Ripoll valora la instal·lació de semàfors «intel·ligents»

Aquests semàfors permetrien regular el trànsit en funció de la seva densitat

Els semàfors del carrer Progrés haurien de ser ''intel·ligents'' segons ERC
Els semàfors del carrer Progrés haurien de ser ''intel·ligents'' segons ERC | Agustí Mas
Isaac Muntadas
05 de novembre del 2018
Actualitzat a les 11:30h
En el darrer ple de l'Ajuntament de Ripoll, s'havia d'aprovar l'expedient de contractació del servei de manteniment dels semàfors de la vila. El contracte per l'empresa adjudicatària s'hagués allargat quatre anys més amb un de prorrogable -un lustre en total-, però el regidor de Serveis i Noves Tecnologies, Jordi Gumí (PDeCAT-DC), va voler deixar el punt sobre la taula per votar-ho a la propera sessió plenària a petició del grup municipal d'ERC; que a través del seu portaveu, Roger Bosch, va preguntar si s'havia considerat instal·lar semàfors ''intel·ligents'' a diversos punts de la vila. ''No s'ha plantejat i podria ser interessant si anem ràpids a estudiar-ho'', va apuntar.

Bosch va explicar que, els semàfors ''intel·ligents'' són aquells que són capaços de racionalitzar i regular el trànsit segons la densitat del mateix. Això significa que poden mantenir més o menys temps parats els cotxes en funció del trànsit que hi ha en aquell moment mitjançant un càlcul d'una sèrie d'algoritmes. El regidor republicà va advertir que seria interessant instal·lar aquests semàfors al carrer Progrés, perquè els veïns que tenen garatges en aquella via o els autocars de l'empresa de transport públic que té la seu allà tinguessin l'opció d'activar-los quan surtin a circular. ''Més enllà d'això, fan poca funció i seria tecnològicament fàcil de fer'', va apuntar.

L'edil d'ERC també va assenyalar que a les cruïlles del carrer Progrés amb la carretera d'Olot i el carrer Macià Bonaplata hi ha molt de trànsit, el qual varia en funció del dia de la setmana i l'època de l'any. Els caps de setmana d'estiu i hivern, molts de vehicles que hi circulen són de Barcelona o de l'àrea metropolitana; en canvi, entre setmana hi circula més aviat la gent del municipi i la comarca. ''Ara que s'ha modificat la cessió de pas de la plaça Gran, encara milloraríem més la rotonda del poble. A cinc anys vista hem de mirar de fer-ho bé'', va argumentar.

En el plec de clàusules administratives del contracte que s'oferia, hi havia un pressupost de sortida d'11.661,35 euros per any amb l'IVA inclòs. L'Ajuntament exigia la regulació semafòrica per a passos d'invidents en dos punts de Ripoll i; sobretot, la substitució de 27 unitats de semàfors per òptiques incandescents per a leds. Aquestes millores s'haurien de dur a terme abans de què transcorrin sis mesos des de l'inici del contracte i les avaries s'haurien de resoldre abans de 24 hores.