Sant Joan puja la taxa d'escombraries un 24% a causa del nou concurs del Consell Comarcal

El consistori santjoaní es veu perjudicat per aquest concurs, ja que és el municipi que més recicla del Ripollès amb diferència

El nou concurs del Consell Comarcal perjudica clarament a Sant Joan
El nou concurs del Consell Comarcal perjudica clarament a Sant Joan | Ajuntament de Sant Joan
Isaac Muntadas
30 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 9:18h
A diferència d'altres anys en què l'IBI era el protagonista, les ordenances fiscals de Sant Joan de les Abadesses per l'any 2019 seran recordades per l'augment en un 24% de la taxa d'escombraries. Un increment notable de 103 a 128 euros a pagar per cada ciutadà que l'Ajuntament va atribuir al nou concurs comarcal de recollida de residus del Consell Comarcal del Ripollès, que oferia models de gestió de les escombraries a la carta i cadascun dels 19 municipis de la comarca va poder escollir el que li anava millor. El resultat és que, Sant Joan; tot i ser el poble que té més bon percentatge de reciclatge del Ripollès i l'únic que té implantat el porta a porta a la comarca -des de l'any 2005-, és el municipi més perjudicat. Amb tot, no és ni de bon tros el poble que paga més per aquesta taxa. Tot i així, les ordenances fiscals van poder tirar endavant amb els vots a favor de l'equip de govern (MES) i el vot en contra de l'oposició (ERC i PDeCAT).

L'alcalde santjoaní, Ramon Roqué (MES) va apuntar que la taxa d'escombraries s'havia d'actualitzar per l'increment del cost de la gestió i, en cap cas, per un ''afany recaptatori''. Roqué va explicar que el canvi de criteri del Consell Comarcal alhora de repartir els costos entre els municipis del Ripollès va ser decisiu per l'augment de la taxa a Sant Joan. Fins ara, cada poble pagava per les tones de residus que generava, però des de mitjans d'aquest any això va canviar i ara exclusivament només és té en compte el cost del servei de recollida. Traduït en números, l'Ajuntament de Sant Joan haurà d'ingressar 100.000 euros anuals més per fer front a l'increment del cost. Abans hi havia 12 pobles amb una taxa d'escombraries més alta que la de Sant Joan, la qual s'ha ajustat a la resta de nuclis del Ripollès. ''Es va perdre la solidaritat que en el seu dia es va incorporar pel tema de recollida per tones'', va lamentar l'alcalde.
 

Ramon Roqué va lamentar que s'hagi perdut la solidaritat entre els municipis Foto: Isaac Muntadas


ERC ho veu ''injust'' perquè són els que més reciclen

La portaveu d'ERC al consistori, Elisenda Guillaumes -Sergi Albrich no hi era-, va recordar que Sant Joan és l'únic municipi de la comarca que fa el porta a porta i que, tot i ser ''millorable'', s'arriba a un percentatge de reciclatge del 61% -havia arribat a ser del 67,20%-; mentre que la mitjana a la resta del Ripollès no arriba al 30% (28,76%) i és per ''plorar''. ''Fa ràbia perquè fem un esforç ingent per reciclar i em resulta al·lucinant que se'ns augmenti la quota'', va assenyalar.
Per Guillaumes, aquesta injustícia es deu al contracte del servei de recollida de residus a nivell comarcal que va començar ''amb mal peu'' des del primer dia. La regidora republicana va lamentar que es premiés el fet de reduir serveis i costos i no el reciclatge.

Guillaumes va cridar a emmirallar-se amb el Consell Comarcal del Berguedà, que ha fet una aposta de comarca i ha sumat més municipis al sistema porta a porta dels què hi havia. En definitiva, la portaveu d'ERC es va mostrar decebuda a nivell comarcal perquè aquest increment suposa un ''greuge comparatiu'' amb altres pobles. A més, Guillaumes va dir que l'Ajuntament hauria d'haver defensat a mort aquest sistema.

