Meteorologia

Ribes, Molló i Sant Joan s'enduen la pitjor part de la visita del Leslie

Ripoll, Setcases i Campdevànol també van patir alguns desperfectes. Les lleres dels rius, els ponts, els camins rurals i alguns habitatges són els llocs més afectats

per Isaac Muntadas , Ripollès, 16 d'octubre de 2018 a les 10:45 |
El moment en què l'aigua va inundar el pont d'entrada a Ribes de Freser | Pau García
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Si hi ha una població del Ripollès que va patir els efectes de l'huracà Leslie aquest dilluns, aquesta és Ribes de Freser. El president del Consell Comarcal, Joan Manso, ha explicat que un municipi com Ribes en què el nucli urbà queda ''molt encaixat'' i el riu hi passa bell mig, és més fàcil que s'hi produeixi un desbordament d'aquestes característiques. La causa de la forta inundació al municipi ribetà va ser el taponament del pont d'entrada al municipi, que va provocar que l'aigua hi passés per sobre. Això va obligar a tallar la circulació immediatament en aquella via i a deixar un pas alternatiu per la collada de Toses.

Ara bé, la pitjor part se l'han endut els edificis del costat del riu i, més concretament, aquells baixos que són adjacents a la confluència entre el riu Rigat i el Freser. El magatzem de la botiga de queviures de Cal Tori va quedar totalment inundat per l'aigua després de rebentar una porta. Allà s'hi va acumular més d'un metre i mig d'aigua i va danyar una gran part dels productes que s'hi guardaven i va destrossar un diposit de gasoil. Cal Tori està situat al carrer Sant Quintí -l'artèria principal del municipi per dirigir-se cap a Puigcerdà a través de la collada-, el qual va ser el més perjudicat per les inundacions. Els Bombers no van parar de treure aigua durant tot el dia d'aquell punt. Un supermercat d'aquell carrer i l'oficina de Correus del municipi també van patir l'ira de l'aigua.


Manso també ha explicat que els efectes del Leslie van afectar alguns edificis públics. En el cas de Ribes, l'equipament més perjudicat va ser el teatre municipal. L'aigua va anegar el soterrani de l'edifici i va malmetre una exposició de fotografies que formava part del festival Gollut de cinema i que va aparèixer surant. La instal·lació elèctrica d'una part del soterrani on s'hi fa cant coral i on hi tenen la sala algunes entitats del poble també se n'ha anat a norris. L'equip de música que hi havia al terra també va quedar malmès. Molló: incomunicació, camí rural destruït i inundacions

Molló va ser un dels pobles petits del Ripollès que va patir més la violència del temporal. A primera hora del matí d'aquest dilluns, els veïns del municipi van quedar incomunicats a causa d'una esllavissada de terra i troncs a la C-38 entre el nucli mollonenc i Camprodon. Diversos particulars van avisar el 112, però tres hores després encara no hi havia la presència de cap cos d'emergència ni de la Generalitat de Catalunya -el titular de la carretera-. Vist que ningú s'havia personat al lloc dels fets, a 3/4 de 9 del matí es va procedir, amb el vist-i-plau de l'Ajuntament, a retirar aquesta esllavissada amb un tractor particular per restablir la circulació. Mitja hora després, una patrulla dels Mossos d'Esquadra i personal de Carreteres de la Generalitat van acabar de netejar la via. A Molló, el riu Ritort es va desbordar i va passar per sobre el gual, provocant que s'hagués de tallar el camí veïnal del Riberal amb Ginestosa. Els camins rurals també han estat un dels grans perjudicats per les pluges i; per exemple, la pista forestal que anava des d'Espinavell fins a Setcases ha desaparegut i no s'hi pot circular amb un vehicle. L'alcalde de Molló, Josep Coma, ja ha avisat que, com a mínim, restarà tancat fins a la primavera perquè l'obra a fer-hi és ''considerable''. El Consell Comarcal del Ripollès ja s'ha posat amb contacte amb el Departament d'Agricultura i, des d'aquest mateix matí, el DARP ja s'ha posat a treballar per avaluar els danys que s'han produït en alguns camins rurals de la comarca, que en alguns casos connecten la vall de Ribes i de la Camprodon. La recerca de finançament ja està en marxa. En aquest sentit, Coma ha demanat que el paper de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) és molt important i s'ha de visualitzar. El batlle de Molló ha recordat que, fruit de les nevades d'aquest hivern, van caure arbres a la llera dels rius i, llavors, es va avisar a l'ACA perquè fes una neteja a fons de la zona. ''Sis mesos després encara esperem resposta'', ha assegurat. Coma ha dit que, a conseqüència del canvi climàtic, cada cop hi haurà precipitacions més extremes i que cal fer un pla de manteniment de conques juntament amb els Ajuntaments. ''Hem vist el què ha passat a Mallorca i qui diu que no pugui passar aquí'', ha comparat.


