Cultura

El Museu Episcopal de Vic reivindica la figura del bisbe Oliba en una exposició inèdita

La mostra "Oliba Episcopus" reuneix materials i documents procedents d'arreu com les bíblies de Ripoll, de Roda i de Fluvià, juntes mil anys després

per Carles Fiter, Vic | 26 d'octubre de 2018 a les 13:18 |
La mostra es podrà veure fins al 10 de febrer. | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Museu Episcopal de Vic (MEV) acull una mostra inèdita sobre la figura d'Oliba de Cerdanya (971-1046) a partir d'aquest dissabte, 27 d'octubre, fins al 10 de febrer. Sota el títol "Oliba Episcopus", el museu presenta i contextualitza la figura del que va ser bisbe d'Osona i Abat de Ripoll i Cuixà, tot reunint els testimonis materials i documentals més importants d'Oliba. Alguns d'aquests provenen d'arreu d'Europa.

"És un dels personatges més coneguts de la comunitat de l'alta Edat Mitjana de Catalunya, però no s'havia explicat mai en una exposició d'art", ha destacat Marc Sureda, comissari de la mostra i conservador del museu, en la roda de premsa de presentació.


Segons Sureda, d'una banda, s'explica l'exposició d'una manera clàssica, amb resums biogràfics sobre el seu origen, conversió a la vida monàstica, o el seu paper de bisbe com a constructor o promotor de la cultura. D'altra banda, "es torna a llegir les lectures que s'han fet d'Oliba i posar-nos al dia sobre què diu la historiografia".

Bíblies reunides després de mil anys


Un dels aspectes més destacats de la mostra és el valor de la vuitantena de peces que reuniex; "algunes vinculades a Oliba, i molt poques tocades per Oliba". Sureda destacava que s'hi poden veure les dues bíblies de Ripoll i de Roda, promogudes per Oliba, i els fragments d'una tercera bíblia, la de Fluvià. "Des del segle XI no han estat mai juntes", deia el comissari, remarcant que són testimonis únics de l'art català i europeu de fa mil anys. D'altra banda, Sureda apuntava que s'hi pot veure "orfebreria litúrgica" com a bons exemples del que podrien haver estat una de les creacions artístiques d'Oliba, documentades, però no conservades.

Tal com explicava el director del MEV, Josep Maria Riba, es tracta d'una "exposició solemne" i alhora "un veritable repte" per "no caure en la trampa de repetir el què s'ha dit fins al moment". Riba remarcava que la mostra "és una joieria de primer nivell" per les peces que hi estan exposades. "Tot i no tenir peces d'Oliba, donem valor a la documentació que ens casa amb les 'pedres' que hi ha a Vic i complementem el context en què es movia".

 

La mostra acull una vuitantena de peces. Foto: Adrià Costa


Riba ha destacat que "el treball de recerca" repassa la feina que s'ha fet fins ara i la consolidació de les relacions europees per tirar endavant la mostra que acull peces d'arreu.

La reconstrucció de la catedral

Durant la roda de premsa, tant Sureda com Riba han destacat l'aposta de les noves tecnologies del MEV que juntament amb la Farinera Centre d'Arts Visuals s'ha fet una recreació dels dos edificis que tenia el conjunt catedralici d'Oliba: la catedral de Sant Pere i l'església de Santa Maria "la Rodona".

Aquesta exposició s'ha dut a terme en el marc de l'acord entre el Departament de Cultura de la Generalitat i l'Obra Social "la Caixa" i forma part del projecte "Episcopus" del Bisbat de Vic.

El bisbe de Vic i president de la Junta de Govern del MEV, Romà Casanova, apuntava que és un orgull "celebrar els mil anys d'aquest personatge tan significatiu i cabdal" i alhora que el museu "recull una memòria agraïda de la nostra història, que dona vida a Oliba". "Volem remarcar que és bisbe", afegia Casanova. El bisbe de Vic també ha posat en valor la catedral, "un testimoni silenciós i eloqüent, que ha estat el lligam de tots els bisbes".

El director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a la Catalunya Central, Lluís Cerarols, mostrava la seva satisfacció pel projecte d'un personatge "troncal i essencial de la nostra història". Cerarols destacava les arrels d'Oliba que "han deixat empremta" a Catalunya. La regidora de Cultura, Susagna Roura, ha apuntat que la mostra apropa una figura que "ha deixat petjada i pòsit a la ciutat" i "tot i viure en una època convulsa va ser capaç d'afavorir la pau i treva". "Salvant les distàncies històriques, hi podríem trobar un paral·lelisme amb la realitat catalana d'avui", concloïa.

Consulta més informació

El bisbe de Vic, Romà Casanova, a l'exposició. Foto: Adrià Costa

 

Participació