En aquest sentit, Roqué va contestar-li que sempre ha ''defensat a mort'' aquest sistema i que; fins i tot, ha tingut discussions de ''mal gust'' amb diversos alcaldes perquè entenia que el porta a porta s'havia d'estendre. ''Ens hem quedat sols. Teníem l'esperança que algun altre poble s'hi sumés, però de moment, no ha estat així'', va afirmar. Tot i així, Roqué va vaticinar que aquesta solitud podria desaparèixer d'aquí un temps, ja que hi havia un parell o tres d'ajuntaments que se'ls hi va quedar un regust ''agredolç'' després del concurs i que podrien optar pel porta a porta en un futur immediat.
 

Elisenda Guillaumes va lamentar que Sant Joan tingui la millor taxa de reciclatge del Ripollès i això els penalitzi Foto: Isaac Muntadas


Perquè a Sant Joan s'incrementa la taxa?

L'alcalde santjoaní també comprèn que cada poble ''legítimament'' va apostar pel cost i per la simplificació de la recollida amb models més simples però que no aposten per la recollida selectiva. I és aquí on hi ha la mare dels ous per saber el motiu de l'augment de la taxa. Bàsicament, es deu a tres conceptes: l'increment del cost dels lixiviats, el cost pel rebuig i el cost pel servei. Aquest últim punt és la clau. El servei porta a porta és més manual i ''artesà'', ja que els camions són més petits i hi ha tres operaris per camió. ''És un servei que fomenta l'ocupació, però val diners'', va assegurar. En canvi, a altres municipis hi haurà camions més grossos i contenidors més grans amb un sol operari. Això permetrà que hi hagi menys punts de recollida i s'hi podrà passar menys dies a la setmana. A més, aquest concurs no porta incorporada les subvencions del de fa deu anys, en què es pagaven camions o contenidors.

A la pràctica això significa menys reciclatge. Per contra, el sistema porta a porta ''força a reciclar''. En aquest sentit, l'objectiu i lema de l'Ajuntament ha passat a ser: reciclar més i pagar menys. Per fer-ho, el consistori està valorant la possibilitat d'implantar la recollida i pagament per generació a través de contenidors intel·ligents, que permeten tenir en compte els residus generats per cada família i acabar pagant allò que realment es genera; alhora que s'augmenta la taxa de reciclatge.

Sancionar més

La regidora del PDeCAT, Concepció Formatgé, va voler incidir en què la taxa de reciclatge havia empitjorat des que va començar el porta a porta fins ara. ''Això vol dir que hi ha gent que ho fa molt bé i un percentatge alt de gent que no ho fa'', va assegurar. De fet, la regidora demòcrata s'ha cansat d'ensenyar fotografies de papereres plenes de brossa i marges del riu plens de residus. Segons Formatgé, l'Ajuntament, a banda de posar un cartell que indiqui que no es pot llençar brossa, hauria de començar a sancionar.

Formatgé també va alertar que, a partir de l'any 2020, l'Agència de Residus de Catalunya, sancionarà a aquells municipis que no arribin al 50% de taxa de reciclatge. Per ara, Sant Joan no s'ha de preocupar, però és un avís per la resta de pobles del Ripollès. La portaveu del PDeCAT també va lamentar que l'increment de la taxa d'escombraries afecti a botigues i empreses.
 

Concepció Formatgé va demanar que s'incrementessin les sancions pels que no reciclen bé Foto: Isaac Muntadas


Les altres ordenances

Pel què fa la resta d'ordenances, tan ERC com el PDeCAT van coincidir en què l'Ajuntament podria abaixar l'IBI -congelat des de fa anys- perquè, segons ells, hi ha una mica de marge amb el gravamen. També es van adaptar els preus públics de l'alberg i es va derogar la conducció de cadàvers i serveis funeraris perquè el consistori ja no ofereix aquest servei.