A Setcases la situació també va arribar a ser força perillosa. El riu Ter es va desbordar i va envair la carretera de Vilallonga de Ter fins al municipi setcasenc. Evidentment, la població va quedar incomunicada i es van veure algunes imatges força controvertides, com el vídeo en què es pot visualitzar un autobús de la Teisa avançant cap a Setcases tot i que la carretera estava gairebé impracticable. Deixem als lectors que vegin el vídeo i decideixin si es tracta d'una temeritat o d'una situació sobrevinguda provocada pel temporal.

Sant Joan pateix inundacions


Sant Joan de les Abadesses també va patir les conseqüències de les restes del Leslie. El municipi santjoaní va presenciar com s'inundava l'aparcament de la Fibran al polígon de Cal Gat. L'aigua va cobrir pràcticament els cotxes dels treballadors del torn de nit que hi havien aparcat. Els del torn de dia ja no han pogut treballar fins que no s'ha netejat la fàbrica. La zona dels horts va ser les més damnificada, ja que el Ter la va inundar per complet. Les imatges facilitades per Protecció Civil són demolidores. Hivernacles gairebé coberts per l'aigua, collites totalment inservibles i eines arrossegades que s'han perdut. A més, els troncs dels arbres també s'han acumulat en algunes zones. Anant cap a l'ermita de Sant Antoni i en diversos punts del poble també s'han produït algunes esllavissades. A més, la palanca de la zona dels horts ha desaparegut literalment. Aquest pas tenia tres ancoratges al terra i la plataforma era de formigó; tot i així, no ha pogut resistir la força de l'aigua. Les lleres del rius, el problema principal a Ripoll

La capital del Ripollès també va patir els efectes de l'huracà Leslie. La crescuda del cabal del Ter al seu pas per Ripoll -segons l'ACA va arribar a uns 691 metres cúbics per segon- va provocar alguns desperfectes arreu del municipi. El pont de Can Guetes va ser el principal damnificat de la riuada, ja que l'aigua es va emportar diversos troncs que van trencar una barana de la infraestructura i van tallar-ne el pas. Precisament, els troncs i les branques que van superar aquest pont van encallar-se al d'Olot i al pont per on passa la via del tren. En aquest sentit, l'acumulació de branques podia provocar taps fàcilment i afavorir les inundacions sobtades. El regidor i cap de l'àrea de Serveis al Territori i Sostenibilitat, Joaquim Colomer, va denunciar a través de les xarxes socials que si l'Agència Catalana de l'Aigua hagués fet un manteniment adequat de les lleres dels rius, això no passaria. ''Sinó passen més desgràcies és perquè no vol. Hauria de prendre nota i posar-hi remei'', va queixar-se. L'estació de bombament de la zona de Can Botey també va rebre de valent i l'àrea de Territori i Sostenibilitat del Consell Comarcal va haver de fer una feina incansable per controlar els lixiviats de l'abocador i resoldre els desperfectes del sistema de depuradores.

El president del Consell Comarcal, Joan Manso, ha demanat a l'ACA que hi ha d'haver un pla de resposta de la neteja d'aquests rius que sigui ''continuat''. A més, Manso ha assegurat que seria important tenir una autorització general de l'ACA per netejar en profunditat les lleres fluvials, ja que ''tenim moltes limitacions i dificultats per obtenir tramitacions i autoritzacions''. Per altra part, el Ripollès és una comarca on hi ha moltes capçaleres de rius i ''hauríem de tenir més facilitats''. Manso també va demanar més inversió econòmica per dur a terme aquestes tasques. Esllavissada a Campdevànol

Des de bon matí, l'Ajuntament de Campdevànol ja va informar a través de les xarxes socials que estava completament prohibit accedir a les lleres dels rius per l'augment del cabal del Freser i del Merdàs. Tot i així, el problema més destacat del municipi es va produir ben lluny del curs fluvial. Concretament, al barri del Castell, on una esllavissada de terra i d'algun arbre va tallar l'avinguda Roc de la Guilla. Després d'una estona treballant, les màquines ja van poder reobrir la circulació.

El Consell Comarcal preveu que un parell de setmanes ja es tindrà calculat el valor econòmic de tots els danys que s'han produït aquest dilluns.
 

 

Participació