Jessed Hernández i Ekaterina Mityaeva guanyen l'Ultra Pirineu 2018

El corredor català, guanyador de la primera edició, venç en la desena, nou anys després

Jessed Hernández, guanyador masculí de l'Ultra Pirineu 2018
Jessed Hernández, guanyador masculí de l'Ultra Pirineu 2018 | Josep Maria Montaner
Redacció
02 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 15:13h
Aquest 29 de setembre el dia ha començat amb un mar de frontals sortint de la plaça Porxada de Bagà a les 6 del matí, amb sol brillant al cel que ha acompanyat als 1.000 corredors que han acceptat el repte d'enfrontar-se a la Ultra Pirineu, amb els seus 110 km i 6.800m de desnivell positiu pel Parc Natural del Cadí Moixeró.

12 hores, 25 minuts i 36 segons després de la sortida i nou anys després, Jessed Hernández ha tancat el cercle i ha tornat a guanyar l'Ultra Pirineu amb un temps de 12:35:36. El 2009 va ser el primer vencedor d'aquesta prova i avui ha tornat a repetir el títol.

El corredor català ha protagonitzat una bonica i lluitada carrera ocupant gairebé sempre els primers llocs durant els 110 km juntament amb Zaid Ait Malek (12:40:26), que ha creuat en segona posició igual que el 2015. El corredor marroquí ha mantingut el lideratge en la major part de la cursa fins que a falta de 14 km per arribar a meta el genoll no li ha deixat apretar més. Jordi Gamito (13:01:23) ha estat l'encarregat de tancar el podi en tercer lloc, en una entrada molt vibrant. El de Platja d'Aro s'ha mantingut molt fort conservant la posició en una lluita constant i emocionant amb altres corredors com Cristóbal Adell, demostrant estar ja recuperat dels 170 km de la UTMB de fa poc menys d'un mes.
 

L'imponent paisatge del Parc Natural del Cadí Moixeró ha acompanyat els corredors. Foto: Josep Maria Montaner.


Hernández, que ja s'havia colat al podi al 2014 i 2016 i que coneix a la perfecció aquest recorregut, ha entrat a meta molt content: "Estic molt emocionat, estic a casa, m'he criat aquí, és realment increïble. No tinc paraules per explicar el que he sento", declarava exhaust i feliç. L'atleta de la Cerdanya, un autèntic enamorat del refugi de Gresolet -un dels que forma part del recorregut- s'ha mostrat fort i consistent al llarg de tot un recorregut que coneix a la perfecció i ha superat a un Ait Malek al qual seus problemes físics l'han privat d'una victòria que ja li va quedar a prop en 2015.

"Ha estat un any molt complicat per a mi, així que venir aquí i ser segon... no se com agrair tot el suport", explicava el marroquí, que compagina el trail amb el seu treball de temporer. El tercer en deixar-se sentir en una abarrotada plaça Catalunya de Bagà ha estat el també català Jordi Gamito: "Fer un podi a casa és molt especial. Tenia dubtes sobre si venir o no i al final ha sortit bé ", explicava el de Platja d'Aro, que també reconeixia haver-se vist beneficiat pels abandonaments d'alguns altres dels favorits. De fet, durant els primers quilòmetres, Andreu Simon i Dmitry Mityaev s'han situat en els primers llocs durant bona part de la cursa fins que s'han retirat a Bellver de Cerdanya (km 40) i a Prat d'Aguiló (km 61), poc abans d'encarar la pujada fins al pas del Gosolans. Un altre dels favorits, el canari Cristofer Clemente, també ha hagut d'abandonar per problemes en un genoll al refugi Niu de l'Àliga.
 

Ekaterina Mityaeva ha fet una cursa amb molta solvència. Foto: Josep Maria Montaner.


En categoria femenina, Ekaterina Mityaeva, tercera l'any passat, ha estat la gran protagonista del dia i ha liderat la prova prova amb un còmode avantatge respecte a la polonesa Magdalena Laczak i a la catalana Roser Español.

Pablo Villa repeteix podi, aquest cop a la Marató Pirineu

Impossible superar el rècord imposat per Kilian Jornet l'any passat però sí tornar a pujar al més alt del podi. Va guanyar la Ultra Pirineu el 2017 i aquest any ha repetit posició però a la Marató Pirineu. Pablo Villa s'ha proclamat campió dels 45 km i 2.400 m de desnivell positiu arribant a Bellver en primer lloc, amb un temps de 3h54:36. Darrera seu ha creuat la meta el basc Aritz Egea (3h54:37), que s'ha mantingut en primera posició durant gran part del recorregut fins que el corredor de Lleó ha apretat i ha retallat distàncies. Miguel Caballero (4h01:37) ha estat el tercer en creuar la línia de meta.

Ingrid Ruiz, la de Cambrils, que ja es coneixia la carrera i l'any passat va quedar en onzè lloc i que ve d'obtenir un novè lloc en l'OCC del UTMB, s'ha endut la victòria de la Marató, amb 5h09:10. Darrere seu, amb quatre minuts de diferència, ha arribat la francesa Laurence Santance, seguida poc després de la berguedana Mila Duran, que ja va participar en aquesta cursa el 2015 fent un top 10 i que ha estat segona recentment a la MCC del UTMB.

Fins a 1.000 corredors han pres la sortida de la Marató, en un dia de sol radiant amb molt bones condicions climatològiques per completar la cursa.
 
Eli Gordón brilla a la Mitja Pirineu

La nova cursa, la Mitja Pirineu, prometia ser molt ràpida i així ha estat, fins i tot més del que s'esperava. 20 km i 630 m de desnivell positiu que han passat volant. Ho confirmava Eli Gordón, que tenia tots els números per emportar-se la victòria: "Venia a posar-me a prova a nivell de córrer ràpid i ha anat molt bé; m'he sentit molt còmoda, he agafat el meu ritme i així fins a meta", comentava satisfeta en creuar l'arc. La corredora de l'equip Salomon, a qui li agraden els circuits ràpids, arribava només 12 minuts després del primer noi,
Antonio Martínez, dels millors del món en curses d'orientació i ja fent-se un nom en el món del trail running. La segona i tercera posició femenines han estat per Bel Calero (1h36:46) i Mireia Pons (1h36: 58) i les masculines per Eduard Hernández (1h19:54) i Nicolás Molina (1h20:53), que va quedar segon ahir a la Nit Pirineu.

Una Salomon Ultra Pirineu d’aniversari

El desè aniversari de la Salomon Ultra Pirineu s'ha notat des de primera hora del dia. A Bellver, els més petits han gaudit de les activitats infantils que s'han organitzat al costat de la zona de meta. A la tarda, la festa s'ha traslladat a Bagà on abans de l'arribada dels primers, el grup musical Format 3 s'ha encarregat de fer la millor prèvia amb temes musicals que han fet gaudir als primers aficionats que ja estaven agafant lloc a la plaça Catalunya.