Unes 200 persones clamen a Ripoll per la llibertat dels Jordis un any després del seu empresonament

L'ANC ha demanat que pleguin aquells polítics que no siguin ''valents''. També s'han fet concentracions arreu de la comarca

Unes 200 persones s'han concentrat a Ripoll per reclamar la llibertat dels Jordis i dels presos polítics
Unes 200 persones s'han concentrat a Ripoll per reclamar la llibertat dels Jordis i dels presos polítics | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
16 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 23:31h

Ha passat un any. Aquest dimarts es compleixen 365 dies des de l'empresonament de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, els dos líders de les entitats sobiranistes més importants de Catalunya -ANC i Òmnium Cultural-, ara tancats a la presó de Lledoners (Bages). Un cop més, les places d'arreu del país s'han omplert de gent per exigir-ne el seu alliberament immediat. Ripoll no n'ha estat una excepció i unes 200 persones s'han concentrat a la plaça de l'Ajuntament; tot i el petit plugim que ha caigut al començament de l'acte. Un esdeveniment en què s'han enlairat dotze fanals -un per cada mes que els Jordis han estat a la presó- que han il·luminat al cel de Ripoll.
 

A Ripoll s'han encès 12 fanalets, un per cada mes que els Jordis han passat a la presó Foto: Isaac Muntadas


El coordinador de l'ANC de Ripoll, Antoni Clusells, ha assegurat que ningú es podia imaginar que, després d'un any, encara ''vindríem a la plaça'' per reclamar la llibertat dels Jordis. ''És lamentable, una injustícia i una indignitat que estiguin a la presó'', ha sentenciat. Clusells també ha reclamat al Govern de la Generalitat format per Junts per Catalunya i ERC que ''es posin les piles'' i compleixin el programa electoral amb què es van presentar a les eleccions del 21-D. ''La data límit marcada per l'ANC no és un ultimàtum sinó un recordatori'', ha puntualitzat; tot i que ha deixat clar que no s'ha complert cap dels eixos principals que es van prometre en campanya. Ni la restitució de les institucions i dels consellers, ni el retorn del president Puigdemont, ni la implementació de la República ni tampoc la retirada dels càrrecs contra els exiliats i els presos polítics.

El coordinador de l'ANC ha dit que sí els partits polítics no es veuen en cor de complir el programa, haurien de plegar i deixar pas a altres persones que sí hi estan disposades. ''No podem retreure a ningú que no sigui valent, però si que podem demanar que plegui'', ha assenyalat. Clusells també ha animat a la gent a ''no resignar-se i a no fer veure que no passa res'' i per això ha apel·lat a la mobilització perquè estant passant ''coses molt gruixudes''.
 

Un moment dels parlaments a Ripoll Foto: Isaac Muntadas


Òmnium Ripollès se sumarà al consens

El president d'Òmnium Ripollès, Jordi Vilarrodà, també s'ha mostrat sorprès de què els Jordis segueixin a la presó i, més, de forma preventiva i sense que s'hagi celebrat el judici. Vilarrodà no confia en què els Jordis ni els consellers empresonats tinguin un judici just. A més, el membre d'Òmnium s'ha negat a què es consideri com a ''positiu'' que la Fiscalia demani la pena mínima per la rebel·lió, que són 15 anys. ''És un insult i l'única sentència acceptable és la solució'', ha sentenciat. Ara mateix, el full de ruta d'Òmnium Cultural, segons Vilarrodà, consisteix en sumar-se a aquelles accions que tinguin més consens -partits polítics i entitats- ''perquè és el què ha fet avançar el sobiranisme. Vilarrodà considera que hi ha d'haver una ''resposta ferma i contundent'' contra l'Estat Espanyol.

Tornant a la presó preventiva, el president d'Òmnium Ripollès la veu ''excessiva'' i creu que ''no és just'' que els Jordis portin un any a la presó ''per uns delictes que no han comès''. Vilarrodà s'ha referit al comunicat d'Amnistia Internacional demanant el seu alliberament i d'un expresident del Tribunal Suprem, el qual creia que no es va produir el delicte de rebel·lió. Com Clusells, Vilarrodà ha cridat a la mobilització permanent i a incrementar-la a davant de les presons.

En els parlaments de diversos representants de les entitats sobiranistes de Ripoll s'ha acusat al govern del PSOE de fer ''simples gesticulacions i de tenir bones paraules'' que no es concreten en fets. A més, s'ha exigit a aquest govern que ordeni a la Fiscalia que retiri els càrrecs contra els presos polítics i els exiliats. També s'ha acusat a l'Estat espanyol de vulnerar els drets bàsics i fonamentals dels empresonats. ''Acusarem l'Estat perquè tot el món vegi que la justícia espanyola està polititzada'', han afirmat. El manifest de l'ANC ha enumerat tota una sèrie de fets i injustícies que s'han produït en aquests 365 dies.

L'acte ha estat amenitzat per unes cançons d'un grup ripollès, que han interpretat un tema propi, ''Què volen aquesta gent'' de Maria del Mar Bonet i ''La gallineta'' de Lluís Llach. Els crits de ''llibertat'' i el cant d'''Els Segadors'' han clos l'acte. A la resta de la comarca també s'han produït concentracions a Sant Joan de les Abadesses, Campdevànol o a Camprodon.
 

Un moment de la concentració a Sant Joan de les Abadesses Foto: @elisendaguillaumes

 

El moment de l'encesa de fanalets a Campdevànol Foto: NacióRipollès

 

L'encesa de fanalets a Camprodon, a sobre del Pont Nou Foto: @AnnaColVi