La Vandàlica de Campdevànol puja de nivell i homenatjarà a Joan Llordella

El llorejat ciclista campdevanolenc hi participarà abans de retirar-se de la competició. La prova tindrà dos recorreguts: un de llarg, de 38Km; i un de curt, de 20Km

A la presentació de la Vandàlica Btt 2018 van assistir-hi una cinquantena de persones
A la presentació de la Vandàlica Btt 2018 van assistir-hi una cinquantena de persones | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
09 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 14:10h
Una cinquantena de persones s'han reunit aquest dilluns al vespre, a la sala Auditori del centre cívic La Confiança de Campdevànol, per veure in situ la presentació de la segona edició de la Vandàlica Btt. Les expectatives eren molt altes després de l'èxit rotund que va tenir l'any passat aquesta marxa cicloturista no-competitiva de Btt, on hi havia cues per inscriure's el mateix dia de la prova i gairebé es van acabar les places -221 inscrits per 250 places-. Enguany, les previsions és que aquest número se superi amb escreix, ja que hi ha pràcticament 160 inscrits per Internet i la xifra cada dia va en augment -l'any passat les inscripcions online van ser 142). També és cert, que veient la creixent demanda dels corredors, aquest any l'organització ha ampliat el número de places fins als 300 participants.

Un dels grans al·licients d'aquesta edició serà la presència del ciclista campdevanolenc Joan Llordella que, després de 25 anys competint en l'elit del ciclisme de muntanya, ha decidit retirar-se de la competició professional. La Vandàlica Btt probablement serà l'última prova que corri com a membre de l'equip Buff Scott MTB Team; per tant, el proper diumenge 21 d'octubre la Vandàlica es convertirà en un escenari ideal per homenatjar-lo arran d'una espectacular trajectòria que, entre d'altres triomfs, inclou un segon lloc a la Titan Desert de l'any 2008, la victòria a la Trans Andes Challenge del 2014 i tres campionats de Catalunya de Btt. La prova també comptarà amb la presència de quatre membres de l'equip navarrès de competició Conor-Saltoki Btt i d'alguna altra sorpresa per desvetllar.
 

El ciclista Joan Llordella serà un dels protagonistes d'aquesta edició per la seva retirada de la competició professional Foto: Isaac Muntadas


Canvis per potenciar els recorreguts

L'aposta de la Unió Ciclista Campdevànol -l'entitat organitzadora de la prova- per aquesta Vandàlica s'ha centrat en fer millores en els dos recorreguts de la marxa. Un circuit de 20 quilòmetres i 540 metres de desnivell positiu i un de llarg, de 38 quilòmetres i 1250 metres de desnivell positiu. Pel què fa al recorregut curt, el vocal de l'UCC, Josep Cano, ha explicat que l'any passat els que van córrer la Vandàlica Btt curta no van ''gaudir tan com els de la llarga'' perquè van escoltar que en la prova de més quilometratge hi havia molts corriols. Doncs dit i fet, enguany el circuit curt serà més tècnic i tindrà més corriols, concretament, a la segona part de la ruta n'hi haurà un de força tècnic. ''Hi hem posat un pèl més de dificultat per tota aquella gent que li agrada fer muntanya de veritat, però que potser no té fons físic com per fer la llarga'', ha exposat.

Luis Sánchez ha estat, un any més, el dissenyador dels dos recorreguts i, pel què fa al circuit llarg, l'ha fet molt similar al de l'any passat pel què fa el desnivell i el quilometratge. El 75% del traçat transcorrerà entre corriols i serà un circuit força tècnic, però amb un punt més que l'any anterior. ''Serà tan important la pujada com la baixada. Es podrà guanyar o perdre molt temps en les dues vessants'', ha assegurat. A més, Cano ha detallat que hi ha un tros del circuit ''molt espectacular i poc conegut''. Cal dir que també hi haurà alguna part del circuit que la gran majoria de persones no hi podran rodar i estarà reservada a l'elit per tal d'estirar el grup. ''No és cap cursa de competició i tothom s'ha d'adaptar a les seves possibilitats'', ha apuntat.
 

Enguany, segons ha dit el vocal de l'UCC, Josep Cano, hi haurà novetats en els recorreguts Foto: Isaac Muntadas


Els nens, la base del ciclisme

El president de la Federació Catalana de Ciclisme, Joaquim Vilaplana, tampoc s'ha volgut perdre la presentació i ha insistit en un dels punts que ja va apuntar l'any passat: la formació dels nens des de la base. Vilaplana ha apuntat que cal promocionar el ciclisme a les comarques i als pobles més petits de Catalunya per tal d'engrescar a què els més petits vulguin fer ús de la bicicleta tan per la mobilitat com per fer esport. ''Sabem que no és un esport majoritari i n'hi ha d'altres que arrosseguen més nens'', ha confessat i alhora ha cridat a engegar una escola de ciclisme al municipi.

En referència a la Vandàlica Btt, el president creu que l'esforç ''important'' ja es va fer l'any passat i es va obtenir un resultat ''molt positiu''. Vilaplana veu amb bons ulls que es facin dos circuits perquè hi pugui participar gent de tots els nivells i creu que l'organització ha fet molt bé en limitar la participació als 300 corredors perquè tampoc es tracta de portar 1.000 persones i que la prova es ''massifiqui''. A més, el president està convençut que la participació serà molt alta el dia de la prova. D'altra banda, Vilaplana ha felicitat al nou president de l'entitat, David Ibáñez, per què tingui sort en la seva nova etapa al capdavant de l'UCC.
 

El president de la Federació Catalana de Ciclisme, Joaquim Vilaplana, ha insistit en treballar des de la base amb els nens Foto: Isaac Muntadas


De Dietrich repeteix com a patrocinador oficial

Un any més, l'empresa De Dietrich, dedicada a la fabricació de calderes, bombes de calor i sistemes d'energies renovables d'alta tecnologia entre moltes altres coses, repetirà com a patrocinador oficial i principal de la Vandàlica Btt. Vilaplana ha posat en valor que una marca d'aquest prestigi col·labori de forma ''desinteressada'' en la prova i ho faci amb una activitat lligada al medi ambient, que lliga amb la ''filosofia'' de l'empresa. L'enginyer comercial de De Dietrich, Oriol Vila, pensa que és important ser presents en esdeveniments que enllacen la natura i l'esport i més en una comarca com el Ripollès que té un entorn natural tan privilegiat.
 

De Dietrich torna a ser el patrocinador oficial de la prova Foto: Isaac Muntadas


Suport incondicional de l'Ajuntament

L'Ajuntament de Campdevànol també ha tingut un paper molt rellevant perquè la Vandàlica Btt sigui una realitat. L'alcalde de Campdevànol, Joan Manso, ha explicat que per un municipi com Campdevànol, d'uns 3.000 habitants i escaig, organitzar una prova d'aquestes característiques suposa un esforç molt important pel club, però també pels voluntaris, els patrocinadors, entre d'altres. Manso ha recordat que la Vandàlica s'emmarca dins d'aquesta tríada de competicions esportives de muntanya juntament amb la Hivernal i la Nocturna de Campdevànol, que mantenen el teixit social, cultural i esportiu del poble ''més viu que mai''.
 

L'alcalde, Joan Manso, i l'Ajuntament han tingut un paper molt important en fer créixer la prova Foto: Isaac Muntadas