Ascendeixen a 1,86 milions d'euros els danys provocats pel Leslie al Ripollès

Serviran per reparar els desperfectes en instal·lacions municipals, camins rurals i incidències a les lleres dels rius del Ripollès

Manso ensenyant com passava el riu Ter diumenge a la matinada per aquest punt
Manso ensenyant com passava el riu Ter diumenge a la matinada per aquest punt | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
24 d'octubre del 2018
Actualitzat el 25 d'octubre a les 9:22h
Ara fa poc menys d'una setmana, el Consell Comarcal del Ripollès, conjuntament amb els 19 municipis de la comarca, començava a fer un extens inventari sobre tots els danys causats per les restes de l'huracà Leslie. En total, segons el president de l'ens, Joan Manso (CiU), la xifra del cost dels desperfectes ascendirà fins als 1,86 milions d'euros. Manso ho ha afirmat a l'atenció als mitjans de comunicació aquesta tarda que s'ha dut a terme a la llera del riu Ter, a l'alçada del passeig Mestre Guich del Ripoll, juntament amb altres autoritats; entre les quals destacaven el delegat del Govern a Girona, Pere Vila, i el president accidental de la Diputació de Girona, Fermí Santamaria.

El president del Consell Comarcal del Ripollès ha volgut agrair la col·laboració des del minut zero de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Girona; així com la celeritat en l'inici de la neteja per part de l'Agència Catalana de l'Aigua a les lleres dels rius -van començar divendres passat a la llera del Ter a l'alçada del pont de Calatrava de Ripoll-. Segons ha detallat Manso, les afectacions a l Ripollès que caldrà solucionar es dividiran en tres grans blocs. El primer és l'impacte del temporal sobre les instal·lacions municipals que ha afectat les infraestructures en sòl urbà, els equipaments culturals, alguns passejos municipals i les inundacions que han aïllat l'accés a urbanitzacions. En segon lloc, hi ha les destrosses que han patit els camins rurals i; finalment, les incidències a les lleres dels rius, on s'hi han concentrat quantitats ingents d'àrids.

La xifra calculada pels 19 municipis de la comarca d'1,86 d'euros; tal com ha recordat el president del Consell, és l'estimació econòmica feta pels alcaldes i ''no els diners que sol·licitaran a la Diputació o a la Generalitat'', ha concretat. De fet, just després d'aquesta visita in situ en un dels llocs afectats pel temporal, s'ha celebrat un Consell d'Alcaldes extraordinari per tal de parlar obertament sobre els danys que ha patit cada municipi.
 

Foto de família d'autoritats a la llera del Ter Foto: Isaac Muntadas


Ribes, el municipi més afectat

Un dels municipis més afectats pel temporal ha estat Ribes de Freser, ja que algunes de les seves instal·lacions municipals van quedar tocades. Per exemple, el centre cívic cultural del municipi va quedar inundat. També es van inundar els baixos de totes les finques del costat del riu Freser. A més el passeig Àngel Guimerà, que transcórrer paral·lel al riu, ha quedat foradat per la part de sota i cedeix; per tant, s'haurà de restablir de dalt abaix.

Continuant per la Vall de Camprodon, a Setcases i a Vilallonga de Ter l'aigua va superar el nivell de la llera fluvial i va arribar a entrar a la carretera. Aquest fet va provocar que diversos accessos a nuclis urbans i a masies aïllades quedessin completament impracticables. En aquella zona, un camí rural entre Espinavell (Molló) i Setcases per on hi passaven vehicles contínuament també ha quedat inservible per les riuades i ja s'ha parlat amb el Departament d'Agricultura per trobar una solució. Camprodon, Sant Pau de Segúries i Sant Joan de les Abadesses també van patir els efectes de la crescuda del Ter.
 

La llera del Ter devastada per l'aigua mentre un responsable de l'ACA explica els desperfectes Foto: Isaac Muntadas


Per altra banda, a la capçalera del rius Freser i Ter, a Queralbs i Setcases respectivament, la força de l'aigua ha afectat a alguns ponts que s'han descalçat i també caldrà actuar-hi. Evidentment, a la zona de l'aiguabarreig entre el Ter i el Freser, a Ripoll, hi ha una elevada concentració d'àrids i nombrosos arbres tombats.

Dins d'aquests 1,86 milions d'euros quantificats en danys ja s'hi computen les actuacions que l'ACA està duent a terme a les lleres dels rius, les inversions a dur a terme per cada municipi i el cost de les màquines que ja han estat treballant aquests darrers dies. Sobretot, Manso està preocupat pels Ajuntaments més petits de la comarca, ja que els cinc pobles grans ''tenen més capacitat de fer front de manera immediata a situacions puntuals''. En principi, s'intentarà, en la mesura que es pugui, que cada municipi faci front a les despeses més urgents per cobrir els danys del temporal i, després, les altres administracions públiques i l'ACA completaran les ajudes econòmiques.
 

La riuada va arrosegar una tapa de clavaguera Foto: Isaac Muntadas


La Diputació de Girona i el Govern, amb el Ripollès

Tan la Diputació de Girona com el Govern de la Generalitat han volgut estar al costat del Ripollès. El president accidental de la Diputació de Girona, Fermí Santamaría, ha reconegut que la situació continua sent ''greu'' perquè encara s'han de restablir molts serveis. Santamaría ha argumentat que els aiguats han arribat a finals d'aquest any 2018 i en plena elaboració dels pressupostos; tot i així, el president accidental de la Diputació s'ha compromès a ajudar als municipis més necessitats.

Santamaría també ha demanat que aquells ajuntaments que disposin d'algun romanent de tresoreria per poder fer la inversió immediatament, la facin. ''Per suposat, els hi reposarem'', ha afirmat. Per exemple, l'alcaldessa de Setcases, Anna Vila, es va posar en contacte amb la Diputació a causa d'una esllavissada al municipi. L'ens provincial va contestar-li que sí podien, fessin una primera aportació i; després, la Diputació ho sufragaria. Amb tot, el president accidental de la Diputació ha assegurat que si es pot donar una ajuda ''extra'' abans de finals d'any, es farà.

El delegat del Govern a Girona, Pere Vila, ha assegurat que el temporal de pluges i riuades va ser complicat de gestionar per les característiques ''violentes'' de la força de l'aigua. Tot i així, Vila ha afirmat que la gent va estar ''a l'alçada'' a l'hora de gestionar aquesta situació ''delicada''. Pel què fa al secretari general d'administracions locals, Miquel Àngel Escobar, ha demanat a l'Estat Espanyol que també ha de col·laborar en la reparació dels danys. ''En la mesura en que Catalunya continua aportant finançament a l'Estat, és obligatori que hi aporti diners'', ha assenyalat.
 

Pere Vila passant per sota un tronc a la llera del riu Ter Foto: Isaac Muntadas