Les lleres dels rius de Ripoll estaran netes en uns 15 dies

ERC va demanar un informe tècnic per conèixer l'estat de les infraestructures de la vila com són els ponts

La neteja a la llera del riu Ter, a Ripoll, va començar el passat 19 d'octubre
La neteja a la llera del riu Ter, a Ripoll, va començar el passat 19 d'octubre | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
02 de novembre del 2018
Actualitzat el 05 de novembre a les 14:14h
Les feines de neteja de les lleres dels rius Ter i Freser al Ripollès, per culpa dels aiguats de mitjans d'octubre provocats per les restes de l'huracà Leslie, encara continuen. A Ripoll, aquests treballs s'allargaran uns 15 dies més segons va confirmar el regidor i cap de l'àrea de Serveis al Territori i Sostenibilitat, Joaquim Colomer (PDeCAT-DC), contestant a les preguntes d'ERC i Fem Ripoll-CP en el ple municipal d'aquest passat dimarts.

Colomer va recordar que la setmana passada va haver-hi una reunió del Consell d'Alcaldes al Consell Comarcal on van assistir-hi representants de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i del govern de la Generalitat de Catalunya. En aquesta trobada es va fer un esbós general dels danys patits a la comarca després d'aquests aiguats i les actuacions que s'havien de dur a terme per mirar de solucionar-ho. Cal recordar que a Ripoll els treballs de la neteja de les lleres dels rius es van iniciar el passat 19 d'octubre al tram del ter que hi ha just al costat del pont de Calatrava. En principi, a la capital del Ripollès, l'ACA, pel què fa a la llera del Ter, netejarà des de la depuradora fins a la zona del polígon de la ronda de Mas d'en Bosch. Mentre que a la llera del Freser, netejarà el tram d'Ordina -al costat de la comissaria dels Mossos d'Esquadra- i la font del Tòtil fins on es produeix l'aiguabarreig.
 

El regidor Joaquim Colomer (PDeCAT-DC) va explicar que en 15 dies les lleres dels rius estarien netes Foto: Ajuntament de Ripoll


ERC demana un informe sobre els ponts de la vila

La regidora d'ERC, Carme Serrano, va instar a l'Ajuntament a què emeti uns informes tècnics sobre les infraestructures del municipi que tenen una relació directa amb els rius com són els ponts. L'edil republicana volia conèixer de primera mà l'estat del pont d'Olot, el del Raval, el de Macià Bonaplata o el de la Renfe. ''Entenc que aquest últim no ens pertoca, però estaria bé fer-lo també'', va aclarir. D'altra banda, la representant d'ERC va assegurar que el pont de Macià Bonaplata ja estava tocat de l'anterior riuada que hi havia hagut.

Serrano també va demanar que es revisi el clavegueram que passa per la llera del riu fins arribar a la depuradora. Per altra banda, la regidora republicana va instar al consistori a què vigili que no es torni emplenar la llera del riu ''d'andròmines estranyes'' com plàstics i bidons que alguns particulars deixaven al costat dels horts que hi ha en aquell indret ''i que ja deuen córrer a l'Estartit o al pantà de Sau''. En aquest sentit, Colomer va revelar que aquesta mateixa setmana s'havia de presentar la valoració de danys definitiva al Consell Comarcal -recolzada pels informes dels tècnics dels 19 Ajuntaments de la comarca- per demanar una ajuda d'aproximadament 2,5 milions d'euros per tal de solucionar tots els problemes. En tot cas, Colomer va convidar a Serrano a donar un cop d'ull a l'informe de les afectacions que es van produir a Ripoll i que estan desglossades una per una.

La regidora republicana també va explicar que algunes persones els hi havien fet notar que el curs del riu s'havia modificat. ''A la casa comporta abans hi passava el canal del pla i la resclosa desviava el riu cap a la banda de la via. En canvi, ara l'aigua pica tota contra el mur de la casa comporta'', va apuntar. Colomer va detallar-li que això ja s'havia tingut en compte i que, en una reunió de fa unes 3-4 setmanes a les oficines de l'ACA de Girona, aquest ens els va fer notar el grau d'augment de les sorres d'un riu respecte l'altre -del Ter sobre el Freser, ja que en el primer sol baixar més aigua-. En principi, l'ACA va demanar permisos per extreure àrids i sorra si era precís. Després de la neteja de les lleres, l'Ajuntament i l'ACA es tornaran a reunir per valorar com han anat els treballs.
 

Carme Serrano (ERC) va demanar un informe tècnic sobre l'estat dels ponts de la vila Foto: Ajuntament de Ripoll