La Vandàlica BTT arriba als 300 inscrits en l'última victòria a l'elit de Joan Llordella

Les tempestes dels últims dies no van impedir que la marxa se celebrés amb normalitat i sota un sol radiant

Ana de la Torre de De Dietrich va tallar la cinta de la inauguració de la prova
Ana de la Torre de De Dietrich va tallar la cinta de la inauguració de la prova | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
22 d'octubre del 2018
Actualitzat el 23 d'octubre a les 7:20h
La segona edició de la Vandàlica BTT d'aquest diumenge va ser un èxit rotund que va sobrepassar totes les expectatives de la Unió Ciclista Campdevànol, l'entitat organitzadora d'aquesta marxa cicloturista de muntanya no-competitiva. L'any passat, la prova va reunir 221 ciclistes -el límit estava situat en 250 per no malmetre la fauna i la flora-, però enguany els participants es van disparar fins gairebé arribar a les 300 places disponibles -concretament hi havia 297 ciclistes inscrits-. Dels quals 279 van acabar la marxa -164 de la llarga i 115 de la curta-. Una xifra inesperada des de l'organització que va començar a ser una realitat quan el passat divendres es tancaven les inscripcions a través d'Internet amb 281 ciclistes.

Joan Llordella tanca la seva carrera amb una victòria

Enguany, la Vandàlica BTT tenia un regust especial per Joan Llordella. El ciclista campdevanolenc de l'equip Buff Scott MTB Team es retirava aquesta temporada de l'elit del ciclisme després de 25 anys competint al màxim nivell. Llordella, que ha estat campió de Catalunya de BTT en tres ocasions, segon a la Titan Desert de l'any 2008 o campió a la Trans Andes Challenge de 2014, entre molts altres triomfs; va guanyar la prova llarga de 38Km i 1.250 metres de desnivell positiu en la que va ser probablement la seva última cursa a nivell professional de la seva vida.

El campdevanolenc no va tenir rival en la competició i va aconseguir marcar un temps estratosfèric de 2h 6min i 37 segons. Llordella va haver de lluitar colze a colze durant bona part de la cursa amb una bicicleta elèctrica, la de Joan Iglesias, que va acabar segon amb un temps de 2h 10min i 18seg -a gairebé 4 minuts de Llordella-. Umbert Almenera i Javier López (Conor-Saltoki BTT) van completar el podi definitiu -de bicicletes sense motor- amb 2h 15min 59seg i 2h 22min 54seg respectivament. En la categoria femenina, només va participar-hi una dona. Patrícia Quesada (BikeBcn CC) va guanyar la marxa amb 4h 58min i 45seg.

En canvi, les dones van tenir molt més protagonisme en el circuit curt de 20Km i 540m de desnivell positiu. La campdevanolenca Laura Martí (Frigorífics Costa Brava) va guanyar la cursa parant el cronòmetre en 1h 22min i 25seg i va ser quarta a la general -tercera realment perquè el primer classificat ho va fer amb una bicicleta elèctrica-. Per la seva part, la també campdevanolenca Maria Sau (Associació Esportiva Sant Grau) va ser segona a només 1 segon de Martí en un duel que es va decidir a l'esprint final. La campdevanolenca Gisela Pulido, també de l'AE Sant Grau, va ser tercera amb un temps d'1h 39min 18seg. La classificació masculina la va dominar Santi Cherino amb un marca d'1h 13min 12seg, però ho va fer amb una bicicleta elèctrica; per tant, el primer amb bicicleta sense motor va ser Cristian Sanjaume del Bike Abadesses (1h 19min 47seg); seguit de Jaume Caballero de l'AE Sant Grau-GEC (1h 21min 53seg) i Jordi Álvarez (AE Sant Grau) amb un temps d'1h 26min i 12 seg, que va ser sisè per darrera de Martí i Sau.

El campdevanolenc Joan Llordella va ser el guanyador de la prova llarga Foto: Vandàlica Btt

Dia esplèndid amb un recorregut ple de fang

Les tempestes de principis de la setmana passada havien provocat que es temés per la modificació dels recorreguts o; fins i tot, per la suspensió de la prova. Res més lluny de la realitat, els últims dies ja no va ploure massa i el recorregut estava força practicable i amb molt poques zones on l'aigua havia envaït el camí. Tot i així, el fang va ser la tònica habitual durant tot el recorregut i els corredors van arribar ben bruts a la línia d'arribada. Això sí, el sol va lluir durant tota la jornada i la temperatura va ser la ideal per la pràctica del ciclisme.

En el recorregut llarg, els ciclistes pujaven cap a Sant Cristòfol i anaven en direcció cap a coll de Casals. D'allà es dirigien fins a Bartés per una terreny ple de corriols. Llavors s'arribava a l'Uró passant prèviament per Sant Quintí de Puigrodon, la serra de Coguls i la Cabana i s'anava en direcció a Emprius. El camí continuava fins a Estiulella i ja es baixava cap a Campdevànol. Pel què fa al recorregut curt, començava pujant en direcció a Sant Pere d'Aüira i arribava fins al coll de Casals. Des d'allà, els ciclistes anaven fins al camí ral i; tot seguit, es dirigien cap a Busachs. A partir d'aquí, pujaven fins a cal Rei i ja baixaven fins a Campdevànol, a la plaça de la Mainada.