Sant Joan calcula que costarà entre 200.000 i 300.000 euros arreglar els danys provocats pel Leslie

L'Ajuntament hi destinarà 18.389,62 euros per afrontar les actuacions més urgents com l'accés a masies aïllades

Els horts a Sant Joan van quedar totalment inundats per culpa del Leslie
Els horts a Sant Joan van quedar totalment inundats per culpa del Leslie | Protecció Civil Sant Joan
Isaac Muntadas
29 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 10:11h
Després de fer un inventari detallat amb fotografies i pressupostos de cadascuna de les inversions, l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va calcular que arreglar els danys provocats per les fortes pluges derivades de les restes de l'huracà Leslie, ara fa uns 15 dies, costarà entre 200.000 i 300.000 euros. La xifra és extremadament alta i; de moment, el consistori santjoaní hi aportarà 18.389,62 euros, que en un inici havien de servir per arranjar el camí del Prat que hi ha darrera del camp de futbol municipal. La modificació d'aquesta partida pressupostària va ser aprovada per unanimitat en la sessió plenària d'aquest passat divendres.

Aquest import d'emergència que hi destinarà l'Ajuntament de Sant Joan és una bombona d'oxigen molt benvinguda i servirà per donar compliment a les actuacions més urgents. L'alcalde de la vila, Ramon Roqué (MES), va apuntar que aquesta setmana es començaria a treballar per solucionar les afectacions més grosses. En principi, el consistori establirà passos provisionals als 4 o 5 accessos a masies que s'havien quedat sense camí. ''No es faran les obres per consolidar aquests camins, sinó els treballs per aconseguir un pas mínim'', va aclarir. Roqué també va revelar que aquesta setmana es reuniran amb els pagesos per parlar de l'afectació als horts i veure com es recuperen els que han desaparegut. Sobre la passera que es va emportar el riu Ter, la voluntat de l'Ajuntament és restituir-la. Tot i així, aquesta serà una de les darreres actuacions previstes, tenint en compte les ''limitacions econòmiques'' del consistori.
 

Roqué (MES) va explicar que els costos per reparar els danys osicl·larien entre els 200.000 i 300.000 euros Foto: Isaac Muntadas


Subvencions per arreglar els danys

Per afrontar algunes de les despeses més urgents, l'equip de govern incorporarà una partida molt important al pressupost municipal per l'any 2019. Amb tot, Roqué va dir que tardarien uns mesos a posar-ho tot ''en ordre''. Cal recordar que el consistori santjoaní va passar l'inventari dels danys calculats al Consell Comarcal del Ripollès -encarregat de centralitzar les afectacions dels 19 pobles de la comarca-. En la reunió de dimecres passat del Consell d'Alcaldes, on hi havia representants de molts departaments de la Diputació de Girona i del govern de la Generalitat de Catalunya, aquestes dues institucions van expressar la seva voluntat d'ajudar econòmicament als Ajuntaments per fer front a aquests costos.

Amb tot, aquestes dues institucions també van alertar que ara estem a finals d'any i no disposen de partides per poder injectar aquests diners. Per aquest motiu, es va demanar als alcaldes que s'esperin fins a principis de l'any vinent per començar a tramitar aquestes ajudes. Uns flotadors salvavides que, en gran part, depenen de l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat. Ara mateix, sense la garantia de tenir llum verda. S'ha de recordar que l'Administració Local té una subvenció per emergències i la Diputació de Girona en té una altra per l'àrea de cooperació. ''No és una partida extraordinària, sinó una partida creada per ocasions d'aquest tipus'', va relatar.

D'altra banda, l'alcalde va explicar que també es podia demanar ajudes al ministeri de l'Interior a través d'una convocatòria de Protecció Civil. El problema és que, per sol·licitar-les, és obligatori haver fet les actuacions. ''És complicat fer-les sinó disposes dels diners per fer-les'', va qüestionar. A més, la quantitat de diners que s'ha de demanar ha de ser, com a mínim, superior al 3% dels recursos ordinaris del capítol 2 dels pressupostos.

L'ACA netejarà el tram Ripoll-Sant Joan

Roqué va explicar al ple que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) es va comprometre a fer neteja de tota la fusta que hi ha acumulada a les lleres dels rius (principals i afluents de tota la conca del Ter) de les capçaleres fins al pantà de Sau. L'ACA va assegurar que, a finals de novembre, el tram de la llera del Ter entre Ripoll i Sant Joan estarà net de fusta. D'altra banda, l'Ajuntament voldria fer una neteja més enllà de la llera del riu que estaria valorada ens uns 70.000 euros i que tiraria endavant si hi hagués recursos. A més, Roqué també va detallar que estan estudiant la col·locació d'uns murs o esculleres al polígon de cal Gat per millorar la inundabilitat d'aquesta zona. ''Cada 20 anys podem tenir un aiguat d'aquestes característiques i no seria estrany que tornés a passar'', va avisar.
 

L'ACA ja va començar el tram Ripoll-Sant Joan amb una actuació al pont de Calatrava Foto: Isaac Muntadas


Actuacions en l'enllumenat i la xarxa d'aigua

L'Ajuntament de Sant Joan també va invertir 3.971,08 euros de recursos propis provinents del romanent de tresoreria per millorar la xarxa d'aigua i l'enllumenat públic. A part, aquesta actuació ja disposava d'una subvenció de la Generalitat de Catalunya per un import de 75.879 euros i un crèdit per valor de 5.000 euros. Amb tots aquests diners es faran tres millores a la xarxa d'aigua que serviran per donar més pressió a un sector del Roser, millorar la canalització del polígon de cal Gat i tancar enllaços d'aigua. A l'enllumenat es faran una desena de millores ''que no són visibles però sí molt necessàries''.

Finalment, es donarà de baixa la partida per canalitzar els tubs fluvials del carrer Berenguer Arnau fins al riu per un import de 19.596,02 euros, que es passaran a destinar a la urbanització de l'espai de la Coromina del Bac on hi ha el nou Institut-Escola del municipi.