Ripoll inaugura el nou accés i els camerinos del teatre Comtal

L'actuació ha tingut un cost de 233.745,89 euros i el seu principal objectiu era que fos accessible per persones amb mobilitat reduïda

Un centenar de persones han assistit a la inauguració del nou accés i els camerions del teatre Comtal
Un centenar de persones han assistit a la inauguració del nou accés i els camerions del teatre Comtal | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
06 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 10:04h
Després de nou mesos de feina, aquest divendres al vespre, l'Ajuntament de Ripoll ha pogut inaugurar el nou accés -ubicat a la carretera de Ribes- i els camerinos del teatre Comtal. El projecte ha estat redactat per l'arquitecte Pere Orri i l'obra es va adjudicar a l'empresa Serveis Integrals 360 Plus SL amb un cost total de 233.745,89 euros, del quals 85.000 provenen d'una subvenció del PUOSC. Amb més d'un segle de vida, el rentat de cara experimentat pel teatre Comtal s'ha fet palès en aquesta obra tan necessària i desitjada.

El regidor d'Obres, Jordi Gumí (PDeCAT-DC), ha explicat que el primer dia que van entrar en aquest espai, ara rehabilitat, hi havia un antic taller mecànic que estava en unes condicions ''semi ruïnoses'' i no hi havia cap element estructural, només un local diàfan. ''Hem volgut recuperar aquest espai i, amb la construcció dels camerinos, es potencia el teatre'', ha ressenyat. Un dels punts més forts del projecte és la seva aposta per l'accessibilitat i per ser un espai adaptat a qualsevol persona amb mobilitat reduïda. De fet, per superar les primeres escales hi ha un muntacàrregues destinat a mercaderies, però que també el poden utilitzar persones amb cadira de rodes.

Començant des de fora al carrer i posant èmfasi en la subvenció que atorga l'Ajuntament de Ripoll a aquelles persones que vulguin arreglar la façana del seu habitatge del barri Vell, Gumí ha exposat que també han volgut recuperar la façana de l'entrada amb un ''bon disseny'' i ''atrevit'' alhora. Ara, la façana és d'un color blau fosc -abans era verda- amb unes ratlles horitzontals blanques que li donen vida. A més, en aquesta entrada s'hi ha habilitat una zona de càrrega i descàrrega perquè els camions que vinguin a portar mercaderies al teatre no hagin de situar-se davant de l'entrada principal -ubicada al carrer Berenguer el Vell-, on obstaculitzaven el trànsit.
 

La façana del nou accés del teatre Comtal també s'ha renovat Foto: Isaac Muntadas


A l'interior, Gumí ha exposat que s'ha volgut aplicar un concepte ''industrial'' amb un paviment que imita el formigó, uns sostres vistos de color negre i un doble espai amb una zona elevada. A la part de baix, hi ha un espai de recepció ample que, sobretot, està pensat de cara a la visita d'escoles. Allà també hi ha un camerino per a persones minusvàlides. Fins i tot, està pensat per entitats del poble que s'hi vulguin reunir o per fer-hi petits assajos. A banda, també hi ha un petit magatzem. En definitiva, es tracta d'un espai ''multifuncional''.
 

A la part de baix hi ha un espai que pot servir per fer-hi assajos Foto: Isaac Muntadas


Els nous camerinos

En canvi, a la part de dalt s'hi ubiquen una sèrie de camerinos nobles ''confortables'' perquè els grups teatrals de primera línia s'hi puguin sentir còmodes. En aquest sentit, l'alcalde Jordi Munell, ha confessat que quan venien companyies professionals ''ens feia vergonya ensenyar els antics camerinos -ara tancats-, que s'havien fet amb molt bona voluntat, però aprofitant un espai petit''. El batlle ha relatat que hi havia actors que ho trobaven molt petit o que volien dutxar-se i no podien. ''La imatge del teatre i del poble que s'emportaran serà molt diferent'', ha apuntat. Munell ha desitjat ''molta merda'' -com es desitgen sort popularment als actors- a totes les persones que utilitzaran aquests espais a partir d'ara. Finalment, el batlle ripollès també ha volgut agrair els propietaris que han aportat aquest espai. La concessió a l'Ajuntament s'ha fet amb la signatura d'un conveni a molt llarg termini amb els seus propietaris perquè l'operació es pugui amortitzar al llarg dels anys.

Tot seguit, el centenar d'assistents a l'acte s'han dividit en tres grups d'una vintena de persones per veure tres peces teatrals de poc format i poca durada que s'havien repartit pel teatre -accés a l'antic teatre, interior del teatre i vestíbul- a càrrec de la companyia Píndoles, microteatre fora del teatre, amb la representació d'una selecció de tres obres titulades ''A les fosques'', ''A propósito del miedo a volar'' i ''Hey soul sister''.
 

A la part de dalt del nou accés s'hi ubiquen els camerinos Foto: Isaac Muntadas
 

L'alcalde Jordi Munell ha inaugurat l'obra Foto: Isaac Muntadas