any passat i; juntament amb Samir Ait Bouychamane, serà un dels grans favorits. Entre els catalans també s'ha de destacar la presència del triatleta olotí, Nan Oliveras, que voldrà millorar el tercer lloc de l'any passat. Els ripollesos Aleix Fàbregas i Marc Carós (Esportiu Ripoll), 6è i 8è respectivament l'anterior edició també estaran en la lluita.

En la categoria femenina no hi serà la campiona de l'any passat, Lídia Rodríguez, que va acabar en un impressionant cinquè lloc en la general absoluta. En canvi, sí que hi serà la osonenca Laia Andreu, que voldrà revalidar la victòria que va obtenir l'any 2016. La marroquina Hasna Bahom (Cornellà Atlètic), que l'any passat va ser segona, té intenció de tornar a tastar la victòria que va assaborir els anys 2013 i 2014.
 

La osonenca Laia Andreu va guanyar la prova l'any 2016 Foto: Arnau Urgell


La Cursa Bressol de Catalunya també tindrà els seus al·licients, ja que hi participarà Aleix Roca, un triatleta amb paràlisi cerebral i el 76% de discapacitat física, el qual va participar a la Titan Desert 2018, una prova molt dura de Btt que transcórrer pel desert del Sàhara. ''Tenim la sort de conèixer la seva família política i estem encantats que participi'', ha assegurat Merino. Abans de l'entrega de premis, està previst que Roca faci una breu xerrada per explicar el seu projecte personal titulat ''El limit te'l poses tu''.

L'altre gran atractiu és córrer al costat de Casimiro Murillo, el veterà atleta de 87 anys, que ha corregut totes les edicions de la Mitja de Ripoll, a excepció dels últims dos anys en què ha passat a fer la prova de 5 Km. Merino creu que Murillo forma part del ''paisatge de la cursa i és imprescindible per la seva constància''. ''La llegenda urbana diu que les ha corregut totes, però no n'estic segur perquè ell va començar a córrer a mitjans dels anys 80 -la primera edició es va fer l'any 1979-, quan ja tenia néts i tot. Amb tot, les últimes 15 les ha fet segur'', ha concretat. Sigui com sigui, Murillo és tot un mite de l'atletisme ripollès.
 

Samir Ait Bouychamane, amb el dorsal 2, serà un dels favorits de la prova Foto: Marc Cargol


Traçat sense canvis

L'any passat es va fer una revolució amb un canvi de circuit en què els atletes sortien de la plaça del Monestir de Santa Maria de Ripoll i no de la carretera Barcelona; per evitar, entre altres coses, que el tren els fes la guitza i s'hagués d'aturar o retardar la prova fins que passés. Enguany, el circuit es manté i els atletes han d'anar fins a Sant Joan de les Abadesses per la N-260 i tornar. En canvi, la cursa de 5 Km només va fins el pavelló de l'Avellaneda per tornar fins al monestir. ''Des de fa un parell d'anys la cursa intenta tenir un cair més lúdic, festiu i no només esportiu. Ara a la zona de sortida i arribada hi ha més ambient'', ha assenyalat. La sortida de la Mitja Marató serà a les 10 del matí; mentre que la Cursa Bressol de Catalunya sortirà un quart d'hora més tard.