L'espai 1 d'octubre de Camprodon serà a la zona verda del Pont Nou

L'ANC de la Vall de Camprodon va presentar 671 signatures al consistori i es va aprovar amb el vots de Junts Fem Camprodon i ERC. Tots per Camprodon-CP no va votar

La zona verda del Pont Nou es dirà espai 1 d'octubre a partir d'ara
La zona verda del Pont Nou es dirà espai 1 d'octubre a partir d'ara | Adrià Costa
Isaac Muntadas
04 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 12:01h
Si el passat dilluns l'Ajuntament de Ripoll inaugurava la plaça de l'1 d'octubre, aquest dimarts el consistori de Camprodon no va voler ser menys i va aprovar posar-li espai 1 d'octubre a la zona verda pública que hi ha davant del Pont Nou -actualment no té cap denominació-. Aquesta iniciativa prové de l'ANC de la Vall de Camprodon, que va presentar 671 signatures a l'Ajuntament per tirar-ho endavant. La proposta va entrar en forma de moció al consistori i va tenir el vist-i-plau de l'equip de govern format per Junts Fem Camprodon (JFC) i ERC; mentre que els regidors de Tots per Camprodon-CP no van votar.

La portaveu d'ERC i primera tinent d'alcalde, Anna Colomer, va ser l'encarregada de defensar la proposta portada al ple per l'ANC. La regidora republicana va recordar que el referèndum d'autodeterminació del passat 1 d'octubre de 2017 es va poder celebrar; tot i la ''ferotge repressió'' de l'Estat espanyol. Colomer va destacar l'exercici de ''creativitat col·lectiva'' dut a terme pels vilatans i va lloar la implicació dels voluntaris i professionals que el van fer possible. ''Més de 2 milions de catalans van exercir el seu dret a vot i van convertir aquella jornada en una de les més importants de la història moderna de Catalunya'', va assenyalar.

L'edil d'ERC va dir que la moció estava ''carregada de sentiments'' per la situació que es va viure a Camprodon aquell dia, en què 1.179 persones (68% del cens) van votar al col·legi públic Doctor Robert. Una escola que va ser ocupada pels veïns des del divendres a la tarda abans del referèndum per evitar que la policia espanyola pogués entrar-hi i requisés les urnes i les paperetes. ''Mai havíem vist aquest sentiment de pertinença i germanor'', va apuntar.
 

La petició per dedicar un espai a l'1-O a Camprodon va rebre 671 signatures Foto: Ajuntament de Camprodon


Tots per Camprodon-CP no vota

En canvi, Tots per Camprodon-CP -l'antic PSC- no va votar en aquest punt. Tot i així, les primeres paraules del seu portaveu, Esteve Pujol, van ser per celebrar que els ciutadans de Camprodon duguin a terme iniciatives populars i es moguin per uns objectiu que consideren ''just i necessari''. Amb tot, Pujol va assenyalar que de les 671 signatures només n'hi havia 300 que eren de persones empadronades al municipi. ''Fos aquest nom o un altre, l'hem de decidir la gent d'aquí. És com si nosaltres volguéssim posar-li el nom a un lloc de Barcelona'', va ressenyar. Igualment, el regidor socialista va assegurar que aquest fet no treu mèrit a la petició.

El dubte principal que va sorgir-li al regidor socialista va ser sobre el nomenclàtor de la vila. Pujol va recordar que tots els carrers del municipi estan relacionats amb Camprodon o amb personatges nascuts al poble o que hi tenen una relació directe. L'exalcalde va explicar que només hi havia una excepció, que era el nom de la plaça de la Vila, que havia anat canviant de denominació amb el pas dels anys. Segons Pujol, abans de les Guerres Carlines tenia el nom d'un gremi del poble. Amb l'arribada al poder del partidaris de Carles VI o d'Isabel II, la plaça anava canviant de nom. ''Farts que els hi destruïssin el poble, els camprodonins d'aquella època posaven un rètol diferent en funció de qui venia'', va relatar.

L'anècdota de Pujol va continuar amb la denominació de la plaça de la República quan es va proclamar aquest nou model de govern i de plaça d'Espanya a partir de l'any 1939 amb l'arribada del Franquisme. ''Per sort, en aquella època no es va canviar el nom del carrer Doctor Robert, que era català, republicà i independentista; ja que era un nom indiscutible'', va exemplificar. ''Nosaltres no contradirem la il·lusió i l'esperit de justícia de les persones que volen aquest nom, però no votarem perquè creiem que trencaríem 1.000 anys d'història del tarannà de Camprodon alhora de posar els noms dels carrers'', va argumentar.

En aquest sentit, el batlle camprodoní de JFC, Xavier Sala, va dir que posar aquest nom en un espai del municipi és un acte de ''realçament de la llibertat i la democràcia''. Sala va assegurar que aquesta decisió ''no és trencadora amb el què s'ha fet fins ara'' i que val la pena apostar perquè hi hagi un lloc de Camprodon que recordi l'1-O. La aprovació de la moció va anar seguida d'un fort aplaudiment.
 

El portaveu de Tots per Camprodon, Esteve Pujol, va explicar que el seu grup no votaria la moció Foto: Ajuntament de Camprodon


A Sant Joan, en procés

A Sant Joan de les Abadesses, la regidora d'ERC, Elisenda Guillaumes, va demanar com estava el tema de dedicar un espai a l'1-O al municipi o posar-hi una placa. ''L'ideal hagués estat inaugurar-ho pel primer aniversari, però ara estaria bé que l'Ajuntament ho liderés'', va expressar. L'alcalde de la vila, Ramon Roqué (MES) va reiterar el seu compromís de trobar l'espai, ja que l'1-O va ser un dia molt important.